Şişkinlik İçin Yapılması Gerekenler

7 Temmuz 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
233 defa okundu.
Şişkinlik İçin Yapılması Gerekenler

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Şevval Uzun, karın şişkinliğinin günümüzde pek çok kişinin yaşadığı bir problem olduğunu, şişkinliğin sebebinin herhangi bir sağlık probleminden kaynaklanmıyorsa kişinin beslenme düzeniyle şişkinlik sorununun önlenebileceğini söyledi.

Karın şişkinliği günümüzde pek çok kişinin yaşadığı problemlerden birisidir. Şişkinlik problemi özellikle kadınlarda yoğun olarak görülen ve hayat kalitesini azaltan önemli problemdir. Yaygın olarak görülen karın şişliğinin pek çok farklı nedenleri bulunur. Karında şişkinlik ve gaz yakınmasının altında yatan faktörlerin mutlaka araştırılması gerekmektedir. Herhangi bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa kişinin tükettiği besinler ve yaşam tarzı ile ilişkili olduğu için alınacak bazı önlemlerin sorunla mücadelede fayda sağlayacaktır.

Uzmanından ‘işlenmiş gıdalardan uzak durun’ uyarısı  

Şişkinlik rahatsızlığı yaşayan bireyler nasıl beslenmeli

 Besinlerinizin iyi pişmiş olmasına dikkat edin.

 Yemekler yavaş yavaş yenilmelidir. Yemek yerken her lokmanızı 15-20 saniye çiğnedikten sonra yutun.

 Gaz ve şişkinlik problemi yaşıyorsanız, fasulye, mercimek gibi baklagiller; brokoli, Brüksel lahanası, lahana ve karnabahar gibi turpgiller ailesinden olan sebzeler; işlenmiş karbonhidratlardan, makarna ve pirinç gibi rafine tahıllardan uzak durmanız, bunların yerine kinoa, tam buğday ve karabuğday gibi tahılları tüketmeyi deneyebilirsiniz.

– Tuzlu gıdalardan uzak durunuz, tuzlu besinler bağırsak dengesini büyük ölçüde değiştirir. Turşu, salamura besinler, işlenmiş et ürünleri, bazı peynir çeşitlerinin tuz miktarları çok yüksek olabilir bu sebeple tüketiminden kaçının.

– Çiğ sebze ve meyveleri azaltın. Sebzeleri pişirerek tüketmek, gazın oluşma olasılığını azaltır.

– Vücudunuz laktoz veya glüteni sindiremiyorsa kalın bağırsaklarınızda fermente olur ve bu bileşenleri içeren gıdalar her tükettiğinizde gaz, şişkinlik ve karın ağrısı hissedersiniz. Laktozsuz süt veya bitkisel bazlı sütler veya glüten içeren ekmek, makarna, bulgur gibi besinler yerine glütensiz besinler daha iyi bir seçenek olabilir.

– İşlenmiş ve paketli besinler, früktoz ile laktoz da dâhil olmak üzere gaz ve şişkinliğe sebep olabilecek birçok bileşen içerebilir. Hazır beslenmek yerine, doğala yönelmeniz daha doğru olacaktır.

– Yatmadan 3 saat önce yemek yemeyi bitirin.

– Yemek yerken fazla konuşulmamalıdır. 

– Su, yemeklerle beraber değil yemek aralarında içilmelidir. Kesinlikle su tüketimini artırılmalıdır. Sabahları limonlu veya zencefilli su içerek güne başlanabilir, gün içinde ise 8-10 bardak su mutlaka tüketilmelidir.

– Yürüyüş ve jimnastik gibi gazın sindirim sisteminde ilerlemesini ve atılmasını sağlayacak egzersizler yapın.

– Gazoz, soda ve kola gibi gazlı içecekleri tüketmekten kaçının.

– Kuruyemiş ve baharatlı gıdalardan kaçınılmalıdır.

– Çok şekerli gıda tüketiminden kaçının. 

– Sigara ve alkolden uzak durun.

Peki, şişkinliği önleyen besinler var mı varsa nelerdir?

Zencefil: Şişkinliği gidermek için şişkinlikle savaşan ve iltihabı önleyen zencefil sağlığımız için son derece yararlıdır. Sindirim probleminiz için limon ve zencefil çayı içebilirsiniz.

Yeşil çay: Doğal bir idrar söktürücü olan yeşil çay, sindirimi iyileştirir ve şişkinliği hafifletir. Ancak tansiyon probleminiz varsa ve gebeyseniz veya emzirme döneminizdeyseniz tüketmeden önce doktorunuza veya diyetisyeninize danışınız.

Nane çayı: Nane çayı sindirim sistemini rahatlatması ve şişkinlik, gaz ve kramp gibi sorunlarının azalmasına yardımcı olmaktadır. 

Bunların dışında rezene çayı ve kimyon da şişkinliği önleyecek besinlerdir.

(Nurten Ceylan)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN