Hareketli diş protezinin temizliği ise sabit diş protezine göre daha farklıdır. Hareketli diş protezlerine sahip olan kişiler yemek yedikten sonra dişlerini bol su ile yıkamaları gerekmektedir
Takma diş kullanıcıların merak ettiği takma diş temizliği nasıl yapılır sorusu son dönemde çok fazla aratılmaktadır. Ancak takma diş temizliğinde en önemli husus dişin sabit protez mi yoksa hareketli protez mi olmasıdır. Sabit diş protezleri günde iki kez düzenli şekilde fırçalanması gerekmektedir. Ayrıca sabit takma dişlerin temizliğinde arayüz fırçası ya da diş ipi kullanmak bakteri plaklarını önlemektedir diyen uzman Doktor Davut Göktekin konu hakkında açıklamalarda bulundu. Göktekin açıklamasında şunları kaydetti;
Hareketli diş protezinin temizliği ise sabit diş protezine göre daha farklıdır. Hareketli diş protezlerine sahip olan kişiler yemek yedikten sonra dişlerini bol su ile yıkamaları gerekmektedir. Ayrıca hareketli protez kullanıcıları geceleri dişlerini suda bekletmeliler. Hareketli diş protezlerine özel üretilen bakım tabletleri ise haftada iki kez kullanılmalıdır.
Bunların haricinde bütün diş protezlerinde bol suyun yanı sıra diş arasında bulunan yemek birikintilerini temizlemek amacıyla formalara işlemi uygulanmalıdır.
Takma diş kullanıcı sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle ileriki yaşlarda tercih edilen takma dişler son dönemlerde orta yaşlarda da sıklıkla uygulanmaktadır. Peki takma diş neden yapılır? Takma dişler, bilinen diğer ismi ise diş protezidir. Diş protezleri kişinin diş yapılarında ya da geç kalınmış dişlerin çekilmesi sonrasında doğal dişin yerini tutan ve aynı işlevleri gören bir tedavi yöntemidir. Sert darbe nedeniyle kırılan dişler hastanın isteğine göre çekilerek yerine takma diş uygulanabilmektedir. Bu takma dişler sayesinde hastalar çekinmeden gülümsemekte ve diş estetiğini tekrardan kazanmaktadır.
Diş protezlerinin birçok modeli bulunmaktadır. Takma diş modelleri hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Diş protez modelleri şu şekildedir;
Hareketli Protezler; Günümüzde sıklıkla kullanılan protez modelidir. Eğer hastanın çok fazla diş kaybı bulunuyor ise doktorlar tarafından önerilen diş modeli hareketli protezler olmaktadır. Bu takma diş modelleri hasta tarafından kolaylıkla çıkarılıp, takılabilmektedir.
Sabit Protezler; Bu takma diş modelleri kron-köprü benzeri yapılmaktadır. Sabit protezlerde yapıştırıcı kullanılmaktadır. Yapıları gereği hastalar çıkarıp, takamazlar.
Total Protezler; Eğer kişi bütün dişlerini kaybettiyse diş hekimleri tarafından sıklıkla önerilen ve uygulanan diş protezi olmaktadır.
Hassas Protezler; Diş estetiğine önem veren kişilerin tercih ettiği protez modelidir. Kısmi diş kayıpları bulunan kişilere uygulanmaktadır.
Parsiyel Protezler; Farklı aralıkla düşen ya da kırılan dişler için kullanılan protez modellerindendir. Hastanın ağzına kanca ve tırnak gibi materyaller eşliğinde uygulanmaktadır.
İmplant Üssü Protezler; Bu protez modeli kendi arasında sabit ve hareketli olarak ikiye ayrılmaktadır. Sabit diş protezi birkaç diş kaybı nedeniyle uygulanmaktadır. İmplant tarafından destek alınarak yapılan protez kron ya da köprü olarak uygulanır. Hareketli diş protezleri ise bütün dişlerin düşmesi, kurulması sonucunda yapılmaktadır. Kemiklerin yetersiz olması durumunda ise implanttan destek alınmaktadır.
Ağız bakımının önemi oldukça büyüktür. Özellikle takma diş kullanıcılarının protezlerini gün içerisinde iki kez temizlemesi gerekmektedir. Çünkü diş protezlerinin temizlenmemesi durumunda ciddi sorunlar oluşabilmektedir. Temizlenmeyen diş protezlerinde ilk etapta yiyecek birikintileri oluşur. Ardından ise diş içerisinde bakteriler çoğalarak ağızda yara oluşmasına neden olmaktadır. Doktorlar tarafından ise takma diş bakımı için 5 önemli tavsiye şu şekildedir;
Hareketli diş protezleri kullanan kişiler her yemek yedikten sonra diş hekimlerinin önerdiği şekilde protezlerini temizlemelilerdir. Aksi durumda protezin alt kısmında yemek birikintileri toplanmaktadır.
Ağız kokusunun oluşmaması için her gece takma dişlerin çıkarılması ve suda bekletilmesi gerekir.
Diş protezini temizlemek isterken kullanılan bazı ürünler dişi aşındırarak protezin ömrünü azaltmaktadır. Özellikle protezin temizliğinde çamaşır suyu veya deterjanlar kullanılmamalıdır. Bunun yerine diş protezlerine özel olarak üretilen anti-bakteriyel bakım tabletleri eşliğinde protezler sabaha kadar bekletilmelidir. Özellikle total diş protezi kullanan kişilerin düzenli olarak günde iki defa temizleme jeliyle ve fırça ile protez temizlenmelidir. Ayrıca fırça kullanırken protezlere uygun seçimleri yapmanız gerekmektedir.
Diş protezinizi fırçalarken protezin kırılmaması için protez havlu içerisine ya da protez kabında bakımı yapılmalıdır.
Protez kullanıcıların altı ay aralığıyla diş hekimine kontrole gitmesi gerekmektedir. Bu gibi beş tavsiyeyi önemserseniz diş protezlerimizin ömrü uzun olacaktır.
Normal diş bakımının önemli olduğu kadar takma dişlerinde bakımı ertelenmemeli ve rutin şekillerde temizlenmelidir. Ancak takma diş temizliğinde kullanılacak fırça seçimi şu şekilde olmalıdır;
Sert kıllı fırçalar protezi çizmektedirler. Bu nedenle orta ya da yumuşak kıllı fırça seçimi yapmanız gerekir.
Normal fırçaların yanı sıra protezler için özel olarak üretilen çift başlıklı diş fırçaları bulunmaktadır. Bu çift başlardan biri kronik şekil yapısına sahiptir. Protezlerin iç kısmına sığmaktadırlar. Kısmi diş protezlerinde konforlu şekilde kullanılmaktadır. Ancak fırçanın diğer baş kısmı daha geniş yapıya sahiptir. Geleneksel kıl tipi bulunan bu baş kısmı geniş yüzeylerin ve dış yüzeylerin fırçalanması için tasarlanmıştır.
Protez diş fırçalarının kıl sertlik yapıları protezin dış ve iç yüzeyine göre tasarlanmaktadır.(Nurten Ceylan)