Bazı besinlerin, küflerin, tarım ürünlerindeki pestisitlerin, yanlış pişirme yöntemleri sonucu oluşan kimyasalların tüketilmesi ve biyolojik olaylar sonucunda vücudumuzda zararlı maddeler birikmektedir. Bu zararlı maddelere toksin adı verilmektedir. Toksinlerin vücutta uzun süre kalması zehirlenmelere ve çeşitli kronik hastalıkların oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu yüzden toksinlerin vücuttan temizlenmesi gerekmektedir.
Toksinlere karşı deri ,gastrointestinal sistem doğal engel oluştururken karaciğer ve böbrek toksinlerin işlenip zararsız hale getirilmesinde ve atıkların atımında rol almaktadır. Karaciğer toksinlerin zararsız hale getirilmesinde görev alan başlıca organdır. Karaciğerin toksinleri zararsız hale getirme işlemine detoksifikasyon adı verilmektedir. Diyetisyen Şevval Uzun karaciğeri temizleyen detoks görevi gören besinleri sıraladı.
PROBİYOTİKLER
Probiyotikler gastrointestinal sistemimizdeki mikrobiyotayı düzenleyen canlı organizmalardır. Probiyotik bakteriler toksik bileşiklerin parçalanarak uzaklaştırılmasında görev almaktadır. Besinlerle probiyotik bakterilerin alımı detoksifikasyon sürecini destekleyecektir. Kefir, ayran, yoğurt probiyotik içeren besinlerdir.
ANTOSİYANİNLER
Böğürtlen ahududu yaban mersini çilek nar ve kırmızı kuş üzümü gibi kırmızı ve mor renkli meyvelerde bulunan bileşiklerdir. Antiosidan, antikanser, antibakteriyel özellikleri detoksifikasyonda önemli görev üstlenmektedir.
KİŞNİŞ
Karaciğerde toksisiteye neden olan bazı metallerin birikimini engellemektedir.
ELMA
Elmanın içerisinde bulunan pektin ve antioksidanlar toksinlerden arınmayı sağlamakla birlikte çeşitli kanser türlerine karşı koruyu özellik göstermektedir.
SARIMSAK
Antibakteriyel özellliğiyle bilinen sarımsak karaciğerin temizlenmesine yardımcı olarak karaciğer kanseri riskini azaltmaktadır.
ZERDEÇAL
Karaciğer hastalıklarının önlenmesinde önemli rolü olan zerdeçal antikanser, antioksidan ve antiinflamatuar etkilere sahiptir. Ayrıca karaciğerin yağ içeriğinin azalmasında da etkili olabilmektedir.
ZENCEFİL
Zencefil, mide bulantısı üzerine olan etkileri ve antioksidan özelliğiyle bilinmektedir. Karaciğer hastalıklarında da zencefil kullanılmaktadır.
KAKAO
İçerisindeki kateşinler sayesinde karaciğerin detoksifikasyon yükünü azaltmaya yardımcı olur. Bu besinlere ek olarak Sarımsak yağı, biberiye, soya, kabak ve brüksel lahanası detoksifikasyonda görevli enzimlerin aktivitelerini indükleyen bileşikleri içerirler.
Toksinlerin vücutta birikmemesi için detoksifikasyon rolünü üstlenen karaciğer sağlığına dikkat edilmelidir. Karaciğer sağlığında etkili olan bu besinlerin tüketimi toksinlerin etkilerinin azaltılmasında etkili olacaktır.
SIZMA ZEYTİNYAĞI
İçeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri sayesinde karaciğer üzerinde çeşitli etkileri vardır. Karaciğer yağlanmasını azaltmasının yanında karaciğer hasarını da engellemektedir.
LİMON
Karaciğer fonksiyonlarının optimal seviyelerde olmasında etkilidir.
KAHVE
Antimikrobiyal, prebiyotik, antiinflamatuar, antioksidan, antilipidemik, anti-obezite, anti diyabet aktivitesi ve kardiyovasküler koruyucu özellikleri sayesinde kronik karaciğer prevelansını azaltmaktadır.(Nurten Ceylan)