Kırşehir Bölgesi Ulusal, İl ve Aday Hakemler Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Çok Amaçlı Toplantı Salonunda Bir Araya Geldiler.
Hakemlere eğitim seminer oyun kuralları ve voleybol maçlarında bu sezon dikkat edilecek genel uygulamalar üzerinde durularak tamamlandı.
VOLEYBOL OYUN KURALLARI
Topu iki adet direk arasına gerilmiş olan ağın üzerinden geçirerek, topu kendi sahanızda yere düşürmemeye, rakip sahada ise topun yere değmesini sağlamak amacı ile iki takım arasında oynanan bir takım oyunu.
Voleybol ilk defa 19. yüzyıl sonlarında Amerika’da oynanmıştır. Yurdumuzda ise 1919’da Amerikalılar tarafından gemi takımlarının aralarında yaptıkları maçlar vasıtasıyla tanıtıldı. İlk defa bir okul sporu olarak İstanbul okullarında oynanmaya başlandı. 1948 yılında ise Türkiye Birinciliği ile Türkiye çapında oynanan bir spor kolu haline geldi. Voleybol sporu yurdumuzda Voleybol Federasyonu denetiminde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Voleybol 1964’ten beri Olimpiyat spor oyunları içerisinde yer almaktadır. Milletlerarası Voleybol karşılaşmaları 1947’deParis’te kurulan Milletlerarası Voleybol Federasyonu (FIVB) tarafından yönetilmektedir. Bu federasyona üye olan ülke sayısı 145’tir. FIVB yönetim merkezi İsviçre’nin Lozan şehrindedir.
Voleybol nasıl oynanır
Voleybolda sporcuların gayesi, topu filenin üzerinden, kaidelere uygun olarak rakip alana göndermek ve orada yere değmesini sağlamaktır. Top servis bölgesinde bulunan sağ arka oyuncunun, servis atışı ile oyuna sokulur. Servis atışında, top tek elle vurulmalı ve filenin üzerinden ağa değdirmeden rakip alana gönderilmelidir.
Modern voleybolda çok tutulan servis atışlarının birisi Flooting veya “Japon Servisi” olarak bilinen servistir. Çok sert olmayan bu servisler, havada yön değiştirmesi ve beklenmeden önce ani düşmesiyle, topu karşılayan takımın oyuncularını zor durumlara düşürmesidir. Topa takımda en fazla üç kere vurulabilir. Bir oyuncu topa iki kere arka arkaya vuramaz. Takım sahaya, sağ ileri, orta ileri, sol ileri, sağ geri, orta geri, sol geri olacak şekilde yayılır. Oyuncular hep servis değişiminde yerlerini değiştirerek saat dönüşü yaparlar. En az iki farkla 15 sayıya ulaşan takım o seti kazanır. 14-14, 15-15 gibi beraberliklerde 2 sayılık farkı elde eden takım tarafından alınır. Günümüzde voleybol, futboldan sonra çoğunlukta amatör olarak yapılan en yaygın spor kolu haline gelmiştir. İnsanların boş zamanlarında, paydos saatlerinde oynayacakları spor oyunları arasında voleybol (geniş bir yer kaplamayan sahasıyla) tercih edilen bir spor dalıdır. Ülkemize 1919 yılında giren Voleybol sporu 1936 yılına kadar amatör olarak yapıldı. 1936’da ilk Voleybol Federasyonu, Spor Oyunları Federasyonuna bağlı olarak kuruldu. 1958 yılında bağımsız Voleybol Federasyonu kuruldu. Bu tarihlerden sonra milli voleybol takımı kuruldu.
VOLEYBOL HAKEM KURALLARI
OLUŞUM
Bir maçtaki hakem grubu aşağıdaki görevlilerden oluşur:
– Baş hakem
– Yardımcı hakem
– Yazı hakemi
– Dört (iki) çizgi hakemi
FIVB Dünya ve Resmi Müsabakalarında bir skor hakemi bulunması zorunludur.
PROSEDÜRLER
Maç esnasında sadece baş ve yardımcı hakemler düdük çalabilir,
Rallyi başlatan servis atışı için işareti baş hakem verir,
Bir hata yapıldığından emin olmaları ve hatanın nevini teşhis etmeleri halinde baş ve yardımcı hakemler rallynin sona erdiğini işaret ederler.
Top oyun dışındayken, baş ve yardımcı hakemler bir takımın talebini kabul ya da reddettiklerini belirtmek için düdük çalabilirler.
Hakem, rallynin sona erdiğini işaret eden düdüğü çaldıktan hemen sonra, resmi el işaretleriyle aşağıdaki hususları belirtmek zorundadır.
Eğer hata için düdüğü baş hakem çalarsa, şunları gösterecektir:
Yardımcı hakem baş hakemin el işaretlerini tekrarlayarak onu takip eder.
Eğer hata için düdüğü yardımcı hakem çalmışsa, şunları gösterecektir:
a)Hatanın nevi,
b)Hatalı oyuncu (eğer gerekirse),
Baş hakemin el işaretini takip ederek, servis kullanacak takım.
Bu durumda baş hakem hatanın nevini ve hatalı oyuncuyu kesinlikle göstermez, sadece servis kullanacak takımı gösterir.
HABER: SERHAT ERDOĞAN