Kül­tür Ba­lık­çı­lı­ğı İçin
Süreç Baş­la­dı

23 Ağustos 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
158 defa okundu.
Kül­tür Ba­lık­çı­lı­ğı İçin<br>Süreç Baş­la­dı

Kır­şe­hir Çevre, Şe­hir­ci­lik ve İklim De­ği­şik­li­ği İl Mü­dür­lü­ğü kül­tün ba­lık­çı­lı­ğı için star­tı ve­ri­len çev­re­sel etki de­ğer­len­dir­me­si ile il­gi­li ola­rak resmi in­ter­net say­fa­sı ara­cı­lı­ğıy­la bil­gi­ler ak­tar­dı.
Kır­şe­hir Çevre, Şe­hir­ci­lik ve İklim De­ği­şik­li­ği İl Mü­dür­lü­ğü’nden pro­je­ye iliş­kin ya­pı­lan bil­gi­len­dir­me­de şu ifa­de­ler kay­de­dil­di: “Kır­şe­hir İli Mer­kez, il­çe­si Tok­lu­men Köyü, Hir­fan­lı Baraj Gölü 5. Bölge mev­ki­in­de­ki İsmail Şahin ta­ra­fın­dan ya­pıl­ma­sı plan­la­nan Ka­fes­te Ala­ba­lık Ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği Te­si­si pro­je­si ile il­gi­li ola­rak Kır­şe­hir Va­li­li­ği­mi­ze su­nu­lan P.T.D. Dos­ya­sı Çev­re­sel Etki De­ğer­len­dir­me­si Yö­net­me­li­ği’nin 16. mad­de­si doğ­rul­tu­sun­da in­ce­len­miş ve pro­je­ye iliş­kin ÇED Sü­re­ci baş­la­mış­tır” de­nil­di.
Kır­şe­hir Çevre, Şe­hir­ci­lik ve İklim De­ği­şik­li­ği İl Mü­dür­lü­ğü’nden ya­pı­lan bil­gi­len­dir­me­de ay­rı­ca şu de­tay­la­ra de­ği­nil­di: ” Te­si­sin eko­no­mik ömrü 30 yıl ola­rak ön­gö­rül­mek­te­dir. Kul­la­nı­lan ekip­man­la­rın dü­zen­li ola­rak ba­kım­la­rı ve de­ği­şim­le­ri ya­pı­la­rak bu sü­re­nin uza­tıl­ma­sı plan­lan­mak­ta­dır. Te­sis­te yılda 12 ay, ayda 25 gün, günde 8 saat ça­lı­şı­la­cak­tır. Te­sis­te 08.00:18:00 sa­at­le­ri arası ça­lış­ma ya­pı­la­cak­tır. Te­sis­te 2 per­so­nel ça­lı­şa­cak­tır.
Tesis per­so­ne­lin ih­ti­yaç­la­rı­nın gi­de­ril­me­si so­nu­cu olu­şan katı atık­lar ağzı ka­pa­lı bi­don­lar­da bi­rik­ti­ri­lip, dü­zen­li ola­rak ta­şı­na­rak, Kır­şe­hir Be­le­di­ye­si çöp kon­tey­nır­la­rı­na bı­ra­kı­la­cak­tır. 02.04.2015 tarih ve 29314 sa­yı­lı Resmi Ga­ze­te’de ya­yım­la­na­rak yü­rür­lü­ğe giren“Atık Yö­ne­ti­mi Yö­net­me­li­ği” hü­küm­le­ri­ne uyu­la­cak­tır. Ölü Ba­lık­lar ka­fes­le­rin al­tın­da konik şe­kil­de bu­lu­na­cak olan sık do­kun­muş ağ­lar­da top­la­na­cak­tır. Ka­fes­ler her hafta pe­ri­yo­dik ola­rak kep­çey­le kont­rol edi­le­rek, ölü ba­lık­lar kep­çey­le çı­ka­rı­la­rak, 29 Ha­zi­ran 2004 tarih ve 25507 sa­yı­lı Resmi Ga­ze­te‟de ya­yın­la­na­rak yü­rür­lü­ğe giren Su Ürün­le­ri Ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği Yö­net­me­li­ği‟nin 21.​mad­de­si (b) fık­ra­sı ge­re­ği ölü balık imha çu­ku­ru ala­nın­da ki­reç­le­necek ölü balık çu­ku­ru­na gö­mü­le­rek imha edi­le­cek­tir. Te­sis­te per­so­nel kay­nak­lı evsel atık­su olu­şa­cak­tır Per­so­nel Tok­lu­men Köyü’nden temin edi­le­cek­tir. Her per­so­nel sos­yal ih­ti­ya­cı­nı kendi evine gi­de­rek kar­şı­la­ya­cak­tır. Pro­ses­ten kay­nak­lı atık­su oluş­ma­ya­cak­tır. Proje İsmail Şahin ta­ra­fın­dan Kır­şe­hir İli, Mer­kez İlçesi, Tok­lu­men Köyü, Hir­fan­lı Baraj Gölü 5. Böl­ge­de ad­re­sin­de “Ka­fes­te Ala­ba­lık Ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği Te­si­si”dir. Fa­ali­yet sa­ha­sı, Kır­şe­hir İli, Mer­kez İlçesi, Tok­lu­men Köyü, Hir­fan­lı Baraj Gölü 5. Böl­ge­de 28.000 m2 ’lik su yüzey ala­nın­da ağ ka­fes­ler­de 450 ton/yıl Gök­ku­şa­ğı Ala­ba­lı­ğı (On­corhyn­cus my­kiss) ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği ya­pıl­mak­ta­dır.
Gök­ku­şa­ğı Ala­ba­lık ye­tiş­ti­ri­ci­li­ğin­de en son tek­no­lo­jik ge­liş­me­ler göz önüne alı­na­rak pro­je­len­dir­me ya­pıl­mış, kul­la­nı­la­cak ekip­man­lar ve sis­tem­ler buna göre be­lir­len­miş­tir. Gök­ku­şa­ğı Ba­lı­ğı ye­tiş­ti­ri­ci­li­ğin­de temel pren­sip ye­tiş­tir­me or­ta­mın­da­ki ba­lık­la­ra dü­zen­li bir şe­kil­de daima aynı ka­li­te­de su temin et­mek­tir. Aynı za­man­da su mik­ta­rı ile ka­li­te ara­sın­da­ki sıkı iliş­ki de göz ardı edil­me­me­li­dir. Bu ba­kım­dan su mik­ta­rın­da­ki ani de­ği­şim­le­rin suyun mev­cut ka­li­te de­ğer­le­ri­ni olum­suz veya olum­lu yönde et­ki­le­ye­bi­le­ce­ği unu­tul­ma­ma­lı­dır. Bu ne­den­ler­den do­la­yı Hir­fan­lı ba­ra­jı se­çil­miş­tir.Kay­nak ve akar­su­lar­dan ya­rar­la­na­rak ka­ra­da ya­pı­la­bi­lecek beton ve top­rak ha­vuz­lar­da balık ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği diğer bir al­ter­na­tif ye­tiş­ti­ri­ci­lik şekli ol­mak­la be­ra­ber, başta bu tür kay­nak­la­rın az ol­ma­sı, ye­ter­li arazi ve su te­mi­nin­de­ki im­kân­sız­lık­lar, ula­şım so­run­la­rı, ka­pa­si­te ar­tı­şı ve üre­tim mik­ta­rı­nı sı­nır­la­mak­ta, ay­rı­ca yük­sek ma­li­ye­te sebep ol­mak­ta do­la­yı­sıy­la bu gibi yer­ler göl ba­lı­ğı üre­ti­mi için yoğun üre­ti­me fazla imkan ver­me­mek­te­dir. Per­so­nel is­tih­da­mı açı­sın­dan de­ğer­len­di­ril­di­ğin­de ise; sa­ha­da ça­lı­şa­cak per­so­ne­lin yer­le­şim­ler­den sağ­la­na­bil­me­si fa­ali­ye­tin al­ter­na­tif­le­ri ola­rak sı­ra­la­na­bi­lir. Pro­je­nin olası çev­re­sel et­ki­le­ri rapor kap­sa­mın­da be­lir­ti­len hu­sus­la­ra uyul­ma­sı du­ru­mun­da çev­re­sel bir ya­tı­rım ol­du­ğu söy­le­ne­bi­lir. Proje kap­sa­mın­da şu an iti­ba­ri ile her­han­gi bir al­ter­na­tif alan veya tek­no­lo­ji dü­şü­nül­me­mek­te­dir.Balık ye­tiş­ti­ri­ci­li­ğin­de kul­la­nı­la­cak yem, ba­lı­ğın tür ve bo­yu­tu­na göre fab­ri­kas­yon ola­rak üre­til­mek­te­dir.
Her gün sabah, öğle ve akşam ola­rak oran­lı ve dü­zen­li bir şe­kil­de yem­le­me ya­pı­la­cak­tır. Balık bes­le­me­de su sı­cak­lı­ğı önem­li bir fak­tör ol­du­ğu için yem­le­me oran­la­rın­da yem üre­ti­ci­le­ri­nin öner­di­ği oran­lar baz ola­rak alı­na­cak­tır. Ge­nel­lik­le göl or­ta­mın­da kış ay­la­rın­da­ki fark­lı ve düşük sı­cak­lık­lar bü­yü­me­yi doğ­ru­dan et­ki­le­di­ği gö­rül­mek­te­dir. Su sı­cak­lı­ğı­na pa­ra­lel ola­rak yem tü­ke­ti­mi art­mak­ta veya azal­mak­ta­dır. Bu du­rum­da bü­yü­me hızı da doğ­ru­dan et­ki­len­mek­te­dir. Bu yön­tem­le yem­le­me­de, ba­lık­lar özen­le yavaş bir şe­kil­de ve en az yem za­yi­atıy­la yem­len­mek­te­dir. Su kir­li­li­ği­ne karşı önlem ola­rak uygun dozda, ka­li­te­li ekst­ru­der yem­ler kul­la­nı­lıp ha­vuz­lar­da­ki balık yo­ğun­lu­ğu­na ge­rek­li özen gös­te­ri­le­cek­tir. Ekst­ru­der yem suya atıl­dı­ğın­da par­ça­lan­ma­yan, su yü­ze­yin­de as­kı­da kalan sin­di­ri­le­bil­me oranı yük­sek, atık oranı azdır. Üre­tim­de kul­la­nı­la­cak yem pi­ya­sa­dan temin edi­le­cek­tir. Yem­le­me kart­la­rı dü­zen­li ola­rak iş­le­ne­cek­tir.”
(Haber Merkezi)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN