Lale çiçeği, suyu seven bir bitkidir. Fakat topak kurudukça sulama yapılmalıdır. Lale çiçeği haftada iki kere olmak kaydıyla üstten sulama yapılmalıdır. Özellikle yazın suya fazla ihtiyaç duymaktadır. Su toprağın her tarafını eşit şekilde ıslatmalısınız. Sulama miktarı çok yoğun olmamalı ve mümkünse aynı kap ile yapılmalıdır diyen Kırşehir de çiçekçilik yapan Fatih Köksal konu hakkında açıklamalarda bulundu. Köksal açıklamasında şunları kaydetti;
Lale çiçeği kışın oda sıcaklığı 12 derecenin altına düşmediği ortamda bakılmalıdır. Yaz dönemince çiçeklerini açar ve kışa doğru çiçeklerini dökerek uykuya geçer.
Lale çiçeği, rüzgardan etkilenir. Bu nedenle rüzgardan korumak gerekir. Rüzgar çiçeği sallar ve köklere hava girip çiçeğin ölmesine sebebiyet verir.
Lale çiçeğinin toprağı havaların artık sıcaklaşmaya başladığı dönemde Nisan ortalarında değiştirilebilir. Değişim yapacağınız zaman saksı boyutunu da bir derece olarak büyütebilirsiniz.
Lale çiçeğine aşırı sulama, rüzgarlı ortam, hava deliksiz saksı kullanımı, kalitesiz ve verimsiz toprak kullanımı ve mantar gibi hastalıklar zarar vermektedir.
Lale çiçeği soğanlı bir bitkidir. Soğanların dikim zamanını düzgün ayarlamazsanız bitkiniz umduğunuz gibi bir gelişim göstermeyebilir. Toprak soğumadan yani kış dönemine tam olarak geçiş başlamadan lale çiçeğini bahçe ya da saksılara dikebilirsiniz. Böylelikle ilkbahar dönemine kadar sağlıklı bir gelişim gösterecektir. Ve yine bir sonraki sonbaharda da lale çiçeğiniz bahçe ve balkonlarınızı renklendirmeye devam edecektir.
Kesme çiçek olarak satın aldığınız lale çiçeği vazo içerisinde de büyümeye devam eder. Bu nedenle uygun boyutlu bir vazoda yer açabilirsiniz. Uzun formlu bir vazo lale çiçeği için uygun olacaktır.
Lale çiçeği solduktan hemen sonra soğanları korumaya alınmalıdır. Saksıdan çıkartılan soğanlar sarılıp serin ve karanlık bir kilerde muhafaza edilebilir. Zamanı gelince yeniden toprakla buluşturabilirsiniz. Soğanlarını toprak altında kendi üretir. Böylelikle her bir ayrı soğan yeni bir lale çiçeği demektir. Tohumdan da üretilir. Fakat bu zor bir işlemdir.(Cemre Bayram)