Artan sıcaklıkların etkisiyle yaz aylarında görülen besin zehirlenmesi vakalarının ciddi oranda arttığını söyleyen Diyetisyen Bahar Zaman, “Besin zehirlenmelerine sebep olan ve en çok görülen bakteri çeşidi stafilokoktur. Bu bakteri et, süt, süt ürünlerinde ve iyi yıkanmamış malzemelerden yapılan salatalarda ortaya çıkıyor. Bakterili besin alındıktan iki veya üç saat sonra zehirlenme belirtileri başlıyor ve vücutta kusma reaksiyonu oluşabiliyor” dedi.
Bir diğer bakterinin ise shigella olduğu bilgisini veren Zaman, “Bu bakteri zehirlenmesi bir veya iki günde belli olur. Bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan şeklindeki belirtiler ile görülür. En ciddi ve ölümcül besin zehirlenmesine neden olan bakterilerden biri de clostridium botulinum. Bu bakteri konservelerde, bozuk şişmiş kapaklarda, ette, sebze ve meyvede bulunabiliyor. Bu bakteri felç yapabilir, solunumu engelleyebilir” diyerek alınan ve tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
Sokakta, kontrolsüz ortamlarda dökme veya ambalajsız şekilde satılan ürünlerin insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Zaman, Gıda ürünü alırken dikkatli olunmasını, kaynağı bilinmeyen, denetimsiz, kayıt dışı satılan sokak sütlerinin satın alınmaması gerektiğini vurguladı.
Zaman, “Yumurtalar yıkanmadan dolaba konmalı ve kullanmadan hemen önce yıkanmalı. Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalı. Yumurta konan bölüme yarım limon konmamalı. Et ve tavuk kesinlikle yıkanmamalıdır. Çiğ üründe bulunan mikroorganizmalar su ile birçok yere dağılır. Yıkanmadan iyi bir şekilde pişirilmeli, çiğ et ve tavuk kesme ve doğramada kullanılan mutfak aletleri yıkanmadan pişmiş et ürünleriyle ya da çiğ tüketilecek sebze ve meyve ile temas ettirilmemelidir” diye konuştu.
Donuk gıdalarda yaşanabilecek sıkıntıları aktaran Zaman, “Marketten donuk gıda alınacağında bu ürünler alışverişin sonunda alınmalı ve bekletilmeden eve getirilip dondurucuya konmalıdır. Donuk gıdalar marketten eve taşınması sırasında mümkünse sıcaklık koruyucu kaplarda taşınmalıdır. Donuk gıdaları satın alırken çözünmemiş olmasına çok dikkat edilmelidir. Çözünmüş veya çözünüp yeniden dondurulduğundan şüphelenilen gıda asla alınmamalıdır” dedi.
Bahar Zaman, dökme olarak satılan dondurmalarda külaha dondurma aktarılmasında kullanılan kaşıkların sürekli temizlenmesi, kaşıkların bekletildiği suyun sıklıkla değiştirilmesi, tezgahlardaki dondurmaların ve kullanılan külahların toz ve benzeri kirlenmeyi önleyecek şekilde kapalı kaplarda muhafaza edilmesi ve dondurma satışı yapan kişilerin hijyenik şartlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın gıda zehirlenmesine yol açabileceği için kesinlikle yenilmemesi gerektiğini ifade eden Zaman, “Kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmanın eriyip, yeniden donduğunun en büyük kanıtıdır. Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş, kusma, halsizlik belirtileri görülebilir” dedi.(Cemre Bayram)