İsilik Bebek Ve Ço­cuk­lar­da
Daha Çok Gö­rü­lür

20 Ağustos 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
209 defa okundu.
İsilik Bebek Ve Ço­cuk­lar­da<br>Daha Çok Gö­rü­lür

Tıpta, mi­li­aria ola­rak ta­nım­la­nan isi­lik, sıcak yaz ay­la­rın­da ço­ğun­luk­la bebek ve küçük ço­cuk­lar­da, cilt üze­rin­de yay­gın bir şe­kil­de gö­rü­len, kır­mı­zı ya da pembe renk­te olu­şan ka­bar­tı­lar­dır. Ge­nel­lik­le dö­kün­tü­lü has­ta­lık be­lir­ti­le­riy­le ka­rış­tı­rı­lan mi­li­aria, kor­ku­la­cak ya da pa­ni­ğe ka­pı­lı­na­cak bir has­ta­lık de­ğil­dir. Her yaş gru­bun­da gö­rün­me­si­ne rağ­men bebek ve ço­cuk­lar­da daha sık rast­lan­ma­sı­nın se­be­bi, cilt gö­ze­nek­le­ri­nin ye­tiş­kin in­san­la­ra oran­la daha küçük ol­ma­sı ve ter bez­le­ri­nin henüz tam ola­rak ge­liş­me­miş ol­ma­sın­dan kay­nak­la­nır diyen Kır­şe­hir Boz­te­pe Top­lum Sağ­lı­ğı Mer­ke­zi konu hak­kın­da açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.Kır­şe­hir Boz­te­pe Top­lum Sağ­lı­ğı Mer­ke­zi açık­la­ma­sın­da şun­la­rı kay­det­ti: Ay­rı­ca ebe­veyn­le­rin bebek ve ço­cuk­la­rı mev­sim norm­la­rı­na göre kalın giy­dir­me­si de bebek ve ço­cuk­lar­da gö­rü­len isi­li­ğin önem­li se­bep­le­ri ara­sın­da yer alır. Yaz mev­si­min­de doğan be­bek­le­rin üst üste giy­di­ril­me­si, yeni do­ğan­lar­da isi­li­ğin oluş­ma­sın­da önem­li rol oynar. Ye­tiş­kin­ler­de de rast­la­nan bir ra­hat­sız­lık olan isi­lik, ço­ğun­luk­la aşırı ter­le­me, ye­te­ri kadar duş al­ma­ma ve hij­yen ku­ral­la­rı­nın uy­gu­lan­ma­ma­sın­dan kay­nak­la­nır. Ka­dın­la­rın ye­ter­li sık­lık­ta ped de­ğiş­tir­me­me­si ya da doğal ip­lik­ten üre­til­me­miş iç ça­ma­şı­rı kul­lan­ma­sı da, ge­ni­tal bölge ve ka­sık­lar­da isi­lik olu­şu­mu­na sebep olur. Mi­li­ari­anın 4 fark­lı kli­nik tipi bu­lu­nur.
Ter gö­ze­nek­le­ri­nin tı­kan­ma­sı so­nu­cu ter bez­le­rin­de olu­şan küçük, kır­mı­zı-pem­be kist­le­rin diğer bir de­yiş­le cilt üze­rin­de ka­bar­tı­la­rın oluş­tu­ğu bir ra­hat­sız­lık olan isi­li­ğin 4 fark­lı tipi bu­lu­nur:
Mi­li­aria Kris­ta­li­na: Epi­der­mi­sin yü­zey­sel ala­nın­da yani cilt gö­ze­nek­le­ri­nin yü­zey­sel ola­rak tı­kan­dı­ğı bu hafif isi­lik tü­rün­de, cilt üze­rin­de 1 ile 2 mm. ça­pın­da, ince du­var­lı ve­zi­kül­le­rin yani su ke­se­si gö­rü­nüm­lü pul­lan­ma­nın var­lı­ğı ile ken­di­ni gös­te­rir. Bu minik, ber­rak ve il­ti­hap­lan­ma­yan çiy dam­la­sı ya da su topu gö­rü­nü­mün­de­ki ke­se­cik­ler, ko­lay­ca pat­la­ya­bi­lir ve için­den bir mik­tar sıvı çıkar. Ge­nel­lik­le ateş­li has­ta­lık­lar so­nu­cun­da ya da güneş ya­nı­ğı son­ra­sın­da olu­şur. Ka­şın­tı ve acıya sebep ol­ma­yan bu isi­lik türü, be­bek­ler­de yay­gın ola­rak gö­rü­nür.
Mi­li­aria Rubra: Kır­mı­zı­ya yakın pem­bem­si bir tonda küçük ve­zi­kül­le­rin cilt üze­rin­de var ol­du­ğu mi­li­aria rubra, cil­din dış kıs­mı­nın en al­tın­da yer alan ter bez­le­ri­nin tı­kan­ma­sın­dan kay­nak­la­nır. İğne uçlu ve­zi­kül­ler ya da kır­mı­zı konik bi­çim­de pa­pül­ler gö­rü­le­bi­lir. Bu lez­yon­lar vücut ge­ne­lin­de, sık­lık­la kol ve ba­cak­lar­da gö­rü­lür. Ka­şın­tı ve yan­ma­ya neden olur.
Mi­li­aria Pro­fun­da: De­ri­nin orta ta­ba­ka­sın­da ter­le­me­den kay­nak­lı tı­kan­ma so­nu­cu ge­li­şir. Batma hissi ile ken­di­ni gös­te­ren ve cilt yü­ze­yin­de son de­re­ce ra­hat­sız edici, kır­mı­zı renge yakın şiş­lik­ler bu­lu­nur. Na­di­ren gö­rü­len bu tür, fi­zik­sel ak­ti­vi­te sı­ra­sın­da ter­le­yen ye­tiş­kin­ler­de sık­lık­la gö­rü­lür.
Mi­li­aria Püs­tü­lo­sa: Cilt yü­ze­yin­de püs­tül, yani irin dolu ka­bar­cık ya da deri al­tın­da var olan irin dol­gu­sun­dan kay­nak­lı ola­rak, cilt yü­ze­yin­de ka­bar­tı ha­lin­de gö­rü­lür ve il­ti­hap­lı bak­te­ri­yel en­fek­si­yon eşlik eder.
Küçük be­bek­ler ve özel­lik­le açık tenli ço­cuk­lar­da, sı­cak­lı­ğa bağlı ter­le­me­den ya da ateş­li has­ta­lık son­ra­sı­na isi­lik gö­rü­le­bi­lir. Bebek cil­di­nin has­sas ol­ma­sı, ge­rek­siz kalın, dar ve sen­te­tik ku­maş­lar­dan üre­ti­len kı­ya­fet­le­rin giy­di­ril­me­si, be­zi­nin ye­ter­li sık­lık­ta de­ğiş­ti­ril­me­me­si ve be­be­ğin ye­te­ri kadar yı­kan­ma­ma­sı da isi­li­ği te­tik­le­yen fak­tör­ler ara­sın­da­dır. Aynı za­man­da kış ay­la­rın­da da çok kalın giy­di­ri­len ya da çok sıcak or­tam­da uzun süre bu­lu­nan be­bek­le­rin­de de sık­lık­la dir­sek içi, boyun, kol­tuk altı, sırt, göğüs ve popo böl­ge­le­rin­de isi­lik gö­rü­lür. Be­bek­le­re ılık su ile sık duş al­dır­mak, ter­let­me­yecek pa­muk­lu ve ince kı­ya­fet­ler giy­dir­mek, terli kı­ya­fet­le­ri­ni sık sık de­ğiş­tir­mek var olan isi­li­ğin ge­ri­le­me­si­ni sağ­lar.
İsilik yay­gın ola­rak kol ve ba­cak­lar­da, dir­sek ve diz ka­pa­ğı­nın iç böl­ge­le­rin­de, sırt, göbek, göğüs, popo, burun et­ra­fı, alın ve göz ka­pak­la­rın­da gö­rü­lür. Ço­ğun­luk­la üç ile dört gün için­de her­han­gi bir tıbbi mü­da­ha­le­ye gerek kal­mak­sı­zın, ken­di­li­ğin­den kay­bo­lan bir ra­hat­sız­lık­tır. Ancak ka­şın­tı, yanma ve diğer şi­ka­yet­le­rin sür­me­si ve art­ma­sı du­ru­mun­da ya da en­fek­si­yon var­lı­ğın­da, has­ta­lar isi­lik te­da­vi­si için mut­la­ka bir der­ma­to­lo­ji uz­ma­nı­na baş­vur­ma­lı­dır. İsilik ti­pi­ne göre hekim ta­ra­fın­dan se­rin­le­ti­ci los­yon ve krem­ler, ki­şi­nin şi­ka­yet­le­ri­nin gi­de­ril­me­si­ne yar­dım­cı olur ve yaşam ka­li­te­si­ni yük­sel­tir. İsilik ki­şi­sel hij­ye­ne dik­kat edil­me­si ile ko­lay­ca ön­le­ne­bi­lir bir ra­hat­sız­lık­tır.
Sıcak yaz ay­la­rın­da dü­zen­li ola­rak ılık su ile dış almak, isi­lik olu­şu­mu­nu önler ve var olan isi­li­ğin ge­ri­le­me­si­ni sağ­lar.
Cilt bakım ürün­le­ri, mak­yaj mal­ze­me­le­ri, krem, yağ ve par­füm gibi cilt gö­ze­nek­le­ri­nin tı­kan­ma­sı­na sebep olan koz­me­tik ürün­le­rin, nemli ve sıcak yaz ay­la­rın­da kul­la­nıl­ma­ma­sı isi­lik olu­şu­mu­nu en­gel­ler.
Sıcak ve nemli or­tam­lar­da uzun süre kal­mak, ye­te­ri kadar ha­va­lan­ma­yan or­tam­da uyu­mak ve ye­te­ri kadar su tü­ket­me­mek, isi­lik olu­şu­mu­na neden ola­ca­ğın­dan bun­lar­dan sa­kı­nıl­ma­lı­dır.
Pamuk ve ben­ze­ri doğal ip­lik­ler­den ya­pı­lan iç ça­ma­şır­la­rı ter­cih etmek, dar ve koyu renk­li giy­si­ler­den uzak dur­mak cil­din ra­hat­ça nefes al­ma­sı­na yar­dım­cı olur.
Yatak ve yas­tık kı­lıf­la­rı­nın pa­muk­lu ürün­ler­den ya­pıl­mış ol­ma­sı, uyur­ken aşırı ter­le­me­mek için önem­li­dir.
Be­bek­ler yaz ay­la­rın­da kat kat giy­di­ril­me­me­li ve sık sık yı­kan­ma­lı­dır. Rahat ve bol kı­ya­fet­le­rin ter­cih edil­me­si, cilt­le­ri­nin ra­hat­ça nefes al­ma­sı­nı sağ­la­ya­rak, isi­lik olu­şu­mu­nu en­gel­ler.
Bebek bez­le­ri ve terli kı­ya­fet­ler sık sık de­ğiş­ti­ril­me­li­dir.
Yaz ay­la­rın­da der­ma­to­log­la­rın sık­lık­la kar­şı­laş­tı­ğı “İsi­li­ğe ne iyi gelir?” so­ru­su­nun ba­sit­çe ya­nı­tı, ki­şi­sel hij­ye­ne özen gös­ter­mek­tir. Soğuk komp­res uy­gu­la­mak, ılık duş almak, vü­cu­du serin tut­mak, sıcak or­tam­lar­dan uzak dur­mak, terli kı­ya­fet­le­ri hemen de­ğiş­tir­mek ve ter­let­me­yen pa­muk­lu kı­ya­fet­ler ter­cih etmek, isi­li­ğin 3-4 gün için­de yok ol­ma­sı­nı sağ­lar. Duş sı­ra­sın­da kese, sa­bun­luk ve lif gibi cildi tah­riş ede­bi­lecek ci­sim­ler kul­la­nıl­ma­ma­lı ve banyo son­ra­sın­da vücut iyice ku­ru­lan­ma­lı­dır. Temiz deniz su­yu­na gir­mek, ter bez­le­ri­ni ve cilt gö­ze­nek­le­ri­ni açık tut­tu­ğun­dan, isi­li­ğin yok ol­ma­sı­na yar­dım­cı olur. Hekim tav­si­ye­si ile vü­cu­du se­rin­le­ten ve nem den­ge­si­ni ko­ru­yan krem­ler ter­cih edi­le­bi­lir.
Hava sı­cak­la­rı­nın art­ma­sı ile bir­lik­te vü­cu­dun ken­di­ni serin tut­ma­sı için ge­rek­li olan ter­le­me, doğal ve sağ­lık­lı bir ko­ru­ma me­ka­niz­ma­sı olsa da uygun ol­ma­yan kı­ya­fet­ler ve sık­lık­la yı­kan­ma­mak, cilt gö­ze­nek­le­ri­nin tı­kan­ma­sı­na ve cil­din nefes al­ma­sı­nı en­gel­le­ye­rek ter bez­le­ri­nin tı­kan­ma­sı­na yol açar. Bunun bir re­ak­si­yo­nu ola­rak vü­cut­ta isi­lik gö­rü­lür. Olu­şan ka­ba­rık­lık, pü­rüz­len­me, ka­şın­tı ve batma his­si­ne ben­zer acı şi­ka­yet­le­ri, 3-4 gün için­de geç­mez­se kişi, uzman bir he­ki­me gö­rün­me­li­dir. Ay­rı­ca isi­lik olan ki­şi­nin cilt yü­ze­yin­de sı­cak­lık, şiş­lik, kı­za­rık­lık azal­mak ye­ri­ne ar­tı­yor ve bu böl­ge­ler­de il­ti­hap­lan­ma olu­şu­yor ise kişi mut­la­ka dok­to­ra baş­vur­ma­lı­dır. İsi­li­ğe eşlik eden hâl­siz­lik, ateş ya da lenf bez­le­rin­de şiş­lik varsa vakit kay­bet­me­den dok­to­ra gö­rün­mek ge­re­kir. Siz de sağ­lık­lı ve uzun bir yaşam için dü­zen­li ola­rak kont­rol­le­ri­ni­zi yap­tır­ma­yı ihmal et­me­yin. (Haber Mer­ke­zi)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN