Kırşehir Uzun Çarşı Esnaflarından Aktar Özgen Öz ısırgan otu hakkında bilinmeyenleri anlattı. Öz açıklamasında şunları kaydetti; Isırgan otu, cildinize temas ettiğinde kaşıntı ve kızarıklığa sebep olan, ancak son derece şifalı bir bitkidir. Kuzey Asya kökenlidir ama günümüzde tüm dünyada yaygın olarak yetişmektedir. Genel olarak yaprak ve kökleri kullanılır fakat son zamanlarda tohumu da yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bazı kültürlerde çorbası, böreği yapılır. Ancak en çok çay olarak tüketilir.
Isırgan otu; A, C, K ve B2 vitamini yanında kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, sodyum ve potasyum gibi önemli mineraller ve bolca lif içerir. Bunun yanında tüm temel amino asitler, yağ asitleri, kuersetin, kumarin, beta-karoten, lutein gibi birçok antioksidanla besin içeriği çok zengin bir bitkidir. Bir bardak ısırgan otu 2,4 gram protein ve 6,7 gram karbonhidrat içerir ve yaklaşık 37 kaloridir.
https://www.medikalakademi.com.tr/corek-otu-nedir-faydalari-nelerdir-hangi-hastaliklara-iyi-gelir/embed/#?secret=Rk9BpHlZ7p#?secret=ifFrgeS7NI Isırgan otu tahrişinde etkilenen bölgeye dokunmayın veya çizmeyin. Bu, ısırganın içeriğindeki kimyasalları cilde daha fazla itip tahriş süresini uzatabilir. Yapılacak en doğru şey, bölgeyi sabun ve suyla yıkamaktır. Koli bandıyla ek lifleri çıkarabilirsiniz. Aloe vera, kalamin losyonu ve soğuk kompresler de kaşıntıyı hafifletebilir.
Isırgan otu vücuttaki toksinleri temizler. İdrar söktürücü özelliği, vücutta etkisizleştirilen toksinlerin hızlı bir şekilde vücuttan atılmasını sağlayabilir. Bu durum, bağırsakların besin alımını arttırarak sindirim sürecinin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar ve tehlikeli toksinlerin birikmesini önler. Ayrıca lenf sistemini uyarır ve böbreklerdeki fazla toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Bu bitkinin içeriğindeki etkin maddeler böbrek, safrakesesi ve mesanede oluşan taş ile kumun kolayca atılmasını sağladığı gibi, taş-kum oluşumunu da önler. Ayrıca idrar söktürücüdür ve mesaneyi enfeksiyon ve ödemden korur.
https://www.medikalakademi.com.tr/kusburnu-nedir-sagliga-faydalari-nelerdir-hangi-hastaliklara-iyi-gelir/embed/#?secret=E3hXcDxYYv#?secret=jGkmNcT1i2 Isırgan otunun içeriğindeki yüksek C vitamini ve demir birleşimi kırmızı kan hücresi üretimini arttırır. Böylece yaralar hızla iyileşir ve enerji seviyesinde artış olur. Bu özelliği nedeniyle kronik yorgunluğu ve anemiyi hafifletmesi için önerilebilir.
Isırgan otu saman nezlesi, astım ve diğer mevsimsel alerjiler dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir. Araştırmalar, bu bitkiden alınan bazı ekstrakt birleşimlerinin, alerjik reaksiyonları önemli ölçüde azaltabildiğini göstermiştir. Çayının ise astım hastalarında semptomları azalttığı gözlenmiştir.
https://www.medikalakademi.com.tr/alerjik-rinit-saman-nezlesi-nedir-belirtileri-nedenleri-tedavisi/embed/#?secret=42rJtJiH1r#?secret=QvxdErfkoX Isırgan otu genellikle eller, dizler, kalçalar ve omurgada eklem ağrısı yaşayan osteoartrit ve artrit hastalarının sıkıntılı bölgelerine haricen sürülerek ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca ağız yoluyla alındığında da rahatlama sağlayabilir. Araştırmalar iltihap giderici özelliği sayesinde ısırgan otu kreminin veya takviyesinin artrit semptomlarını hafiflettiğini gösteriyor. Ancak konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Araştırmalar ısırgan otunun anti inflamatuar özelliğinin kronik kas ağrılarını yatıştırdığını ve gut hastalığını tedavi edebildiğini göstermektedir. En yaygın kullanımı, ısırgan otu çayı içilmesi ve bitkisel takviye olarak alınmasıdır.
Ekstraktlar cilde uygulandığında, ısırgan otunun aknenin (sivilce) şiddetini azalttığı ve hatta bakteriyel enfeksiyonları önleyebildiği kanıtlanmıştır. Antibakteriyel ve anti-enflamatuar etkisiyle iyileşmeyi hızlandırabilir.
Ayrıca ısırgan otu kremleri yaraların ve yanıkların kolay iyileşmesini ve yara izlerinin ve lekelerin azalmasını sağlayabilir. Anti-aging etkisiyle kırışıklıkları azaltabilir. Isırgan otunun toniği ya da maskesi de kullanılabilir.
https://www.medikalakademi.com.tr/kudret-nari-nedir-faydalari-nelerdir-neye-iyi-gelir-nasil-tuketilmelidir/embed/#?secret=U4VcMdxZS2#?secret=AKZZHeDfue Konuyla ilgili yeterli bilimsel kaynak olmasa da ısırgan otunun saç dökülmesini önlediği ve azalan saçların yerine yeni saçların çıkmasını sağladığı düşünülüyor. Isırgan otunu saça uygulamak için yapraklarını kaynatın ve suyunu saçın son durulamasında kullanın. Bu işlem, kafa derisi sağlığını koruduğundan kepek oluşumunu da önler. Yanı sıra ısırgan otu çayı içilmesi bu tedaviyi daha etkili kılar. Çayı için; Isırgan otunun yapraklarını beş dakika kaynar suyun içinde demleyin ve soğumaya bırakın. Günde 2-3 fincan içebilirsiniz.(Ferhat Yıldırım)