Yoğun Çalışma Saatleriyle Baş Edebilmek İçin Ara Öğün Tüketin

21 Haziran 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
157 defa okundu.
Yoğun Çalışma Saatleriyle Baş Edebilmek İçin Ara Öğün Tüketin

Uzman di­ye­tis­yen Sü­mey­ye Ayaz ara öğün­le­rin tü­ke­til­me­si­nin öne­mi­ni ve fay­da­la­rı­nı yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da açık­la­dı. Ayaz Söz­le­ri­ne şu şe­kil­de baş­la­dı:
“Ara öğün tü­ket­mek, me­ta­bo­liz­ma­nın hız­lan­ma­sı­nı sağ­lar. Kilo verme sü­re­cin­de me­ta­bo­liz­ma­nın hız­lan­ma­sı, kilo ver­me­ni­zin de hız­lan­ma­sı an­la­mı­na gelir. Az az ve sık sık ye­di­ği­niz için hem kolay do­yar­sı­nız, hem de açlık his­si­ne ka­pıl­maz­sı­nız. Bu da yağ ya­kı­mı­nın hızlı bir şe­kil­de ger­çek­leş­me­si­ni sağ­lar.
Peki, ara öğün tü­ket­mek neden bu kadar önem­li?
Amaç; kan şe­ke­ri­ni­zi den­ge­de tutup çabuk acık­ma­yı ve bir son­ra­ki öğün­de çok fazla ye­me­yi en­gel­le­mek­tir.
Bir diğer önem­li konu ise; Ara öğün yapan ki­şi­de sık sık bes­len­mek alış­kan­lık ha­li­ne ge­lecek ve buna bağlı ola­rak me­ta­bo­liz­ma hızı da ar­ta­cak­tır. Me­ta­bo­liz­ma hı­zı­nın art­ma­sı­na bağlı ola­rak da kilo kaybı hız­la­na­cak­tır. Tabi ara öğün­ler­de ne tür be­sin­ler tü­ke­til­di­ği çok önem­li­dir. Ge­nel­de ara öğün de­nil­di­ğin­de ki­şi­le­rin ak­lı­na abur cu­bur­lar, yağlı ve şe­ker­li yi­ye­cek­ler gelir. Fakat ara öğün­ler­de bu tür be­sin­le­ri tü­ket­mek kilo al­ma­mız­la so­nuç­la­na­cak­tır. Aynı za­man­da özel­lik­le şe­ker­li be­sin­le­ri tü­ket­mek, kan şe­ke­rin­de ani yük­sel­me­le­re ve son­ra­sın­da ani dü­şüş­le­re sebep ola­cak­tır. Ara öğün­ler için 100-200 ka­lo­ri ci­va­rın­da sağ­lık­lı se­çim­ler ya­pa­rak hem kilo kont­ro­lü­nü sağ­la­nıp form­da ka­lı­nır hem de kan şe­ke­rin­de ki dal­ga­lan­ma­la­ra dur den­miş olu­nur. Ara öğü­nün fay­da­la­rı sa­de­ce za­yıf­la­mak için des­tek değil aynı za­man­da ken­di­ni daha iyi his­set­mek, yoğun ça­lış­ma sa­at­le­riy­le baş ede­bil­mek, daha ve­rim­li ola­bil­mek için de şart.Tür­ki­ye’de ki atış­tır­ma­lık ürün pa­za­rı­nın son 3 yılda yüzde 85 bü­yü­me gös­ter­di­ği bil­di­ri­li­yor. Ki­şi­le­rin de­ği­şen tü­ke­tim alış­kan­lık­la­rı ne­de­niy­le, bu pazar her yıl daha da bü­yü­yor.
Bir­çok marka ara öğün­ler­de tü­ke­til­me­si için pi­ya­sa­ya fark­lı atış­tır­ma­lık­lar sür­mek­te. Bu­ra­da önem­li olan ki­şi­nin eti­ket okuma alış­kan­lı­ğı ge­liş­tir­me­si ve eğer daha pra­tik ol­du­ğu dü­şün­ce­siy­le bu ürün­ler­den seçim ya­pı­la­cak­sa, bu geniş yel­pa­ze­den kendi için en doğru olanı ter­cih et­me­ye ça­lış­ma­sı­dır.
Ara öğün sa­at­le­ri ana ye­mek­ler­den sonra 2-3 saati geç­me­yecek şe­kil­de ayar­lan­ma­lı­dır. Ken­di­ni­ze ayı­ra­ca­ğı­nız 15 da­ki­ka­lık lez­zet­li bir mola ile sağ­lık­lı bes­len­mek adına bir adım atmış olur­su­nuz.
Lifli be­sin­le­rin mi­de­de kalma sü­re­le­ri fazla ol­du­ğun­dan do­la­yı sizi daha uzun süre tok tu­tar­lar. Sağ­lık­lı ve lifli atış­tır­ma­lık­la­rı se­çer­se­niz, al­dı­ğı­nız lif, vi­ta­min ve mi­ne­ral mik­ta­rı­nı da ar­tır­mış olur­su­nuz.
Aynı za­man­da sin­di­rim si­te­mi ve ba­ğır­sak sağ­lı­ğı için lifli be­sin­le­ri tü­ket­mek çok ya­rar­lı­dır. Meyve ve seb­ze­ler, tam tahıl ürün­le­ri lifli be­sin­le­re ör­nek­tir.
Her öğün­de ol­du­ğu gibi ara öğün­ler­de de por­si­yon mik­tar­la­rı­na dik­kat edil­me­li­dir.
Ge­re­ğin­den fazla tü­ke­ti­len her be­si­nin vü­cut­ta yağa dö­nü­şe­ce­ği unu­tul­ma­ma­lı­dır.
ANA öğün değil ARA öğün tü­ke­ti­yor ol­du­ğu­nu­zu ak­lı­nız­dan çı­kar­ma­yın.
Light adı al­tın­da ki ürün­le­rin tü­ke­ti­mi­ne de dik­kat edil­me­li­dir. Ara öğün için ter­cih edi­le­bi­lir fakat nasıl olsa light, ka­lo­ri­si daha az diye bir otu­ruş­ta 1-2 paket bi­tir­me­nin ya­ra­rın­dan çok za­ra­rı ola­cak­tır.
Nasıl her gün aynı giy­si­yi giy­mek­ten veya aynı yere git­mek­ten sı­kı­lı­yor­sak aynı ara öğünü ye­mek­ten de sı­kı­la­bi­li­riz. Uyumu sağ­la­ya­bil­mek için di­yet­ler­de çe­şit­li­lik ya­rat­ma­nın çok önem­li ol­du­ğu dü­şün­ce­sin­de­yim.
Bu ne­den­le ara öğün­ler ko­nu­sun­da ki soru işa­ret­le­ri­ni­zi gi­der­mek ve daha kolay se­çim­ler ya­pa­bil­me­ni­zi sağ­la­mak için 3 kuru ka­yı­sı, 2 parça ceviz, 1 kutu pro­bi­yo­tik yo­ğurt, 10-15 adet yaban mer­si­ni, 1 kutu az yağlı süt, 1 adet taze meyve, 2 adet gri­si­ni, 1 bar­dak ayran
½ simit, 1 yemek ka­şı­ğı labne pey­nir veya kar­per, 1-2 dilim ekmek, 1 dilim beyaz pey­nir, Light ka­şar­lı ke­pek­li tost, söğüş sebze, 1 kutu mey­ve­li yo­ğurt, 10 fın­dık, 3 adet diyet bis­kü­vi, 1 fin­can light sütlü nes­ca­fe, 1 su bar­da­ğı yağ­sız pat­la­mış mısır, 1 avuç kuru üzüm, Çiğ seb­ze­ler­den olu­şan sa­la­ta ta­ba­ğı, 1 dilim pey­nir, 1 adet eti­mek, 1 avuç beyaz leb­le­bi, 1 bar­dak kefir, 5 adet kuru erik, 10 badem, Yarım yuf­ka­dan seb­ze­li yağ­sız göz­le­me, 1 bar­dak light ayran.
Haf­ta­da 1-2 kez olmak kay­dıy­la 1 por­si­yon süt­laç, ka­zan­di­bi, tavuk göğsü gibi sütlü tat­lı­lar, ayva, elma, armut gibi meyve tat­lı­la­rı (kay­mak­sız olmak kay­dıy­la-ce­viz ek­le­ne­bi­lir), 3 top light don­dur­ma ve 2 parça bit­ter çi­ko­la­ta tü­ke­ti­le­bi­lir.” Di­ye­rek ko­nuş­ma­sı­nı nok­ta­la­dı.
(Ufuk Tufan Doğan)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN