Hükümete “Maaş Zammı” çağrısı

4 Temmuz 2014
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
644 defa okundu.

tüm sağlık
Her yıl ocak ve temmuz aylarında iki kere zam alan memurlar, ilk defa bu yıl ikinci zammı alamayacağı gibi 6 aylık enflasyon farkından da mahrum kaldığını belirten Erözgün, “en düşük memur maaşında enflasyon farkı ve temmuz ayında zam yapılmayacağından kaynaklı oluşan kayıp 40 lirayı buldu. Hükümet gerekli adımı atmalıdır” dedi.
Hükümet ile yetkili konfederasyon arasında varılan uzlaşma gereği her yıl ocak ve temmuz aylarında iki kez zam alan memurlar, ilk defa bu yıl ikinci zammı alamayacağı gibi 6 aylık enflasyon farkından da mahrum kalacak. 3 milyon memur bu yıl maaşlara uygulanan 123 liralık seyyanen zam nedeniyle mağdur oldu.
Maaşlar enflasyon karşısında erirken ilk altı aylık dönemde enflasyonun yüzde 5.7 çıkması memurun yüzde 2.7’lik, kümülatif hesaplandığında yüzde 2.3’lük bir zam farkı almasının da önüne geçti. En düşük memur maaşında enflasyon farkı ve temmuz ayında zam yapılmayacağından kaynaklı oluşan kayıp ise 39.3 lirayı buldu.
Memur maaşlarına yapılan seyyanen zammın yılın ilk 6 ayında oluşan enflasyon karşısında eridiğine dikkat çeken Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, “Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksine göre enflasyon 2013 yılı Aralık ayına göre yılın ilk 6 ayında yüzde 5.7 oranında gerçekleşti. Her sene ocak ve temmuz aylarında iki kere zam alan memurlar, ilk defa bu yıl ikinci zammı alamayacak. Hükümet ile yetkili konfederasyon arasında geçtiğimiz yıl ağustos ayında imzalanan ve 2014 ile 2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşmede yetkili konfederasyonun “yüzde 3+3+enflasyon farkı’ önerisi yerine 123 lira seyyanen zammı kabul etmesi mağduriyet yarattı”dedi.
TOPLU HÜSRAN
Ocak başında uygulanan 123 liralık seyyanen zam öncesi bin 900 lira olan en düşük memur maaşına Ocak’ta yüzde 3, ilk 6 aylık enflasyon farkı ve Temmuz’da yine yüzde 3’lük zam uygulanmış olsaydı, memur şuanda seyyanen zamla 2 bin 62 lira alacağını ancak şuan en düşük memur maaşı 2 bin 23 lira seviyesinde bulunduğunu kaydeden Erözgün şunları söyledi:
Bu yıl geçerli olan toplu sözleşmeden önce, her 6 ayda bir belirlenen enflasyon farkları Temmuz ve Ocak aylarında memurların maaşlarına yansıtılıyordu. Ancak hükümet ile yetkili konfederasyon arasında imzalanan toplu sözleşmede 2014 yılı için seyyanen zam pazarlığı yapılınca bu yıl memurlara enflasyon farkı ödenmesine engel olundu. 2015 yılı için ise yine toplu sözleşmede altı aylık dönemler için maaşlara yüzde 3 artı 3 zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak 2015’te uygulanacak toplu sözleşmede de enflasyonun yüzde 3 artı 3’lük zammı aşması halinde maaşların, “6 aylık veya 12 aylık dönemlere ilişkin enflasyon rakamının ilan edildiği ayın 1’inden geçerli olmak üzere” artırılacağı ifadesi ile sözleşmede “ve” yerine “veya” kullanılması nedeniyle hükümet yine enflasyon farkını ilk 6 ayda ödeme zorunluluğundan kurtarılmış oldu.
Hükümet ve Yetkili Konfederasyon arasında imzalanarak diğer konfederasyonlara dayatılan toplu sözleşme memurlar açısından son yılların en büyük hüsranıdır. Hükümet, memurlara yapılan zam oranının enflasyonun altında kaldığını kabul ederek gerekli düzenlemeleri yapmalıdır.”Dedi.

Anahtar Kelime: ,
YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN