Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Bilgilendirme

28 Nisan 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
244 defa okundu.
Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Bilgilendirme

Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü hakkında Nekrozsan hakkında bilgilendirme gerçekleştirdi. Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü açıklamalarında şu ifadelerine yer verdi: “Nekrozsan yumuşak doku enfeksiyonu, cildi, kasları ve diğer yumuşak dokuları tahrip etmesini önlemek için acil tedavi gerektiren ciddi, hayatı tehdit eden bir durumdur. Nekrotize etme kelimesi, “ceset” veya “ölü” anlamına gelen Yunanca “nekros” kelimesinden gelir. Bir nekrotizan enfeksiyon dokuda ölüme neden olur. 

Bu enfeksiyonlar, deriyi veya deri altındaki dokuları istila eden bakterilerin sonucudur. Tedavi edilmezse saatler içinde ölüme neden olabilir.

Neyse ki, bu tür enfeksiyonlar çok nadirdir. Orijinal enfeksiyon bölgesinden hızla yayılabilirler, bu nedenle hastalığın semptomlarını bilmek önemlidir. 

NEKROTİZAN YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONUNA NE SEBEP OLUR?

Haberlerde bu hastalık için genellikle “et yiyen bakteri” ifadesi kullanılır. Bazen nekrotizan bir enfeksiyona, boğazda basit hastalıklara neden olan Streptococcus adlı bir bakteri neden olabilir. Aşağıdakiler dahil olmak üzere birçok farklı bakteri türü nekrotizan enfeksiyona neden olur:

Enterokok, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, E. coli gibi anaerobik ve gram negatif bakteriler

Hangi bakterilerin sizde hastalığa neden olduğunu bulmak zaman alabilir. Bu nedenle, sağlık uzmanlarınız birçok farklı enfeksiyonla savaşabilecek bir tedavi önerebilir. Tedaviyi geciktirmek, daha ciddi sorunların oluşması riskini arttırır.

NEKROTİZAN YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONU İÇİN KİMLER RİSK ALTINDADIR?

Nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonlarına neden olan bakteriler, genellikle küçük bir kesik veya sıyrık, toprak veya tükürük ile kirlendiğinde ortaya çıkar. Diğer risk faktörleri arasında periferik arter hastalığı, diyabet, obezite ve ağır alkol kullanımı ve enjeksiyon ile uyuşturucu kullanımı gibi yaşam tarzı alışkanlıkları bulunur.

NEKROTİZAN YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Aşağıdakiler nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonunun en yaygın semptomlarıdır. Bu semptomların varlığında hemen doktorunuza görünün.

Yaranın veya yaranın boyutuna bağlı olarak düşündüğünüzden daha fazla acı veren ağrı 

Ateşin eşlik ettiği bir yara (38 ° C’den yüksek) ve hızlanmış kalp atışı (genellikle dakikada 100 atıştan fazla) 

Görünür enfeksiyon, Özellikle kızarıklık hızla yayılıyorsa, yarada ağrı, sıcaklık, cilt kızarıklığı veya şişme 

Cilt kabarcıkları, Yaradan akan grimsi, kokulu sıvı, Dokunulduğunda alışılmadık derecede acı veren küçük bir yara veya irin dolu yumru, Yaranın etrafındaki alanın dokunulamayacak kadar sıcak olması

Asiri terleme, Yaranın yakınındaki bölgede uyuşma

Özellikle obezseniz, şeker hastasıysanız veya düzenli olarak steroid kullanmanın bir sonucu olarak bağışıklık sisteminiz zayıfsa, kanser için kemoterapi alıyorsanız, diyaliz kullanıyorsanız, periferik arter hastalığı, ağır alkol kullanımı veya HIV / AIDS varlığında iyileşmeyen yaralar

Bu semptomlardan bazılarına sahip kişiler, semptomları başlangıçta çok hafif gözüktükleri için nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonu geçirdiklerini öğrenince şaşırırlar. Ancak bu enfeksiyonlar, agresif bir şekilde tedavi edilmezse hızla ilerleyebilir. Sıcak, kırmızı bir bölgeye sahip bir cilt enfeksiyonunuz varsa, bir kalem kullanarak cildinizdeki kırmızı alanın sınırlarını işaretlemelisiniz, böylece siz ve doktorunuz, zaman içinde kızarıklığın çizgiden ne kadar uzağa ne kadar hızlı yayıldığını görebilir.

Nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonunun semptomları, diğer tıbbi durumlar veya problemlerin semptomları ile benzerlik gösterebilir. Teşhis için her zaman bir uzmana danışın.

NEKROTİZAN YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONU NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Doktorunuz size muhtemelen şunları soracaktır:

Tıbbi geçmişiniz ve seyahat geçmişiniz, Yakın zamanda bir hayvan veya örümcek tarafından ısırık hikayesi varlığı, Ağızdan tükürük ile kirlenmiş veya kontamine olmuş bir yaralanma varlığı

Çiğ deniz ürünleri tüketip tüketmediğiniz, Damar içi (IV) uyuşturucu kullanımı geçmişiniz olup olmadığı, Ameliyat sonucunda nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonu geliştirdiyseniz, enfeksiyon daha yavaş hareket ediyor olabilir ve cildinizdeki yara bölgesi ilk başta normal görünebilir.

Doktorunuz enfeksiyonun ne kadar yayıldığını yalnızca fiziksel bir muayene ile söyleyemeyebileceği için, daha fazla bilgi almak için testler isteyebilir. Gerçekleştirilebilecek testler şunları içerebilir:

Tam kan hücresi sayımı dahil olmak üzere kan testleri, Yumuşak dokularda hava varlığını tespit etmek için röntgen, Manyetik Rezonans Görüntüleme ( MRI)

Yarada tür bakteri bulunduğunu belirlemek için doku kültürü

Doktorunuz, test sonuçlarını hastalığa yol açabilecek organizmalar ve basit antibiyotiklerle tedavisi zor olan bakteriler açısından kontrol edecektir.

NEKROTİZAN YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi agresif olmalı ve tedavinin etkili olması için hızla başlanılmalıdır. Tedavi, aşağıdakilerin çoğunu veya tamamını içerebilir:  

Enfekte dokunun çıkarılması. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek amacıyla doku cerrahi olarak çıkarılır. Antibiyotikler veya antifungal tedaviler. Bu ilaçlar enfeksiyon kaynağıyla savaşır. 

Hiperbarik oksijen tedavisi. Bu terapi ile, rahat nefes alabileceğiniz mevcut oksijen miktarını artıran basınçlı bir odada zaman geçireceksiniz. Yüksek oksijen miktarının yara iyileşmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Tetanoz aşılaması. Doktorunuz, sizi ek enfeksiyonlara karşı korumak için bir tetanoz aşısı yaptırmanızı önerebilir. 

NEKROTİZAN YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONUNUN KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?

Nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonu cildi, kasları ve diğer yumuşak dokuları tahrip edebilir ve tedavi edilmezse ölüme yol açabilir.

NEKROTİZAN YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONU ÖNLENEBİLİR Mİ?

Bu enfeksiyonların oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için:

AYAK VE CİLT KONTROLLERİ GERÇEKLEŞTİRİN: Diyabetiniz veya zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa, küçük yaraları ortaya çıkar çıkmaz bulup tedavi edebilmek için ayaklarınızı ve cildinizi kontrol edin. 

YARALARA VE CERRAHİ BÖLGELERE DİKKATLİCE BAKIM YAPIN: Enfeksiyonu önlemek ve alanı temiz tutmak için yaraların ve cerrahi alanların bakımını yaparken sağlık uzmanınızın talimatlarını izleyin. 

KÜÇÜK KESİKLERİ VE SIYRIKLARI YIKAYIN VE KAPALI TUTUN: Küçük kesikleri bile su ve sabunla titizlikle temizleyin. Yapışkan bir bandajla örtün. 

KİŞİSEL EŞYALARINIZI PAYLAŞMAKTAN KAÇININ: Havlu ve jilet gibi eşyalarınızı paylaşmayın. 

ELLERİNİZİ DÜZENLİ OLARAK YIKAYIN: Özellikle yemek hazırlamadan önce, öksürdükten, hapşırdıktan sonra ve streptokok kaynaklı boğaz ağrısı veya ameliyat nedeniyle yaraları olan kişilere baktıktan sonra ellerinizi yıkamanız önemlidir. 

RİSK FAKTÖRLERİNİ BİLİN: Periferik arter hastalığınız, diyabetiniz varsa, obezseniz, aşırı alkol kullanımı ve enjeksiyon ile uyuşturucu kullanımı gibi yaşam tarzı alışkanlıklarınız varsa, bu enfeksiyonlar için yüksek risk altındasınız. Enfeksiyon riskini azaltmak için risk faktörlerinizi yönetin. 

Enfeksiyon semptomlarını geliştirirseniz hemen bir doktora görünün.” (Ferhat YILDIRIM)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN