Kül­tü­rü­müz­le De­ğer­le­ni­yo­ruz Kitap
Kahve Projesi Hayat Buldu

6 Mayıs 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
231 defa okundu.
Kül­tü­rü­müz­le De­ğer­le­ni­yo­ruz Kitap<br>Kahve Projesi Hayat Buldu

Okul­la­rın ta­ti­le gir­me­si­nin ar­dın­dan genç­le­rin ikin­ci evi ha­li­ne gelen Genç­lik Mer­ke­zin­de et­kin­lik­ler devam edi­yor.
GPDP 2020-1 kap­sa­mın­da des­tek­le­nen Kır­şe­hir’deki genç­le­re yö­ne­lik ola­rak “Kül­tü­rü­müz­le De­ğer­le­ni­yo­ruz Kitap Kahve” pro­je­si et­kin­lik ve eği­tim­le­ri­ne devam edi­yor.
Kır­şe­hir Genç­lik ve Spor İl Mü­dür­lü­ğü say­fa­sın­dan, bütün genç­le­ri Kitap Kah­ve­si­ne bek­le­dik­le­ri­ni du­yur­du.
Kır­şe­hir Genç­lik Mer­ke­zi ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan ve Genç­lik ve Spor Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan kabul edi­len Kitap Kahve Pro­je­si’nin Kır­şe­hir­li genç­ler­den şim­di­den büyük ilgi gör­me­ye baş­la­dı.
Daha ön­ce­ki dö­nem­ler­de do­ğay­la iç içe kitap okuma hal­ka­la­rı dü­zen­le­yen Genç­lik Mer­ke­zi, şim­di­de öğ­ren­ci­ler­le daha sık sık bir araya ge­le­bil­mek için “Kül­tü­rü­müz­le De­ğer­le­ni­yo­ruz Kitap Kahve” pro­je­si­ni ha­ya­ta ge­çir­di.
Kır­şe­hir Genç­lik ve Spor İl Mü­dü­rü Numan Nafiz Şahin yap­tı­ğı açık­la­ma­da: “Genç­lik ve Spor Ba­kan­lı­ğı’nın ha­ya­ta ge­çir­di­ği ‘Kül­tü­rü­müz­le De­ğer­le­ni­yo­ruz Kitap Kahve’ pro­je­si şim­di­den Kır­şe­hir­li öğ­ren­ci­ler ta­ra­fın­dan büyük ilgi gördü. Kitap Kah­ve­miz 3 bin 500 ki­tap­la Kır­şe­hir­li öğ­ren­ci­le­ri­mi­zin, hal­kı­mı­zın hiz­me­ti­ne sun­duk. Kitap Kah­ve­miz­de öğ­ren­ci­le­ri­miz kitap oku­yor­lar, üc­ret­siz çay, kahve ik­ram­la­rı­mı­zı ya­pı­yo­ruz. Ödünç kitap ve­ri­yo­ruz. Kitap de­ğer­len­dir­me­le­ri ya­pı­yo­ruz. Bu­ra­da en çok kitap oku­yan, et­kin­lik­le­re ka­tı­lan öğ­ren­ci­le­ri­mi­ze puan ve­ri­yo­ruz. Yaz ay­la­rın­da en çok puan top­la­yan öğ­ren­ci­le­ri­mi­ze çe­şit­li he­di­ye­ler­le ödül­len­di­ri­yo­ruz. Kır­şe­hir­li genç­ler için güzel bir mekan olmuş. Emeği ge­çen­le­re te­şek­kür edi­yo­rum. Şim­di­den Kır­şe­hir’e ha­yır­lı olsun” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Kır­şe­hir Genç­lik Mer­ke­zi Gö­nül­lü­le­ri ise ‘Çınar Kır­şe­hir Ga­ze­te­si’ne Kitap oku­ma­nın fay­da­la­rı­nı an­lat­tı.
İnsan­lar hayat mü­ca­de­le­si, geçim kay­gı­sı, yoğun iş tem­po­su ara­sın­da ko­şuş­tu­rur­ken, ken­di­le­ri­ni far­kın­da ol­ma­dan çok st­res­li bir ha­ya­tın içine sü­rük­ler­ler. Bu st­res­li yaşam bir süre sonra ki­şi­nin ve­ri­mi­nin düş­me­si­ne ve ha­yat­tan zevk al­ma­ma­sı­na sebep olur. Fakat bazı in­san­lar bu st­res­li or­tam­dan bir parça da olsa uzak­laş­mak, ka­fa­la­rı­nı bo­şalt­mak için ken­di­le­ri­ne yeni uğ­raş­lar edi­nir. Hobi de­di­ği­miz ve her­ke­sin ki­şi­li­ği­ne, zev­ki­ne göre de­ği­şen bu alış­kan­lık­la­rın türü epey faz­la­dır. Ör­ne­ğin yaz ay­la­rı için uygun ho­bi­ler ara­sın­da yer alan; balık tut­mak, dalış yap­mak veya çiçek ye­tiş­tir­mek bun­lar­dan sa­de­ce bir­ka­çı­dır.
Şimdi size hobi çe­şit­le­ri ara­sın­da belki de en ve­rim­li­si, en gü­ze­li ve en fay­da­lı ola­nı­nı an­la­ta­ca­ğım. Kitap oku­mak! Evet, bu iki ke­li­me içe­ri­sin­de o kadar çok özel­lik ba­rın­dı­rı­yor ki say­mak­la bit­mez. Daha ço­cuk­ken, et­ra­fı­mız­da­ki bü­yük­ler ve öğ­ret­men­le­ri­miz bize kitap oku­ma­mı­zı öğüt­ler­ler. Kitap oku­ma­nın fay­da­la­rın­dan bah­se­der­ler. Bu na­si­hat­le­rin hiç­bi­ri boş de­ğil­dir. İsta­tis­tik­le­re ba­kıl­dı­ğın­da kitap oku­yan top­lum­la­rın, okuma oranı düşük olan­la­ra göre eği­tim ve kül­tür se­vi­ye­sin­de çok ile­ri­de ol­du­ğu gö­rül­mek­te­dir. Kavga, hır­sız­lık, an­laş­maz­lık gibi so­run­la­rın çoğu, kitap oku­ma­yı alış­kan­lık ha­li­ne ge­tir­miş top­lum­lar­da çok az rast­lan­mak­ta­dır.
Kitap oku­mak alış­kan­lık­la­rın ve ba­ğım­lı­lık­la­rın en gü­ze­li­dir. Kitap oku­ma­nın ta­dı­na varan, her gün az da olsa buna zaman ayı­ran­lar, ha­ya­tın­da ve ki­şi­li­ğin­de olum­lu de­ği­şik­lik­le­rin ol­du­ğu­nu göz­lem­le­ye­bi­lir.
BEYİN BAĞ­LAN­TI­LA­RI­NI GELİŞTİRİR VE GÜÇ­LENDİRİR
Git­tik­çe artan araş­tır­ma so­nuç­la­rı gös­te­ri­yor ki, oku­mak beyni ger­çek an­lam­da de­ğiş­ti­ri­yor.
Araş­tır­ma­cı­lar MRI ta­ra­ma­la­rı so­nu­cu okuma ey­le­mi­nin be­yin­de­ki kar­ma­şık bir devre ve sin­yal ağını ha­re­ke­te ge­çir­di­ği­ni doğ­ru­lu­yor. Okuma ye­te­ne­ği­niz ol­gun­laş­tık­ça, bu ağlar da güç­le­ni­yor ve daha kar­ma­şık hale ge­li­yor.
2013 yı­lın­da ya­pı­lan bir ça­lış­ma­da, araş­tır­ma­cı­lar roman oku­ma­nın be­yin­de­ki et­ki­si­ni ölç­mek için fonk­si­yo­nel MRI ta­ra­ma­la­rı kul­lan­dı. Ka­tı­lım­cı­lar 9 gün­lük bir süre için­de “Pom­pe­ii” ro­ma­nı­nı okudu. Hi­kâ­ye­de ger­gin­lik art­tık­ça, bey­nin daha fazla ala­nı­nın gi­de­rek aktif hale gel­di­ği gö­rül­dü. Beyin ta­ra­ma­la­rı, okuma sü­re­ci ve son­ra­ki gün­ler bo­yun­ca, be­yin­de özel­lik­le ha­re­ket ve ağrı gibi fi­zik­sel du­yum­la­ra tepki veren so­ma­to­sen­so­ri­yel kor­teks­te­ki bağ­lan­tı­la­rın art­tı­ğı­nı gös­ter­di.
DİĞER İNSAN­LAR­LA EMPATİ KUR­MA­NI­ZI SAĞ­LAR
Araş­tır­ma­lar, ka­rak­ter­le­rin iç ya­şam­la­rı­nı araş­tı­ran hi­kâ­ye­le­ri ele alan edebi kurgu ki­tap­la­rı oku­yan in­san­la­rın baş­ka­la­rı­nın duy­gu­la­rı­nı ve inanç­la­rı­nı an­la­ma ye­te­ne­ği­nin art­tı­ğı­nı gös­te­ri­yor.
Araş­tır­ma­cı­lar bu ye­te­ne­ği “zihin te­ori­si” ola­rak ad­lan­dı­rı­yor; sos­yal iliş­ki­le­ri kur­mak, yön­len­dir­mek ve sür­dür­mek için ge­rek­li olan bir dizi be­ce­ri.
Tek bir edebi kurgu eseri okuma se­an­sı­nın bu duy­gu­yu te­tik­le­me ola­sı­lı­ğı küçük olsa da araş­tır­ma uzun va­de­li kurgu oku­yu­cu­la­rı­nın daha ge­liş­miş bir zihin te­ori­si­ne sahip olma eği­li­min­de ol­du­ğu­nu gös­ter­mek­te­dir.
KELİME BİLGİNİZİ GELİŞTİRİR
Araş­tır­ma­cı­lar, genç yaş­lar­dan baş­la­ya­rak dü­zen­li ola­rak kitap oku­yan öğ­ren­ci­le­rin yavaş yavaş büyük bir ke­li­me da­ğar­cı­ğı ge­liş­tir­dik­le­ri­ni söy­lü­yor. Ke­li­me da­ğar­cı­ğı hacmi, ki­şi­le­rin stan­dart test­ler­den al­dı­ğı pu­an­lar­dan üni­ver­si­te gi­riş­le­ri­ne ve iş fır­sat­la­rı­na kadar ha­ya­tı­nın bir­çok ala­nı­nı et­ki­le­ye­bi­li­yor.
Cen­ga­ge ta­ra­fın­dan ya­pı­lan 2019 yılı an­ke­ti, iş­ve­ren­le­rin yüzde 69’unun et­ki­li ile­ti­şim kurma ye­te­ne­ği gibi “sos­yal” be­ce­ri­le­re sahip in­san­la­rı işe al­ma­yı daha çok is­te­di­ği­ni gös­te­ri­yor. Kitap oku­mak ise bağ­lam içe­ri­sin­de daha fazla yeni ke­li­me­le­re maruz kal­ma­nı­zı ve öğ­ren­me­ni­zi sağ­la­ya­bi­lecek en iyi yön­tem.
YAŞ­LAN­DIK­ÇA OR­TA­YA ÇIKAN BİLİŞSEL GERİLEMEYİ ÖNLER
Adı Ulu­sal Yaş­lan­ma Ens­ti­tü­sü ola­rak çev­ri­le­bi­lecek ABD’li sağ­lık ens­ti­tü­sü Na­ti­onal Ins­ti­tu­te on Aging yaş­lan­dık­ça zih­ni­ni­zi meş­gul et­me­nin bir yolu ola­rak kitap ve der­gi­le­ri oku­ma­yı öne­ri­yor.
Araş­tır­ma­lar, kitap oku­ma­nın Alz­he­imer gibi has­ta­lık­la­rı ön­le­di­ği­ni kesin ola­rak ka­nıt­la­ma­mış olsa da bazı ça­lış­ma­lar, her gün ma­te­ma­tik prob­le­mi oku­yan ve çözen yaş­lı­la­rın bi­liş­sel iş­lev­le­ri­ni sür­dür­dük­le­ri­ni ve ge­liş­tir­dik­le­ri­ni gös­te­ri­yor.
Rush Üni­ver­si­te­si Tıp Mer­ke­zi ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­len 2013 yı­lın­da ya­pı­lan bir araş­tır­ma, tüm ya­şam­la­rı bo­yun­ca zi­hin­sel ola­rak uya­rı­cı fa­ali­yet­ler­de bu­lu­nan ki­şi­le­rin, de­mans­lı ki­şi­le­rin bey­nin­de bu­lu­nan plak­la­rı, lez­yon­la­rı ve tau-pro­te­ini ka­rı­şık­lık­la­rı­nı ge­liş­tir­me ola­sı­lı­ğı­nın daha düşük ol­du­ğu­nu bul­muş.

İYİ BİR GECE UY­KU­SU­NA HA­ZIR­LAR
Ame­ri­ka’da kâr amacı güt­me­yen aka­de­mik bir tıp mer­ke­zi olan Mayo Cli­nic’teki dok­tor­lar dü­zen­li bir uyku ru­ti­ni­nin bir par­ça­sı ola­rak oku­ma­yı öne­ri­yor.
Özel­lik­le di­ji­tal ek­ran­dan oku­mak ye­ri­ne ba­sı­lı kitap ter­cih et­me­nin de uy­ku­suz­luk so­ru­nu ya­şa­yan­lar için daha iyi sonuç ve­re­ce­ği­ni söy­lü­yor­lar. Dok­tor­lar ay­rı­ca uy­ku­ya dal­mak­ta zor­la­nı­yor­sa­nız yatak oda­nız dı­şın­da bir yerde oku­ma­nı­zı tav­si­ye edi­yor.
DEP­RES­YON BELİRTİLERİNİ HAFİFLET­ME­YE YAR­DIM­CI OLUR
İngi­liz fi­lo­zof Sir Roger Sc­ru­ton şöyle diyor, “Ha­ya­li şey­ler­den te­sel­li bul­mak, ha­ya­li bir te­sel­li de­ğil­dir”. Dep­res­yon­da­ki ki­şi­ler ge­nel­lik­le ken­di­le­ri­ni di­ğer­le­rin­den so­yut­lan­mış ve ya­ban­cı his­se­der­ler. Bu, bazen ki­tap­la­rın azal­ta­bi­le­ce­ği bir his­tir.
Kurgu ki­tap­lar oku­mak kendi dün­ya­nız­dan ge­çi­ci ola­rak kaç­ma­nı­za ve ka­rak­ter­le­rin hayal edi­len de­ne­yim­le­ri­ne dal­ma­nı­za izin ve­re­bi­lir. Kurgu dışı eser­ler size dep­res­yo­nun ha­ya­tı­nı­zı sı­kın­tı­ya sokan be­lir­ti­le­ri­ni yö­net­me­ni­ze yar­dım­cı ola­bi­lecek st­ra­te­ji­ler öğ­re­te­bi­lir.
Ör­ne­ğin Bir­le­şik Kral­lık Ulu­sal Sağ­lık hiz­met­le­ri, ki­tap­la­rın bu ko­nu­da­ki fay­da­la­rı­nı top­lum ya­ra­rı­na kul­lan­mak üzere dok­tor­la­rın be­lir­li sağ­lık ko­şul­la­rı için tıp uz­man­la­rı ta­ra­fın­dan se­çi­len ki­şi­sel ge­li­şim ki­tap­la­rı­nı re­çe­te et­ti­ği Re­çe­te­li Ki­tap­lar prog­ra­mı Re­ading Well pro­je­si­ni ha­ya­ta ge­çir­di. Pro­jey­le il­gi­li daha de­tay­lı bilgi için tık­la­yı­nız.
DAHA UZUN YA­ŞA­MA­NI­ZA BİLE YAR­DIM­CI OLABİLİR
Uzun sü­re­li bir sağ­lık ve emek­li­lik ça­lış­ma­sı, 3.635 ye­tiş­kin ka­tı­lım­cı­dan olu­şan aynı ku­şak­tan bir yaş gru­bu­nu 12 yıl bo­yun­ca iz­le­di ve bu ki­şi­ler­den kitap oku­yan­la­rın, oku­ma­yan­lar­dan veya dergi ve diğer medya tür­le­ri­ni oku­yan­lar­dan 2 yıl daha uzun süre ha­yat­ta kal­dık­la­rı­nı tes­pit etti. Ça­lış­ma aynı za­man­da, her hafta 3,5 sa­at­ten fazla oku­yan­la­rın, hiç oku­ma­yan­lar­dan yüzde 23 daha uzun ya­şa­ma ola­sı­lık­la­rı­nın ol­du­ğu so­nu­cu­na vardı.
Genç­le­rin odak nok­ta­da ol­du­ğu fa­ali­yet­ler için 6 fark­lı tema be­lir­len­di. Bu te­ma­lar; De­ğer­ler, dil eği­tim­le­ri, dini ilim­ler, ino­vas­yon, sos­yal bi­lim­ler ve ki­şi­sel ge­li­şim atöl­ye­le­rin­den olu­şu­yor. Atöl­ye­ler­de fa­ali­yet­ler belli bir müf­re­dat prog­ra­mı çer­çe­ve­sin­de ger­çek­leş­ti­ri­li­yor.
(Haber Merkezi)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN