Yaz Spor Okulları Kayıtları Başladı

24 Haziran 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
209 defa okundu.
Yaz Spor Okulları Kayıtları Başladı

Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün 7-16 yaş arası çocuklar için tüm yaz boyunca hizmet vereceği ‘Yaz Spor Okulları’na kayıtlar başladı.

Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yaz döneminde 23 farklı branşta ücretsiz spor eğitimi verilecek.

Kırşehir’in dört bir yanındaki binlerce çocuk ve genç yine sporun güzellikleriyle buluşacak. Özellikle çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel gelişimleri ile sosyalleşmelerine katkı sağlayan, yeteneklerini ortaya çıkarmak amacıyla sunulan Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) Spor Okulları kapsamında Kırşehir’de cimnastik, atletizm, bilek güreşi, basketbol, futbol, badminton, boks, futbol, güreş, hentbol, judo, masa tenisi, muay thai, okçuluk, tekvando, tenis, voleybol, karate, geleneksel okçuluk, yüzme ve özel gereksinimli bireylere yönelik bir çok branşta kurslar yapılacaktır.

Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı spor tesislerinde alanlarında uzman antrenörlerin eşliğinde gerçekleştirilecek olan eğitimler sayesinde haftanın 7 günü çocuklar ve gençler sporla buluşacak. 5-18 yaş arasındaki çocuklar ve gençler, 20’nin üzerinde branşta ücretsiz spor yapma imkanı bulacak. İl merkezindeki başvurular Ahi Stadyumu yanında hizmet vermeye devam eden Sağlıklı Yaşam ve Spor Merkezi’nden yapılacaktır. İlçelerde kayıt yaptırmak isteyen sporseverler ise Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüklerine kayıtlarını yaptırabileceklerdir.

SPOR OKULLARININ FAYDALARI

Gündelik yaşamlarında spor yapan ve aktif olan çocuklar daha fit, daha sağlıklı vücut ağırlığına sahip ve daha öz güvenli olurlar. İlerleyen dönemlerde fiziksel olarak aktif insanlar arasında kan basıncı, kalp hastalığı, osteoporoz ve diğer kronik hastalık riskleri daha düşük olur. Bu nedenle çocukların genç yaşta fiziksel aktivitenin önemini anlamaları ve bundan keyif almaları daha da önemli hale getirir.

GELİŞTİRİLMİŞ SOSYAL BECERİLER

Spor okullarına katılım, bir takımın veya grubun üyesi olma ve bir parçası olma hissi verir. Arkadaşlarınızla dostça etkileşimde bulunursunuz. Takım arkadaşlarınızın çıkarlarını gözetmeyi ve karşılıklı saygı ve işbirliği yapmayı öğrenirsiniz. Birlikte çalışır, zaman ve diğer kaynakları paylaşır, sırayla oynar ve takım olarak başarı ve başarısızlıkla başa çıkmayı öğrenirsiniz. Bu etkileşimler, okul arkadaşlarınızla bağ kurmayı ve kalıcı dostlukları kolaylaştırır. Bu da çocukların büyüdükçe daha sosyal ve dışa dönük olmasına yardımcı olacaktır.

DAHA İYİ SAĞLIK

İnternet, televizyon ve bilgisayar oyunları gibi eğlenceler çocukları hareketsiz hale getirebilir ve obezite riskini artırabilir. Spor veya diğer fiziksel aktivitelere katılmayan çocukların aktif olmayan yetişkinler olma olasılıkları artar. Okul sporlarına katılım, kalbin, akciğerlerin, kasların ve kemiklerin sağlıklı büyümesini destekler. Ayrıca çevikliği, koordinasyonu ve dengeyi geliştirir. Egzersiz ayrıca stres seviyelerini, kaygıyı ve davranış problemlerini azaltmaya yardımcı olur. Düzenli fiziksel aktivite daha iyi rahatlamanıza yardımcı olur ve kas gerginliğini azaltır.

DÜŞÜK OLUMSUZ ETKİLER RİSKİ

Spor yapmak, elinizde gözetimsiz boş zaman miktarını azaltır ve can sıkıntısını önler. Bu, sigara, içki ve uyuşturucu gibi seçenekleri daha az çekici hale getirir. Araştırmalara göre spor yapan kızlar okulda daha başarılı olurlar ve hepsi ileride sahip olacakları kariyerlerinde başarının bileşenleri olan hedef belirleme, strateji ve planlamanın önemini daha çocukken öğrenirler.

BENLİK SAYGISI VE GÜVEN

Spor Okullarına katıldığınızda, çeşitli teknikler ve beceriler geliştirirsiniz. Okul arkadaşlarınızla dostane bir rekabet içinde olursunuz, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak için daha çok zamanınız olur ve obezite riski daha düşüktür. Spor yapan kız ve erkek çocukların ilerleyen yaşlarda sedanter insanlardan daha olumlu beden görüntüleri vardır. İyi oynadığınızda ve oyun kazandığınızda, benlik saygısını şekillendirmeye yardımcı olan bir başarı duygusu kazanırsınız.

SPORUN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ FAYDALARI

Sporun insan yaşamındaki önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Bilgisayarın ve televizyonun yaşantımıza girmesi ile çocuklar spordan uzak, hareketsiz bir yaşam tarzını benimseme eğilimine girmiş durumdalar.

SPORUN ÇOCUĞA FAYDALARI

Spor büyüyen çocuğun fiziksel gelişiminin yanında psikolojik ve sosyal yönden gelişimine de katkıda bulunur. Bireysel sporlar; özgüvenin, kendi sorumluluğunu alma yetisinin gelişimine katkıda bulunurken, takım sporları; paylaşmayı, yardımlaşmayı, takım halinde hareket ederken bireysel hırsların takımın önüne geçmesini kontrol etmeyi geliştirir. Spor yapan bir çocuk zamanını doğru kullanmayı öğrendiğinden okul başarısı da beraberinde gelir. Düzenli fiziksel aktivite ile çocuğun kuvvet ve dayanıklılığı artar, kemik gelişimi olumlu yönde etkilenir, kilo kontrolü sağlanır. Spor ile hareketsizlik ve aşırı kilo sonucunda erişkin dönemde gelişebilecek kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı ve diğer sağlık problemlerinin gelişimi önlenebilir. Spora başlamadan önce çocuğun spor yapmaya engel olabilecek bir sağlık probleminin olup olmadığı değerlendirilmelidir. Çocuğun yaşı, anatomik ve fonksiyonel yapısı, kuvveti göz önünde bulundurularak hangi sporları yapmaya elverişli olduğuna karar verilir.

HANGİ YAŞTA HANGİ SPOR?

5 ile 7 yaş arasında yani erken çocukluk dönemindeki çocuklar düzenli egzersizden çok, koşma, atlama, zıplama, yüzme gibi bütün vücut hareketlerini içine alan, büyük kas gruplarını çalıştıran aktiviteler tercih edilmelidir. Yaratıcılığı ve araştırmayı geliştirici oyunlar, basit figürler içeren dans ve folklor aktiviteleri desteklenmelidir. Bu yaş grubunda çocuk daha çok bireyseldir, bundan dolayı bireysel aktivitelere yönlendirilmelidir Orta çocukluk döneminde yani 8-9 yaş civarında ise yukarıdaki aktivitelere ek olarak bisiklete, takım sporlara, temel spor hareketlerinin öğrenilmesine yönelik aktivitelere, kompleks figürler içeren dans ve folklor aktivitelerine başlanabilir. Bu yaş döneminde grup aktivitelerine ağırlık verilebilir. Takımca mücadele, liderlik, kişisel disiplinin gelişimi açısından önemlidir. Her çocuğa liderlik şansı verilmelidir. 10 yaşından sonra yarışma tarzı bireysel ve takım sporlarına, grup aktivitelerine ağırlık verilmelidir. Kişisel ve takım sporlarında yarışma tarzı organizasyonlara başlanabilir. Spesifik spor  dallarına ait çalışmalar için uygun yaşlar ise; jimnastik, futbol, basketbol, voleybol, atletizm, tenis, kayak için 9-11 yaş, güreş için 12 yaş, bisiklet için 14 yaş, halter için 15-16 yaş, boks için ise 17 yaştır.

AİLELERE DÜŞEN GÖREVLER NELERDİR?

**Spor yaparak çocuğunuza örnek olun.

**Okulda veya dışarıda ailece aktivite programlarına katılın.

**Çocuğunuzu cesaretlendirin, yönlendirin ama baskıcı olmayın.

**Yapıcı eleştirilerle çocuğunuzu destekleyin.

**Çocuğunuzun fiziksel yetenekleri ve kapasitesinin ötesinde hedefler belirlemeniz spordan uzaklaşmasına sebep olabilir.

Çocukların anatomik, fizyolojik ve psikolojik yönden gelişimleri devam ettiğinden egzersiz programları oluştururken dikkat edilmelidir. Çocuğun güvenliği her zaman birinci derecede önemlidir. Çocuklarda; aşırı kullanmaya bağlı yaralanma ve aşırı egzersize veya travmaya bağlı büyüme plağını yaralama riski yüksektir. Yeni aktivitelere çocuğun toleransının ve becerisinin artması için düşük yoğunluk ile başlanmalı ve yoğunluk kademeli şekilde artırılmalıdır. Çocuklarda termoregülatuvar sistem dediğimiz vücut ısısının ortama göre ayarlanma sistemi tam olarak gelişmediğinden çok sıcak ve soğuk ortamlarda spor yaparken vücudun uyumunda güçlükler yaşanabilir. Bundan dolayı ortama uygun kıyafet ve yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Çocuklar yaşama hazırlanırken gördükleri ve örnek aldıkları ilk modeller anne ve babalarıdır. Eğer ebeveynler sağlıklı, spor ile iç içe bir yaşam tarzını ailece benimseyebilir ve bunu ailece yapılan bir sosyal aktivite haline getirebilirse çocuklar da bu alışkanlığı erişkin yaşantısına ve kendi çocuklarına aktarabilir.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN