Sakinleşmek İçin Beyaz Çay Tüketin

19 Mayıs 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
173 defa okundu.
Sakinleşmek İçin Beyaz Çay Tüketin

Beyaz çayın fay­da­la­rı­nı ve za­rar­la­rı­nı an­la­tan Özgen Öz ga­ze­te­mi­ze yap­tı­ğı ko­nuş­ma­lar­da şun­la­rı söy­le­di: “Beyaz çay, siyah çay­dan fark­lı ola­rak çay bit­ki­si­nin açıl­ma­mış to­mur­cuk­la­rın­da­ki ince gü­mü­şi-be­yaz tüy­le­rin­den ge­li­yor. Ba­zı­la­rı beyaz çaya ol­gun­laş­ma­mış çay yap­rak­la­rı da diyor.
Rengi beyaz veya renk­siz de­ğil­dir, hafif sarı veya çok soluk sarı bir renge sa­hip­tir. Siyah ve yeşil çaya göre daha hafif olan beyaz çay, ger­çek bir çay­dır ve en az iş­len­miş ola­nı­dır.
Diğer çay­la­ra göre an­ti­ok­si­dan açı­sın­dan çok daha zen­gin­dir.
Beyaz çay içmek, vü­cu­du­nu­zun be­sin­le­ri daha ve­rim­li em­me­si­ne ve me­ta­bo­liz­ma­yı hız­lan­dı­ra­rak kilo verme he­def­le­ri­ni­ze ulaş­ma­nı­za yar­dım­cı ola­bi­lir.
Kesin ol­ma­mak­la bir­lik­te, beyaz çay iç­me­nin sağ­lık ya­rar­la­rı büyük öl­çü­de çay­da­ki an­ti­ok­si­dan­la­ra ve po­li­fe­nol­le­re at­fe­dil­mek­te­dir. Beyaz çay­da­ki an­ti­ok­si­dan­lar, RNA’nın oluş­tu­rul­ma­sı­na ve kan­se­re yol açan ge­ne­tik hüc­re­le­rin mu­tas­yo­nu­nun ön­len­me­si­ne yar­dım­cı ola­bi­lir. Beyaz çay cilt hüc­re­le­ri­ni hid­ro­jen pe­rok­sit ve diğer fak­tör­le­rin neden ol­du­ğu ha­sar­lar­dan ko­ru­ya­bi­lir.
An­ti­ok­si­dan açı­sın­dan zen­gin beyaz çay, pig­men­tas­yon ve kı­rı­şık­lık­lar da dahil olmak üzere erken yaş­lan­ma be­lir­ti­le­ri­ne yol aça­bi­len ser­best ra­di­kal­le­rin or­ta­dan kal­dı­rıl­ma­sı­na yar­dım­cı olur.
Beyaz çay an­ti­ok­si­dan­la­rı­nın an­ti-enf­la­ma­tu­ar özel­lik­le­ri, eg­za­ma veya kepek gibi cilt has­ta­lık­la­rı­nın neden ol­du­ğu kı­za­rık­lı­ğı ve il­ti­ha­bı azalt­ma­ya yar­dım­cı ola­bi­lir.
Beyaz çay cilt için fay­da­lı ol­mak­la be­ra­ber, aynı za­man­da sağ­lık­lı saç­la­rın olu­şu­mu için de fay­da­lar sağ­lar.
Beyaz çayda bu­lu­nan epi­gal­lo­ka­te­şin gal­lat adı ve­ri­len an­ti­ok­si­da­nın saç bü­yü­me­si­ni ar­tır­dı­ğı ve erken saç dö­kül­me­si­ni ön­le­di­ği ka­nıt­lan­mış­tır. Beyaz çay, diş­le­rin sağ­lık­lı ve güçlü kal­ma­sı­na yar­dım­cı olan yük­sek se­vi­ye­ler­de fla­vo­no­id­ler, ta­nen­ler ve flo­rür­le­re sa­hip­tir. Flo­rür, yay­gın ola­rak diş çü­rü­me­le­ri­ni ön­le­me­de bir araç ola­rak bi­li­nir ve sık­lık­la diş ma­cun­la­rın­da bu­lu­nur. Hem ta­nen­ler hem de fla­vo­no­id­ler, diş çü­rü­me­si­ne ve çü­rü­me­le­re neden ola­bi­lecek plak olu­şu­mu­nu ön­le­me­ye yar­dım­cı olur. Beyaz çay, ger­çek çay­lar ara­sın­da en yük­sek L-the­ani­ne kon­sant­ras­yo­nu­na sa­hip­tir. L-the­ani­ne, aşırı ak­ti­vi­te­ye yol aça­bi­lecek he­ye­can ve­ri­ci uya­ran­la­rı in­hi­be ede­rek be­yin­de­ki uya­nık­lı­ğı ve odak­lan­ma­yı ge­liş­tir­di­ği bi­lin­mek­te­dir. Be­yin­de­ki uya­ran­la­rı sa­kin­leş­ti­re­rek, beyaz çay odak­lan­ma­yı ar­tı­rır­ken aynı za­man­da ra­hat­la­ma­nı­za yar­dım­cı ola­bi­lir.
Beyaz çay­da­ki ka­te­şin­le­rin diğer an­ti­ok­si­dan­lar­la bir­lik­te Tip 2 di­ya­be­tin ön­len­me­si­ne veya dü­zen­len­me­si­ne yar­dım­cı ol­du­ğu gös­te­ril­miş­tir.
Beyaz çay, ince ba­ğır­sak­ta gli­koz emi­li­mi­ni gös­te­ren ami­laz en­zi­mi­nin ak­ti­vi­te­si­ni et­ki­li bir şe­kil­de in­hi­be eder. Tip 2 di­ya­bet­li in­san­lar­da, bu enzim ni­şas­ta­la­rı şe­ke­re ayı­rır ve kan şe­ke­ri ar­tış­la­rı­na yol aça­bi­lir. Beyaz çay içmek ami­laz üre­ti­mi­ni en­gel­le­ye­rek bu ani ar­tış­la­rı dü­zen­le­me­ye yar­dım­cı ola­bi­lir. Beyaz çay sağ­lık­lı kalp fonk­si­yon­la­rı­nın ko­run­ma­sı­na yar­dım­cı olur ve kan pıh­tı­la­rı, felç ve kalp krizi gibi has­ta­lık­la­rı önler.
Beyaz çay diğer çay­la­ra göre en az iş­len­di­ği için, daha fazla an­ti­ok­si­dan içe­rir.
Beyaz çay­da­ki ka­te­şin­ler kan ba­sın­cı­nı dü­şür­me­ye, do­la­şı­mı iyi­leş­tir­me­ye ve kalp has­ta­lı­ğı ris­ki­ni azalt­ma­ya yar­dım­cı ola­bi­lir.
Beyaz çayda bu­lu­nan an­ti­ok­si­dan­la­rın ko­les­te­rol se­vi­ye­le­ri­ni, özel­lik­le kötü LDL ko­les­te­ro­lü dü­şü­rür. Beyaz çay­da­ki ka­te­şin­ler ve po­li­fe­nol­ler, ağ­rı­la­rı ha­fif­let­me­ye yar­dım­cı ola­bi­lecek an­ti­enf­la­ma­tu­ar özel­lik­le­re sa­hip­tir.
Peki beyaz çayın za­rar­la­rın­dan bah­se­de­lim.
Yeşil ve siyah çaya na­za­ran daha az ka­fe­in içe­ren beyaz çayın 250 ml ka­da­rın­da yak­la­şık 50 mg ka­fe­in bu­lun­mak­ta­dır.
Bu ne­den­le de beyaz çay ge­be­lik ve em­zir­me dö­ne­min­de tü­ke­til­me­me­si ge­re­ken çay­lar­dan­dır. Fazla beyaz çay tü­ke­ti­mi çar­pın­tı, hi­per­tan­si­yon, mide bu­lan­tı­sı­na neden ola­bi­lir. Beyaz çay ay­rı­ca dep­res­yon şi­ka­yet­le­ri­ni de art­tı­rı­cı et­ki­ye sa­hip­tir.
Kan in­cel­ti­ci, demir des­te­ği ya da fark­lı has­ta­lık­lar ne­de­niy­le de­vam­lı ilaç kul­la­nan ki­şi­ler için de beyaz çay tü­ke­ti­mi uygun de­ğil­dir.
Beyaz çayı dem­ler­ken 2-3 da­ki­ka­da dem­le­yin daha sonra sü­zül­dü­ğün­de ya da poşet çay fin­ca­nın için­den çı­ka­rıl­dı­ğın­da tü­ke­ti­me hazır hale ge­li­yor.
Daha yoğun bir tat ter­cih eden kul­la­nı­cı­lar, ar­zu­la­rı­na göre beyaz çayı daha uzun süre fin­can­da tu­ta­rak dem­len­me sü­re­ci­ni uza­ta­bi­li­yor.
Beyaz çayın taze yap­rak­la­rı­nın aro­ma­sı­nın suya nüfuz etme sü­re­si, poşet çay­la­ra göre daha uzun sü­rü­yor.
Bu se­bep­le poşet beyaz çay dem­le­me sü­re­si açı­sın­dan çok daha pra­tik bir kul­la­nım su­nu­yor.
Beyaz çayın ideal dem­len­me sü­re­si ve yo­ğun­lu­ğu, tü­rü­ne göre fark­lı­lık gös­te­re­bi­li­yor.
Bazı beyaz çay tür­le­ri­nin yap­rak­la­rı­nı aro­ma­la­rı­nı kay­bet­me­den 2-3 kez tek­rar dem­le­mek müm­kün. Ancak poşet çay­lar bir kez daha kul­la­nıl­dı­ğın­da aro­ma­la­rı­nın bo­zul­ma ya da azal­ma ih­ti­ma­li ol­duk­ça yük­sek.
Son ola­rak, çay dem­ler­ken kul­la­nı­lan suyun içme suyu ol­ma­sı da büyük önem ta­şı­yor. Mus­luk suyu kay­na­tıl­dı­ğın­da için­de­ki mik­rop­la­rın öl­dü­ğü­ne ina­nıl­sa da için­de­ki klor ve kireç ka­lın­tı­la­rı ne­de­niy­le çayın aro­ma­sı et­ki­le­ne­bi­li­yor.” Di­ye­rek söz­le­ri­ni nok­ta­la­dı. (Nurten Ceylan)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN