Kırşehir CHP gençlik kolları başkanı Baran Genç, Yaptığı basın açıklamasında Köylerde yaşayan çocukların eğitimlerini konu aldı. 252 Tane köyü olan Kırşehir’in yalnızca 13 köyünde okul olması Öğrencilerin verimli eğitim alamamasına sebep olduğunun Altını Çizdi. Baran Genç, Eğitim sisteminin sebebini eski valilerden birisine bağlayarak şunları aktardı. “Kırşehir’imizi006E 252 köyü var. 53’ü merkezde, 20’si Akçakent’te, 26 tanesi Akpınar’da, 14 tanesi Boztepe’de, 45 tanesi Çiçekdağı’nda, 50 tanesi Kaman’da 44 tanesi Mucur’da. Bu kadar köyden sadece 13 köyde okul var. 240 köyümüzde ilkokul yok. Bu ne demek? Çocuklarımız ya bir yere taşınıyor, ya da verimli bir eğitim geçiremiyor demek. Bana sorarsanız eğitimin olmadığı bir köyde maalesef öğrenciler cemaatlere teslim ediliyor demektir. Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı lütfetmiş Kırşehir il genelinde sadece 3 köye daha ilkokul açarak bu sayıyı 15’e çıkarmış. Bu yeterli mi? Herhalde bu açılmadı demesinler diye yapmışlar” diye konuştu.
Kırşehir’de eğitime Valilik makamında oturan ve elinde kılıç sallayan bir valinin darbe vurduğunu öne süren Başkan Baran Genç, bu konuda şunları ifade etti:
“Kırşehir’de bir kılıçlı Valimiz vardı. Valilik makamında kılıç sallayan. Dönemin Başbakanının köylüsüydü. Onun sayesinde burada valilik yapmış ilginç bir şahsiyetti. Çünkü Kırşehir’de eğitime büyük darbe vuran bir bürokrattı kendisi. Kendisini üzülerek söylüyorum iyi anmıyoruz. Maalesef sadece siyasi nedenlerle Kırşehir’deki nitelikli okul sayısını düşürdü. Sadece bir örnek vermem gerekirse Ahi Evran Anadolu Öğretmen Lisesi’ni nitelikli okul olmaktan çıkardı, Ahi Evran Anadolu Lisesi yaptı. Sınavlarda Fen Lisesi’ni kazanamayan öğrencilere gidecek nitelikli okul kalmadı bu kılıçlı vali sayesinde.”
Baran Genç, bunun yanı sıra okul maliyetlerinin de yüzde 21 artmasına dikkat çekti. TÜİK, ENAG VE BİRLEŞİK KAMU İŞ’in verilerini de paylaşarak giderler hakkında ekledi; “2022-2023 eğitim-öğretim yılı 12 Eylül tarihinde başlayacak. Anaokulları ve birinci sınıflarla ilgili uyum eğitim haftası 5-9 Eylül tarihleri arasında uygulanacak
Araştırmamızın amacı, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselere başlayacak öğrencilerin “okula başlangıç maliyetlerini” objektif olarak ortaya çıkarmaktır.
Araştırmamız sosyo-ekonomik düzeyi farklı üç bölgede yapılmıştır.
Piyasadaki 137 ürünün gerçek fiyatları üzerinden yaptığımız araştırma, okula başlayan bir öğrencinin veliye getirdiği yükü tüm detayları ile ortaya çıkarmıştır.
OKULA BAŞLANGIÇ GİDERLERİ
Okula başlama maliyetleri TÜİK, ENAG VE BİRLEŞİK KAMU İŞ’in yapmış olduğu enflasyon oranlarına göre güncellenmiştir. Yaptığımız bu araştırma da, belirtilen rakamlar içerisinde, okula zorunlu alınan bağışlar, sınıfların düzenlenmesi için toplanan paralar, velilerin çocuklarına verdikleri harçlıklar bulunmamaktadır. Yasa dışı yollardan bağış adında alınan bu ücretleri de eklediğimizde, özellikle alt ve orta gelir düzeyindeki ailelere, okul giderleri ciddi bir yük olacaktır.
2018 yılından buyana yapılan araştırmalara göre son üç yıl içerisinde okul öncesi düzeyde %66,31, ilkokul düzeyinde %75,19, ortaokul düzeyinde %64,63, lise düzeyinde %56,69 oranında ortalama da ise %65,7 oranında artış gerçekleşmiştir.”
(40 Arena Haber Merkezi)