KÖYLER HİZMET ALAMIYOR ESKİ BELDELERDE İŞ MAKİNALARINA EL KONUYOR

11 Aralık 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
864 defa okundu.
KÖYLER HİZMET ALAMIYOR  ESKİ BELDELERDE İŞ MAKİNALARINA EL KONUYOR

Önce “Büyük Şehir”, Sonra Yasalaşması Beklenen “Bütünşehir”,  Nihayet İl Özel İdarelerinin Kaldırılarak Yerine İKOM’un (İlde Yatırım İzleme Kurumu) Getirilmesi Gibi Kargaşa İçinde İl Özel İdareleri ’de Büyük Laçkalık Yaşanıyor.

KÖYLER HİZMET ALAMIYOR

ESKİ BELDELERDE İŞ MAKİNALARINA EL KONUYOR

Aralık 2012’de çıkarılan yasanın geçmişe yönelik olarak uygulanmasıyla Türkiye çapında 559 Belde Belediyesi kapatılırken Kırşehir’de kapatılan belediyelik birimlerde iş makinalarının çekilmesine yönelik tepkiler, birçok köyün susuzluğu bu köylerde biriken çöp dağları ve sonuçta tüm  köylerin “düzenli hizmet alamaması” gözleri İl Özel İdaresine çevirdi.

HAMİT’TE JANDARMA İLE KÖY HALKI KARŞI KARŞIYA GELDİ

Daha önce kamana bağlı belediyelik bir birim olan ve sonra ilgili yasa ile köye dönüştürülen Hamit köyünde geçtiğimiz hafta il Özel İdare yetkilileri Jandarma kuvvetleri ile gelip iş makinalarını götürmek istemeleri üzerine köylülerin büyük bir dirençle karşılık vermesi bir hayli düşündürücüydü.

Bir yandan devlet güçleriyle köylülerin karşı karşıya gelmemesi bir yandan da köy için çok gerekli olan iş makinalarının köyde kalması için büyük çabalar harcayan Hamit Köyü Muhtarı Aytekin Dönmez bu uygulamaya karşı tepkisini dile getirerek şöyle dedi:

“ muhtarlık olarak özel idareden hiçbir yardım almadan sadece 1 TL 50 Kuruş ton başına Su gelirimiz vardı.  Başka bir gelirimiz yok. Bu gelirle de belediye gibi çalışıyor ve hizmet veriyor, kepçeyi kamyonu minibüsü traktörü faal durumda tutuyorduk. Sonunda özel idare muhtarlığın tüm araç gereçlerini aldı. Özel idare maalesef bunu da yaparak elimizi kolumuzu bağladılar. Bir eski kepçeyi kamyonu minibüsü traktörü çok gördüler. Bu durum karşısında söyleyecek söz bulamıyorum.”

Muhtarın bu feryatlarına rağmen Jandarma eşliğinde gelen İl Özel İdare yetkililerine iş makinalarını teslim etmeyen köylüler Kaman Kaymakamı Murat Girgin’in devreye girmesiyle araçları teslim ettiler.

Köylerin birçoğunda mezar eşecek gençler bile bulunmadığından özellikle kepçelerin ellerinden alınmasına karşı kaygılı bir bekleyiş hala devam ediyor.

TOKLUMEN PERİŞAN DURUMDA

Yine “turizm alanı” içerisine olmasına rağmen nüfusu 2 binin altına düşmesi nedeniyle belediyeliği elinden alınan ve köye dönüştürülen eski canlı bir beldemiz hatta “Kırşehir’in plajı” algısına sahip Toklumen’de tam bir dram yaşanıyor.

Toklumen’in bakımsız ve atıl kalması tesislerin kapanması nedeniyle hafta sonlarında aileleri ile Toklumen’e giden insan akımı şimdi tamamen Sarıyahşi ve Evren ilçesine kaymış durumda.

Toklumen’de daha önce belediyeden kalma bir traktör bir kepçe ve bir damperli araç geçtiğimiz hafta özel idare yetkilileri tarafından “ vali beyin emri” denilerek alındığından Toklumen’de hiçbir hizmet aracı kalmamış.

Bu hizmet araçlarından kepçenin, daha önce Toklumen Belediye Başkanın,yurt dışına giderek hemşerilerinden topladığı parayla alındığı”nı daha sonra kepçenin eskimesiyle dönemin Belediye Başkanı İsmail Kalaycı’nın bu kepçeyi satarak elde ettiği paraya,” iller bankası” üzerinden de kredi çekerek yenisini aldığını ve şimdi köylülerimizin de üzerinde hakkı bulunan bu kepçenin ellerinden gittiğini söylüyorlar.

Daha önce DSİ’nin kamu yararına belediyeye tahsis ettiği yerlerde belediyece yapılan kamelyalar ve lokantalardan şimdi eser yok.  Kamelyalar sahipsizlikten sökülerek yakılmış tesisler adeta yağmalanmış her taraf çöp yığınlarıyla dolmuş durumda.

Eski tesis sahipleri ve hatta köyde yer alan tek kıraathaneye ruhsatsız olduğu gerekçesiyle 10 bin TL ceza yazıldığı mühürlendiği ve köyde “sosyal hayat”ın, hem dışardan gelen yerli turistler açısından hem de köylüler açısında felç olduğu söyleniyor.

Bizleri Almanya’dan arayan vatandaşımız “Toklumen’e park yaptırdığını ve çok büyük rehavet ve ilgi gördüğünü ama sonunda parkın sahipsizlikten ve harab edildiğini gördüm.” dedi

TÜM KÖYLERDE ÇÖP İSYANI

Sadece beldelikten düşen yerleşim birimleri değil, Kırşehir’in çoğu köylerinde adeta “ çöp dağları” oluştu. Köylerde biriken çöplerin il özel idaresi tarafından zamanında toplanmadığı, periyodik olarak aynı zamanlarda gelinmediği bildirilirken bize başvuran bir vatandaşın “özel ahbap çavuş ilişkileri ile ve devreye soktuğumuz seçilmişler ile ricada bulunarak çözmeye çalıştıklarını il genel meclisi başkanı sayın Barbaros Dulkadiroğlu’nun çoğu zaman duruma müdahale ettiğini” söylemesi il özel idaresinde kurumsal işleyişin laçka olduğunu gösteriyor..

Köylere özellikle bayramlarda yada tatil zamanlarından akrabalarını ziyaret için gelenler her bayramda aynı manzara ile karşılaştıklarını söyleyerek çöplerin toplanmadığı ve çevre temizliği konusunda ciddi sıkıntı yaşanıldığı belirtildi.

BAZI KÖYLERDE HALA İÇME SUYU SIKINTISI VAR 

Özellik ırmak bucağı köylerinde uzun yıllardır ciddi bir içme suyu sıkıntısı yaşandığı halde çözüm üretilmiyor köylüler kaderine terk ediliyor.

Mucur yolu üzerinde derin dere mevkiinde ilgili 5 gurup köylere(Rışvan, Devepınarı, Kızılağıl Karakuyu, Yörücek) 13 km mesafede dranajla  su verilirken kaynakta suların çekilmesiyle  aynı bölgede yapılan yeni drenajda da istenen su elde edilemeyince sondaj yapılması düşünüldüğü halde çözüm üretilmiş değil.

Bu köylerin feryadına il özel idare yetkililerinde yıllardır kulak tıkanmasının ardından Milletvekili Mikai Arslan’ın soruna el atılmasıyla sondaj çalışmalarının başladığı biliniyor.

Gözler Yeni Atanan Alptekin Demir’de

Bilindiği gibi Kırşehir İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Taş’ın vefatından dolayı uzun süredir AK PARTİ yerel seçilmişleri arasındaki nüfuz mücadelesi nedeniyle uzun zaman boş kalan  bu göreve Milletvekili Mikail Arslan’ın müdahalesiyle, Devlet Demir Yolları’nın çeşitli kademesinde çalışan  İnşaat   Mühendisi Alptekin Demir atanmıştı.

ilerleyen yakın zamanda Alptekin Demir’in, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine atanacağı” ve bunu bilerek geldiği bildiriliyorken Kırşehir kamuoyunda  herkesin karıştığı kurumsal yapıdan uzaklaşan bu kurumumuza çeki düzen verilerek  yöresel hizmetlerde eşitliğe önem verilmesi beklentisi bir hayli yaygın görünüyor..

Karahıdır’da Öyle…

Yine merkeze bağlı belde iken köy olan Karahıdır’da da benzer aynı sıkıntılar var. orada da geçtiğimiz hafta üç iş makinası alınıp götürülmüş köylüler köyde biriken çöp yoğunluğundan ve il özel idaresinin düzenli çalışmadığından dertli…

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN