Zaman’dan Vücut Kitle Endeksi Bilgilendirmesi

4 Nisan 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
168 defa okundu.
Zaman’dan Vücut Kitle Endeksi Bilgilendirmesi

Kırşehir Bahar Zaman Beslenme ve Diyetisyen Kliniği sahibi Diyetisyen Bahar Zaman vücut kitle endeksi hakkında açıklamalarda bulundu. Diyetisyen Bahar Zaman açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Vücut kitle indeksi; ağırlığın boyun karesine bölünmesi formülü ile hesaplanmaktadır. Burada ağırlık kilogram ve boy da metre cinsinden alınmaktadır. VKİ olarak kısaltılmaktadır. Body mass index olarak da bilinmektedir ve BMI da denmektedir. Bireyin ideal kilosunu görebilmesi ve hangi ağırlık kategorisinde olduğunu öğrenebilmesi açısından kullanılan bir formüldür. Ancak vücut yağı ve kas kütlesi için detaylı bir bilgi vermediğinden, özellikle vücut geliştirme ile ilgilenenler için tatmin edici bir sonuç vermeyebilmektedir. Çünkü aşırı kas kütlesine sahip olduklarından sadece boy ve ağırlık ile yapılan hesaplama sonucunda BMI değerleri yüksek çıkabilmektedir. Ayrıca kas kütlesini kaybetmiş olan yaşlı bir bireyin yağ oranının fazla olduğu da vücut kitle indeksi ile görülememektedir.
VÜCUT KİTLE İNDEKSİ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
VKİ olarak kısaltılan vücut kitle indeksi hesaplaması, kilonun boyun karesine bölünmesiyle yapılmaktadır. Ağırlığınız boyunuzun karesine bölündüğünde çıkan sonucun ifade ettiği anlam, Dünya Sağlık Örgütü’nün referans aralığı kapsamında hesaplanmaktadır. Çıkan sonuç 30’un üzerindeyse obez, 40’ın üzerindeyse morbid obez ve 50’nin üzerindeyse süper obez olarak kabul edilmektedir.
Vücut kitle indeksi hesaplaması yapılırken sadece ağırlık ve boy dikkate alınmaktadır. Ancak detaylı vücut kitle indeksi için hesaplama kapsamında yaş, cinsiyet, vücut yağ yüzdesi ve bel çevresi gibi değerler de dikkate alınmaktadır. Vücut kitle indeksi hesaplaması sonucunda vücudunda sağlığını bozacak ölçüde aşırı yağ birikimi olanlar, uzman kontrolünde hesaplayarak bu değerleri kendileri için ideal olan seviyeye getirebilmektedirler.
VÜCUT KİTLE İNDEKSİ HESAPLAMASINDA OBEZİTE SINIFLANDIRMASI NASIL YAPILIR?
Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı obezite sınıflandırmasında çıkan vücut kitle endeksi değeri kapsamında yapılması gereken yorumlar aşağıdaki gibidir: 18.5 kg/m2’nin altında olanlara zayıf denmektedir. 18.5 kg/m2 ile 24.9 kg/m2 arasında olanlar normal kilolu kabul edilmektedir. Fazla kiloda olup olmadığınızı merak ederek vücut kitle indeksi hesaplaması yaptırdığınızda; sonuç 25 kg/m2 ile 29.9 kg/m2 arasında çıkmış ise, fazla kilolu kabul edilmektesiniz. Hesaplama sonrasında 30 kg/m2 ile 39.9 kg/m2 arasında sonuca ulaşanlara obez denmektedir. 40 kg/m2 üzerinde çıkan sonuçlar için ileri derecede obez, yani morbid obez denmektedir.
YAŞ ARALIKLARINA GÖRE İDEAL VÜCUT KİTLE İNDEKSİ NEDİR?
Yaşa göre kişinin ideal vücut kitle indeksi de farklılık göstermektedir. Yaşlara göre olması gereken body mass index referans aralıkları aşağıda belirtilmiştir: 19-24 yaş arası için ideal referans aralığı 19-24 BMI olmaktadır. 25-34 yaş arasındaysanız kilonuzun boyunuzun karesine oranının 20-25 BMI aralığında olması gerekmektedir. 35-44 yaş aralığında olanlar için ideal vücut kitle indeksi 21-26 BMI olmaktadır.
45-54 yaş aralığı için ideal body mass index, 22-27 BMI’dır. 55-64 yaş aralığındaysanız ideal kilonuzun boyunuzun karesine oranının 23-28 BMI olması gerekmektedir. 65 yaş ve üzeri için vücut kitle indeksinin ideal değeri 24-29 BMI olmaktadır.
İDEAL VÜCUT KİTLE İNDEKSİNE SAHİP OLMAK İÇİN BOYA GÖRE KİLO ORANI NASIL OLMALIDIR?
Cinsiyete ve metabolizma hızına göre her birey için değişiklik gösterse de boyunuza göre ulaşmanız gereken vücut ağırlığınız için bazı örnekler aşağıda verilmiştir: 150 cm boyunda olan bir erkek için ideal kilo 48 kg iken kadınlarda bu 43 kg olmaktadır. 158 cm boyunda bir bireyin ideal kilosu erkekse 55 kg ve kadınsa 51 kg civarında olmalıdır. 160 cm boy için erkeklerde 57 kg ve kadınlarda 52 kg idealdir. 162 cm boyundaki bir kişinin son derece fit olmak istemesi durumunda, erkekse 59 kg’a ve kadınsa 54 kg’a ulaşması gerekmektedir. Boyu 165 cm olan erkeklerde 61 kg ve kadınlarda 57 kg ideal kilo olmaktadır. Boyu 170 cm olan kadınlar için 61 kg ideal olurken erkeklerde bu 66 kg’dır.
OBEZİTE HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Obezite probleminin derecesini bilebilmek için günümüzde çok sayıda yöntem bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler içerisinde herkesin kolaylıkla hesaplama yapabileceği yöntem, vücut kitle indeksi VKİ olmaktadır. Bireyin ağırlığının boyunun metre cinsinden karesine bölünmesi ile hesaplanmaktadır. Body mass index yani BMI olarak da isimlendirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırmasına göre kullanılan yöntem için hesaplama örneği şöyledir: 100 kilo ve 1.80 boyunda olan biri için hesaplama yapılıyor olsun. 1.8×1.8 için boyun karesi 3.24 olarak hesaplanmaktadır. 100/3.24 işleminin sonucu 30.8 çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün referans aralıkları değerlendirildiğinde, 30 kg/m2’nin üzerindeki sonuçlar obez olarak tabir edildiği için bu kişi obez sınıfında yer almaktadır.” (Nurten CEYLAN)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN