Köylere Hizmet götürme birliği toplantısında, Kırşehir’in ağaçlandırmada geride kaldığını gözlemlediğini belirten Vali Şentürk, ağaçlandırmanın önemine dikkat çekerek, tüm Kırşehir halkına ağaçlandırmaya destek vermeleri çağrısında bulundu.
Vali Necati Şentürk, “Topraklarımızın kıymetini bilelim, ağaçlandırmaya önem verelim” dedi.
Küresel ısınmanın etkilerinin artık ülkemiz ve Kırşehir’de de görmeye başlandığını vurgulayarak, küresel ısınmanın etkisini azaltmak için ormanların varlığının önemli olduğunu ve bunun için de ağaç dikilmesi gerektiğini belirten Vali Şentürk, ağaçlandırmanın önemine dikkat çekerek, tüm Kırşehir halkına ağaçlandırmaya destek vermeleri çağrısında bulundu.
Köylere Hizmet Götürme Birliği toplantısında, Kırşehir’in ağaçlandırmada geride kaldığını gözlemlediğini belirten Vali Şentürk, özellikle ağaçlandırma çalışmalarında muhtarların destek vermesini istedi.
Vali Necati Şentürk, “Ağaçlandırmaya çok mani olmayın, yardımcı olun” şeklinde konuştu.
Vali Necati Şentürk, şunları kaydetti: “Ağaçlandırma konusunda Kırşehir olarak eksikliklerimiz var. Yozgat’ta buranın arazi karakteristiğinde çok fark yok.
Aynı coğrafya, aynı toprak. Toprak tahlili bile yaptırsanız aynı, ama iki yıl içinde Yozgat Valiliğim döneminde sadece Orman İdaresi’ne yaptırdığımız 15 milyon ağaç diktirdik. Orman varlığını artırdık. Kırşehir’e bakıyorum, 1 milyon ya da 1,5 milyon kadar var.
Niçin dikmiyorsunuz dediğim zaman da muhtarlar çok yardımcı olmuyorlar, hatta engel oluyorlar deniliyor.
“Orman çok önemli bir hadisedir.
Meralarımız kıymetli mi, kıymetli.
Hayvancılık için gerekli mi, gerekli. Meraları ıslah etmek gerekiyor mu, evet.
Meraları da ıslah edeceğiz.
Ama bozuk kısımlar vardır ve bu meraların da lütfen ağaçlandırmasına yardımcı olun.
Çünkü dünyada bir tehlike adım adım geliyor, küresel ısınma.
Bize gelmez, hiç öyle değil.
Küresel ısınma 2014 yılında kendisini gösterdi ve tehlikeli vasfını bu bölgede de icra etti. Sularda azalma var. Sularda çekilme var.
İçme suyu sularımızda azalma var. Sulama sularımızda, göllerimizde azalma var. Ben Erzincanlıyım. Erzincan’da Munzur ve Keşiş dağları var ki bu dağlar çok yüksek dağlardır. Bin yıllardan beri bu dağların başından kar eksik olmaz, olmamıştır.
Ben çocukluğumdan bugüne kadar hiçbir zaman o dağların başında karın eksik olduğunu görmemişimdir.
Kar yağmasa bile o mevcut kar soğukluğunu devam ettirirdi. Bu sene uçakla gittim, o dağların kenarından uçak seyir yaptı. O bin yıllık dağların başında bir tane kar kalmamış.
Bu neyi gösteriyor? İnsanlık tarihinden beri, 5 bin yıldır niçin hiç olmamış? Çünkü insanoğlu doğayı bu kadar tahrip etmemiş de onun için.
“Maalesef bu bizim gibi devletlerin değil, gelişmiş devletlerin ozon tabakasına yaptıkları bu kötülükten ibaret. Ozon tabakasını deldiler, dünyada bir ısınma başladı.
Bu ısınmayla beraber çölleşme olacak. Sular kuruyacak. Gelecekte çok büyük savaşlar çıkacak. Bu bir kehanet değil. Bu savaşlar su savaşları olacak.
Petrol savaşları değil. Bu savaşlar gıda savaşı olacak. İnsanlar açlıktan birbirlerine saldıracaklar. Petrol ve altın aramayacaklar. Ama gıda en önemli, en stratejik madde haline gelecek.
Çok uzak değil bu benim söylediğim, belki 50 yıl, belki 30 yıl. 100 yılı bulmaz bu tehlike. Küresel ısınma, etkisini göstermeye başladı. Erzincan örneği gibi ki başka bir örnekte gösterilemez.
“2014 kurak geçti mi, evet kurak geçti.
Bundan kurtulmanın yolu da, yöntemi de ağaç dikmektir. Hangi ülkeler çok bol ağaç diker ve ülkelerini, topraklarını, coğrafyalarını orman haline getirirlerse o ülkeler küresel ısınmadan en az ölçüde etkilenecekler. Niçin, ormanların bulutları çekme, cezp etme özellikleri var.
Yağmurları cezp etme özellikleri var. Yağan yağmurların, toprakta suyu tutma özellikleri var.
Çıplak araziye su düştüğü zaman hem sel olup gidiyor, hem o yüzeydeki canım toprakları alıp denizlere götürüyor.