Yor­gan­cı­lık Mesleği Tarih Oluyor

20 Ağustos 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
263 defa okundu.
Yor­gan­cı­lık Mesleği Tarih Oluyor

Teks­til sek­tö­rün­de­ki hızlı bü­yü­me, yor­gan us­ta­la­rı­na ke­penk ka­pat­tı­rır­ken yor­gan­cı­lar mes­le­ğin artık yok ol­du­ğu­nu, usta ye­tiş­me­di­ği­ni be­lirt­ti.
Yün yor­gan­lar ge­le­ne­ği­mi­zin vaz­ge­çil­mez par­ça­sı. Yor­gan­cı­lık mes­le­ği de geç­miş­te önem ve­ri­len ge­le­nek­sel bir el sa­na­tı.
Ancak yor­gan­cı­lık mes­le­ği de za­ma­na yenik dü­şü­yor. Fab­ri­ka­laş­ma elyaf kul­la­nı­mı gibi ne­den­ler yor­gan­cı­lık mes­le­ği­nin kay­bol­ma­sı­na, unu­tu­lup git­me­si­ne neden olu­yor.
Kış mev­si­mi­nin yak­laş­ma­sıy­la bir­lik­te yüz­ler­ce yıl­lık bir alış­kan­lık olan yün yor­gan­lar bazı yö­re­ler­de sak­lan­dık­la­rı yer­den çı­ka­rıl­ma­ya baş­lan­dı.
Yeni ev­le­necek kız­la­rın çe­yiz­le­ri­ni süs­le­yen el emeği yor­gan­la­rın sa­yı­sı da her geçen gün ili­miz Kır­şe­hir’de aza­lı­yor. Hazır yor­gan­la­rın fi­yat­la­rı­nın ucuz ol­ma­sı git gide el işi ren­gâ­renk yor­gan­la­rın ev­le­re gir­me­si­ne engel olu­yor. El emeği göz nuru yün yor­gan­lar artık ta­ri­he ka­rı­şı­yor.
Teks­til sek­tö­rün­de ki hızlı bü­yü­me, yor­gan us­ta­la­rı­na ke­penk ka­pat­tı­rır­ken yor­gan­cı­lar mes­le­ğin artık yok ol­du­ğu­nu, usta ye­tiş­me­di­ği­ni be­lirt­ti.
1986’dan beri yor­gan­cı­lık mes­le­ği yapan Kır­şe­hir’in ta­nın­mış es­naf­la­rın­dan Ga­zi­an­tep­li Mus­ta­fa Gez bu işin sabır ve emek­le öğ­re­ni­le­ce­ği­ni be­lirt­ti.
Ga­zi­an­tep’te yor­-gan­cı­lık mes­le­ğiy­le ha­ya­tı­nı devam et­ti­ren Mus­ta­fa Gez 12 yıl­dır Kır­şe­hir’de mes­le­ği­ni sür­dü­rü­yor. Mes­le­ği­ni sev­di­ği­ni ve ço­cuk­luk­tan beri bu işin için­de ol­du­ğu­nu be­lir­ten Mus­ta­fa Gez yor­gan­cı­lı­ğa baş­la­ma hi­kâ­ye­si­ni şöyle an­lat­tı; “1986’da il­ko­ku­lu bi­tir­dim. O za­man­lar­da Antep’te yor­gan­cı­lık, fı­rın­cı­lık gibi mes­lek­ler yay­gın­dı.
Bana “seni de bir işe so­ka­lım” de­di­ler.
Ya fı­rın­cı ola­cak­tık ya pas­ta­ne­ci ya da yor­gan­cı. Yor­gan­cı­lık­ta karar kıl­dık, bu mes­le­ğe gi­ri­ver­dik.
Yor­gan­cı­lık mes­le­ği­nin unu­tul­ma­ya yüz tut­tu­ğu­nu söy­le­yen Gez “Mes­lek unu­tul­ma­ya yüz tuttu ama dev­le­ti­miz sağ olsun bize yar­dım edi­yor.
Kır­şe­hir’de de işi­miz iyi çok şükür. Ancak çırak bul­mak zor. Bizim za­ma­nı­mız­da 20-30 kalfa olur­du, onun iki katı çırak olur­du. Çı­rak­la­rı otur­ta­cak yer bu­la­maz­dık.
Ama şimdi öğ­re­nim 12 sene oldu. Çocuk 18 ya­şın­da okulu bi­ti­ri­yor. Ondan sonra da gel mes­lek öğret. Çok zor. Çırak ye­tiş­mi­yor şu­an­da. Ama hiç­bir mes­lek sür­dür­dü­ğün sü­re­ce ölmez. Belki nesil biter ama mes­lek ölmez.”
Es­ki­den her genç kızın çe­yiz­le­rin­de bu­lu­nan renk­li çe­yiz­lik yor­gan­lar ise es­ki­si kadar ilgi gör­mü­yor. Gü­nü­müz şart­la­rı­nın ge­tir­di­ği ye­ni­lik­ler eski yor­gan­la­rı da rafa kal­dır­dı.
Bizim se­ne­de yak­tı­ğı­mız çe­yiz­lik yor­gan sa­yı­sı 3 ya da 5. Bizim za­ma­nı­mız­da fab­ri­ka sis­te­mi vardı.
Kar­go­lar­la yor­gan­lar gön­de­ri­lir­di. Rağ­bet faz­lay­dı ama şimdi o kadar ilgi gör­mü­yor.”
Ra­ma­zan ve seçim do­la­yı­sıy­la bu sene iş­ler­de biraz düşüş ol­du­ğu­nu be­lir­ten Mus­ta­fa Gez:
“Çok şükür na­si­bi­miz ge­li­yor.
Boş kal­mı­yo­ruz. Dü­ğün­le­rin baş­la­ma­sı da iş­le­ri yo­ğun­laş­tı­ra­cak diye bek­li­yo­ruz.
Gün­lük mitil de­di­ği­miz bir yor­ga­nı 3-4 sa­at­te bi­ti­ri­yo­ruz. Çe­yiz­lik yor­gan­la­rın 1 gün sür­dü­ğü de olu­yor. İşle­ri­miz iyi gi­di­yor çok şükür.”
Kır­şe­hir’de rast­la­dı­ğı­nız bir yor­gan­cı­ya uğ­ra­ya­rak el emeği göz nuru mo­tif­le­ri ya­kın­dan in­ce­le­ye­bi­lir, se­çe­ce­ği­niz bir mo­de­li us­ta­sı­na dik­ti­re­bi­lir­si­niz” dedi.
(Haber Merkezi)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN