“Sultan Papağanları Kakadu Türüne Çok Benzer”

25 Nisan 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
214 defa okundu.
“Sultan Papağanları Kakadu Türüne Çok Benzer”

Kırşehir Pet Shop Sahibi Yunus Emre Koçak Sultan Papağanı hakkında açıklamalarda bulundu. Koçak açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Sultan papağanı oyuncu bir kuş türüdür. Bu sevimli papağanı yakından tanımadan önce kısaca özelliklerinden bahsetmek isteriz. Kakadu ailesinin görkemli bir üyesi olan bu papağan türünün boyu orta boy olarak tanımlanabilir. Bu görkemli kuş türü 1770 yılında keşfedilmiş ve önce Amerika’ya ardından da Avrupa’ya taşınarak yetiştirilmeye başlanmış. 1900 tarihli yıllardan sonra popülerliği artmış. Sultan papağanı, muhabbet kuşundan sonra en çok beslenen kuş türü olarak bilinmekte. Asıl vatanı Avusturalya olan ve ülkemizde Sultan papağanı olarak tanınan bu papağan türü “cockatiel” ve “small cockatoo” olarak da isimlendirilmekte. Sultan papağanı, Kakadu papağan türlerine oldukça fazla benzemektedir. Özellikle tepesindeki tüyler nedeniyle de bu iki papağan birbirlerine sıklıkla karıştırılmakta. Sultan papağanını, diğer papağanlardan ayıran nokta ise kuyruk şekli ve yanak lekesi olarak tanımlanabilir. Sultan papağanlarında kuyruk boyu uzundur ve yanaklarında yanak yaması yer alır. Oysa Kakadu papağanlarında kuyruk kısa ve kare şeklindedir. Ilıman ve kurak iklim kuşlarından olan Sultan papağanı sıcağa bayılır. Ortam ısısının 15 – 16 derecenin altına düşmesi bu papağan türü için uygun olmayacaktır. En uygun sıcaklık 20 – 25 derece aralığı olarak saptanmıştır. Yüksek sıcaklık papağan için çok fazla sorun yaratmasa da düşük sıcaklıklar kesinlikle Sultan papağanı için uygun değildir.
GAGA VE TIRNAK BAKIMI
Bakımı en kolay olan papağan türlerinden biri olduğunu söylemek isteriz. Bir sultan papağanı almaya karar verdiyseniz unutmamanız gereken tek şey, onunla zaman geçirmenizin yeterli olacağı. Daima ilgi bekleyen bu papağanlara gerekli ilgi ve zamanı ayırmadığınız takdirde strese girecektir. Sultan papağanı bakımı esnasında diğer kuş türlerinde olduğu gibi gaga ve tırnak bakımı oldukça önemlidir. Papağanın tırnağı uzadığında kısaltmanız onun tüneğine rahat tutunabilmesine yardımcı olur ve bir yere takılıp yaralanmasını önlemek açısından önem arz eder. Ayrıca kuşunuzun kafesi içerisinde gaga taşı bulundurmanız gerekir. Papağanlar için özel olarak üretilen doğal ponza taşından yapılmış papağan oyuncakları alarak, gagasını törpülemesine yardımcı olabilirsiniz.
BANYO
Bu papağan türünün bakımı için ihtiyacınız olan bir diğer malzeme ise papağan banyoluğu olacaktır. Kurak iklimlerde yaşayan sultan papağanları çok sık banyo yapan bir tür değildir. Ancak en azından haftada bir iki kez tüylerini ıslatma ihtiyaçları bulunur. Bu döngüyü doğada su kenarlarında yapan sultan papağanı için, içine girebileceği derinlikte büyük bir banyoluk seçmeniz önemlidir. Papağanınız banyodan çıktığında üşütmemesi için kafesi rüzgar almayan bir konumda tutmalısınız. Papağan bakımında önemli olan konulardan biride uyku konusudur. Bu papağan türü için geceleri kesintisiz 8 – 12 saat uyumak oldukça önemlidir. Bu nedenle bir kuş kafesi örtüsü kullanmanız gerekebilir. Bunun yanında kafesinin sessiz bir odada olmasına özen göstermek önemli. Sultan papağanı yeterli sürelerde uyumaması halinde, dinlenemez ve sağlığı bozulabilir.
KAFES TEMİZLİĞİ
Kafesin hijyeni ve kuşunuzun yaşam alanının temiz olması önemli. Didiklemeyi çok seven Sultan papağanı için bu durum çok daha önem arz ediyor. Buldukları her şeyi hatta dışkılarını dahi didikleyebilen bir kuş türü. Bu nedenle kafesin temizliğinin günlük olarak yapılması da önemlidir. Yemlik, suluk ve kafes tepsisinin günlük temizliği mutlaka yapılmalıdır. Bunun dışında haftada bir kez tüm kafesin temizliğinin yapılması papağanınızın uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için dikkat edilmesi gereken bir nokta. Kafesin temizliğini yaparken kuşunuzu mutlaka dışarı almayı ihmal etmeyin. Kuş kafes dezenfektanı veya sulandırılmış çamaşır suyu kullanarak kafesi hijyenik hale getirebilirsiniz. Kuşunuzu tekrar kafese koymadan önce kafesin iyice durulandığından emin olmanız gerekli. Papağan bakımında önemli olan bir konuda kanat tüylerinin kısaltılma işlemi. Uçmayı çok sevdikleri için kolayca kaçabilen bu papağanların önlem amaçlı olarak uçuş tüylerinin uzman biri tarafından kısaltılması gerekebilir.” (Nurten CEYLAN)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN