ZAFER BAYRAMI’NIN 100. YILI KUTLU OLSUN

29 Ağustos 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
580 defa okundu.
ZAFER BAYRAMI’NIN 100. YILI KUTLU OLSUN

30 Ağustos 1922 tarihi, Türk Ulusunu esir etmek isteyen emperyalist güçlere karşı; kadınıyla çocuğuyla, ordusuyla topyekûn verdiği bir savaşın ve ulusal benliğini kurtardığı ve Zafer Destanı’nın yazıldığı gündür. 100. Yılını kutladığımız 30 Ağustos Zafer Bayram Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kırşehir sokaklarında coşkuyla kutlanıyor.

Zaferimizin 100. Yılında her sene olduğu gibi Kırşehir halkı sokaklara döküldü. 30 Ağustos zafer bayramı kutlama programları şu şekilde;. Valilikten yapılan açıklamayla kutlama programlar belli oldu. Programa göre; “etkinlikler saat 10:00’da Cacabey Meydanı’nda Valilik ve Kırşehir Belediyesi çelenginin sunumunun ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile start aldı. Saat 10.15’te Valilik Makamı’nda tebriklerin kabulü ile devam edecek olan resmi  program saat 10.40’da Valilik Binası önünde Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara ve Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun yanı sıra törene katılanların ve halkın bayramını kutlaması, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar, mehteran gösterileri, şiirlerin okunması, Halk Oyunları gösterisi ve tören geçişi ile sürdü.. saat 11.40’da Jandarma Gazinosu’nda kabul töreni gerçekleştirilecek ve saat 20.00’da Askerlik Şubesi Önünden başlayarak Cacabey Meydanı’nda sona ererek Fener Alayı düzenlendi.”

“30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI TARİHİ”

            Türk tarihi zaferlerle doludur. Ama 30 Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanan Dumlupınar Savaşı, Türk ulusunun yeniden dirilişidir.

Malazgirt Savaşı’yla (1071) 26 Ağustos’ta Anadolunun Türklere kapıların açan kahraman ordumuz; Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle de Anadolu topraklarının Türk Vatanı” olduğunu önünde durulmaz bir iradeyle düşmana ispatlamıştır. Ve yine ulusumuzun iradesiyle Cumhuriyet kurulmuştur.
Atatürk, ünlü “Nutuk”unda Kurtuluş Savaşı’nı anlatır. Her Türk yurttaşının okuması gereken Nutuk (Söylev)’da Atatürk savaşa nasıl hazırlandığımızı da anlatmaktadır.

O’ndan öğrendiğimize göre: Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, Batı Cephesi Komutanı ve İnönü Savaşları kahramanı İsmet Paşa ve Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa büyük bir gizlilik içinde taarruz planlarını hazırlarlar.

1922 Ağustos ayında Türk Ordusu taarruza geçmek için, Kurmay heyeti’nce karar verilir. Mustafa Kemal, İsmet Bey, Fevzi Çakmak ve diğer paşalar ile kurmaylar; savaşı yönetmek üzere Kocatepe’ye gelirler.

26 Ağustos sabah, saat 05.30’da Türk topçu birlikleri Afyon’un güneyinden düşman siperlerini ateşle vurmaya başlar. Ardından piyadeler hücuma geçerler. Planlandığı gibi Büyük Taarruz devam eder ve düşman gerilemeye başlar, bozguna uğrayarak ikiye ayrılır.

30 Ağustos’a kadar düşman ordusu çembere alınır. 30 Ağustos sabahı, 1. Ordu ve avcı hatlarını ile 4. Kolordu’yu denetleyen Başkomutan Mustafa Kemal Paşa; saat 14.00’da Aslıhanlar yakınındaki “Komuta Karargâhından taarruz emrini verir. Dumlupanır’da ordumuz düşmana son darbeyi vurur. Düşman askerleri kaçmaya başlar. Mustafa Kemal Paşa; kaçan düşman askerlerini kovalamak için, “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” komutunu verir. Yunan Başkomutanı General Tikopıs dâhil çok sayıda esir alınır.

Şahlanan Türk Ordusu düşman güçlerini İzmir’e kadar kovalar. 9 Eylül 1922 günü Türk Ordusu İzmir’e girer. Batı Anadolu’yu yakan yıkan düşman kuvvetleri canlarını zor kurtararak, geldikleri gibi gemilere binerek giderler.

30 Ağustos 1922’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında  zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’un üzerinden 100 yıl geçti. Arena Gazetesi Olarak Bu eşsiz zaferin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyor, istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarına şükranlarımızı sunuyoruz.

   Türk milletine 30 Ağustos ruhunu en derin duygularla yaşatan şanlı Zafer Bayramımız kutlu olsun!”

(Haber Merkezi)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN