Okulların tatile girmesinin ardından gençlerin ikinci evi haline gelen Gençlik Merkezinde etkinlikler devam ediyor.
GPDP 2020-1 kapsamında desteklenen Kırşehir’deki gençlere yönelik olarak “Kültürümüzle Değerleniyoruz Kitap Kahve” projesi etkinlik ve eğitimlerine devam ediyor.
Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü sayfasından, bütün gençleri Kitap Kahvesine beklediklerini duyurdu.
Kırşehir Gençlik Merkezi tarafından hazırlanan ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından kabul edilen Kitap Kahve Projesi’nin Kırşehirli gençlerden şimdiden büyük ilgi görmeye başladı.
Daha önceki dönemlerde doğayla iç içe kitap okuma halkaları düzenleyen Gençlik Merkezi, şimdide öğrencilerle daha sık sık bir araya gelebilmek için “Kültürümüzle Değerleniyoruz Kitap Kahve” projesini hayata geçirdi.
Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin yaptığı açıklamada: “Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın hayata geçirdiği ‘Kültürümüzle Değerleniyoruz Kitap Kahve’ projesi şimdiden Kırşehirli öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. Kitap Kahvemiz 3 bin 500 kitapla Kırşehirli öğrencilerimizin, halkımızın hizmetine sunduk. Kitap Kahvemizde öğrencilerimiz kitap okuyorlar, ücretsiz çay, kahve ikramlarımızı yapıyoruz. Ödünç kitap veriyoruz. Kitap değerlendirmeleri yapıyoruz. Burada en çok kitap okuyan, etkinliklere katılan öğrencilerimize puan veriyoruz. Yaz aylarında en çok puan toplayan öğrencilerimize çeşitli hediyelerle ödüllendiriyoruz. Kırşehirli gençler için güzel bir mekan olmuş. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Şimdiden Kırşehir’e hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
Kırşehir Gençlik Merkezi Gönüllüleri ise ‘Çınar Kırşehir Gazetesi’ne Kitap okumanın faydalarını anlattı.
İnsanlar hayat mücadelesi, geçim kaygısı, yoğun iş temposu arasında koşuştururken, kendilerini farkında olmadan çok stresli bir hayatın içine sürüklerler. Bu stresli yaşam bir süre sonra kişinin veriminin düşmesine ve hayattan zevk almamasına sebep olur. Fakat bazı insanlar bu stresli ortamdan bir parça da olsa uzaklaşmak, kafalarını boşaltmak için kendilerine yeni uğraşlar edinir. Hobi dediğimiz ve herkesin kişiliğine, zevkine göre değişen bu alışkanlıkların türü epey fazladır. Örneğin yaz ayları için uygun hobiler arasında yer alan; balık tutmak, dalış yapmak veya çiçek yetiştirmek bunlardan sadece birkaçıdır.
Şimdi size hobi çeşitleri arasında belki de en verimlisi, en güzeli ve en faydalı olanını anlatacağım. Kitap okumak! Evet, bu iki kelime içerisinde o kadar çok özellik barındırıyor ki saymakla bitmez. Daha çocukken, etrafımızdaki büyükler ve öğretmenlerimiz bize kitap okumamızı öğütlerler. Kitap okumanın faydalarından bahsederler. Bu nasihatlerin hiçbiri boş değildir. İstatistiklere bakıldığında kitap okuyan toplumların, okuma oranı düşük olanlara göre eğitim ve kültür seviyesinde çok ileride olduğu görülmektedir. Kavga, hırsızlık, anlaşmazlık gibi sorunların çoğu, kitap okumayı alışkanlık haline getirmiş toplumlarda çok az rastlanmaktadır.
Kitap okumak alışkanlıkların ve bağımlılıkların en güzelidir. Kitap okumanın tadına varan, her gün az da olsa buna zaman ayıranlar, hayatında ve kişiliğinde olumlu değişikliklerin olduğunu gözlemleyebilir.
BEYİN BAĞLANTILARINI GELİŞTİRİR VE GÜÇLENDİRİR
Gittikçe artan araştırma sonuçları gösteriyor ki, okumak beyni gerçek anlamda değiştiriyor.
Araştırmacılar MRI taramaları sonucu okuma eyleminin beyindeki karmaşık bir devre ve sinyal ağını harekete geçirdiğini doğruluyor. Okuma yeteneğiniz olgunlaştıkça, bu ağlar da güçleniyor ve daha karmaşık hale geliyor.
2013 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar roman okumanın beyindeki etkisini ölçmek için fonksiyonel MRI taramaları kullandı. Katılımcılar 9 günlük bir süre içinde “Pompeii” romanını okudu. Hikâyede gerginlik arttıkça, beynin daha fazla alanının giderek aktif hale geldiği görüldü. Beyin taramaları, okuma süreci ve sonraki günler boyunca, beyinde özellikle hareket ve ağrı gibi fiziksel duyumlara tepki veren somatosensoriyel korteksteki bağlantıların arttığını gösterdi.
DİĞER İNSANLARLA EMPATİ KURMANIZI SAĞLAR
Araştırmalar, karakterlerin iç yaşamlarını araştıran hikâyeleri ele alan edebi kurgu kitapları okuyan insanların başkalarının duygularını ve inançlarını anlama yeteneğinin arttığını gösteriyor.
Araştırmacılar bu yeteneği “zihin teorisi” olarak adlandırıyor; sosyal ilişkileri kurmak, yönlendirmek ve sürdürmek için gerekli olan bir dizi beceri.
Tek bir edebi kurgu eseri okuma seansının bu duyguyu tetikleme olasılığı küçük olsa da araştırma uzun vadeli kurgu okuyucularının daha gelişmiş bir zihin teorisine sahip olma eğiliminde olduğunu göstermektedir.
KELİME BİLGİNİZİ GELİŞTİRİR
Araştırmacılar, genç yaşlardan başlayarak düzenli olarak kitap okuyan öğrencilerin yavaş yavaş büyük bir kelime dağarcığı geliştirdiklerini söylüyor. Kelime dağarcığı hacmi, kişilerin standart testlerden aldığı puanlardan üniversite girişlerine ve iş fırsatlarına kadar hayatının birçok alanını etkileyebiliyor.
Cengage tarafından yapılan 2019 yılı anketi, işverenlerin yüzde 69’unun etkili iletişim kurma yeteneği gibi “sosyal” becerilere sahip insanları işe almayı daha çok istediğini gösteriyor. Kitap okumak ise bağlam içerisinde daha fazla yeni kelimelere maruz kalmanızı ve öğrenmenizi sağlayabilecek en iyi yöntem.
YAŞLANDIKÇA ORTAYA ÇIKAN BİLİŞSEL GERİLEMEYİ ÖNLER
Adı Ulusal Yaşlanma Enstitüsü olarak çevrilebilecek ABD’li sağlık enstitüsü National Institute on Aging yaşlandıkça zihninizi meşgul etmenin bir yolu olarak kitap ve dergileri okumayı öneriyor.
Araştırmalar, kitap okumanın Alzheimer gibi hastalıkları önlediğini kesin olarak kanıtlamamış olsa da bazı çalışmalar, her gün matematik problemi okuyan ve çözen yaşlıların bilişsel işlevlerini sürdürdüklerini ve geliştirdiklerini gösteriyor.
Rush Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından yürütülen 2013 yılında yapılan bir araştırma, tüm yaşamları boyunca zihinsel olarak uyarıcı faaliyetlerde bulunan kişilerin, demanslı kişilerin beyninde bulunan plakları, lezyonları ve tau-proteini karışıklıklarını geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu bulmuş.
İYİ BİR GECE UYKUSUNA HAZIRLAR
Amerika’da kâr amacı gütmeyen akademik bir tıp merkezi olan Mayo Clinic’teki doktorlar düzenli bir uyku rutininin bir parçası olarak okumayı öneriyor.
Özellikle dijital ekrandan okumak yerine basılı kitap tercih etmenin de uykusuzluk sorunu yaşayanlar için daha iyi sonuç vereceğini söylüyorlar. Doktorlar ayrıca uykuya dalmakta zorlanıyorsanız yatak odanız dışında bir yerde okumanızı tavsiye ediyor.
DEPRESYON BELİRTİLERİNİ HAFİFLETMEYE YARDIMCI OLUR
İngiliz filozof Sir Roger Scruton şöyle diyor, “Hayali şeylerden teselli bulmak, hayali bir teselli değildir”. Depresyondaki kişiler genellikle kendilerini diğerlerinden soyutlanmış ve yabancı hissederler. Bu, bazen kitapların azaltabileceği bir histir.
Kurgu kitaplar okumak kendi dünyanızdan geçici olarak kaçmanıza ve karakterlerin hayal edilen deneyimlerine dalmanıza izin verebilir. Kurgu dışı eserler size depresyonun hayatınızı sıkıntıya sokan belirtilerini yönetmenize yardımcı olabilecek stratejiler öğretebilir.
Örneğin Birleşik Krallık Ulusal Sağlık hizmetleri, kitapların bu konudaki faydalarını toplum yararına kullanmak üzere doktorların belirli sağlık koşulları için tıp uzmanları tarafından seçilen kişisel gelişim kitaplarını reçete ettiği Reçeteli Kitaplar programı Reading Well projesini hayata geçirdi. Projeyle ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız.
DAHA UZUN YAŞAMANIZA BİLE YARDIMCI OLABİLİR
Uzun süreli bir sağlık ve emeklilik çalışması, 3.635 yetişkin katılımcıdan oluşan aynı kuşaktan bir yaş grubunu 12 yıl boyunca izledi ve bu kişilerden kitap okuyanların, okumayanlardan veya dergi ve diğer medya türlerini okuyanlardan 2 yıl daha uzun süre hayatta kaldıklarını tespit etti. Çalışma aynı zamanda, her hafta 3,5 saatten fazla okuyanların, hiç okumayanlardan yüzde 23 daha uzun yaşama olasılıklarının olduğu sonucuna vardı.
Gençlerin odak noktada olduğu faaliyetler için 6 farklı tema belirlendi. Bu temalar; Değerler, dil eğitimleri, dini ilimler, inovasyon, sosyal bilimler ve kişisel gelişim atölyelerinden oluşuyor. Atölyelerde faaliyetler belli bir müfredat programı çerçevesinde gerçekleştiriliyor.
(Haber Merkezi)