Tüm dünyada hayvanlar insanların en yakın dostlarından biri olmuştur. Evde hayvan beslemek ve bakımı ise dikkat ve titizlikle yürütülecek bir süreçtir. Kedi, köpek, kuş, tavşan ve farklı türdeki evcil hayvanların bakımı için sağlık, barınma, tuvalet ihtiyacı ve aşılandırma süreci hayvan sahipleri tarafından belirli periyotlarda aksatılmadan gerçekleştirilmelidir. Eğer bir pet shoptan evcil hayvan satın aldıysanız hayvanın bu zamana kadar yapılan aşıları ve eğitimi konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak bir sokak hayvanını sahiplendiyseniz bahsedilen tüm süreçleri veteriner desteği ile kontrol ettirmelisiniz diyen Kırşehir de Veteriner Hekimlik yapan Berat Yağmur hayvan bakımı hakkında bilinmeyenleri anlattı.Yağmur açıklamasına şu sözlerle devam etti:
Türkiye’de de evde hayvan besleme bulundurma ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Ancak pet shoplardan alınan hayvanlar ya da sokaktan sahiplenilen hayvanların bakımında zorlanan sahipleri onları sokağa atarak evcil hayvanları zor duruma terk etmektedir. Özellikle yaz aylarında evlerinde hayvan besleyen kişiler tatil ve yazlıklara gittiklerinde hayvanlarını ya sokağa ya da barınaklara terk ederler. Bu yüzden evde hayvan bakımında bilinçli olmak ilk adımdır. Hayvanların ulaşım araçlarına alınmasında izin verilmemesi de bu etkenlerden biridir. Ancak hayvan sahipleri bu aşamada evcil hayvan taksisi kullanımı alışkanlığına sahip değillerdir.
Evde hayvan beslerken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise hayvanların sağlıkları ve beslenmeleridir. Özellikle kedi ve köpek gibi evde beslenen hayvanlarda bağırsak paraziti ve pirelenme sıklıkla görülebilir.
Bu parazitler evcil hayvanlarınızın ölümlerine neden olabilir. Bu noktada aşılama olumsuz durumları engellemek için en etkili yöntemlerden biridir. Bu yüzden satın aldığınız ya da sahiplendiğiniz hayvanın aşıların tamamlamaya özen gösterin. Aksi bu hayvanlar beslenildiği yerde yaşayan kişilerin sağlıkları için de bir tehlike oluşturur. Beslenme noktasında ise hayvanın yavru ya da yetişkin olmasına göre değişiklik gösterir. Yavru bir kedi ya da köpek bebek hassasiyetinde gün içerisinde sık sık beslenmelidir. Yetişkin bir köpek ise mama, et, köpek maması, yemeklerle beslenebilir.
Evde beslenen hayvanların sokaklara ya da barınaklara terk edilmesi özellikle şehir değiştiren, tatile giden kişiler tarafından yapılır.
Bunun nedenini otobüs, uçak gibi ulaşım araçlarının evcil hayvan kabul etmemesi olarak gösterseler de pet teksiler bu sorunu ortadan kaldırmak için en etkili çözümdür. Pet taksi, geziye tatile, ya da ulaşım araçları ile hayvanlarınızı taşıyamayacağınız durumlarda pet taksi ulaştırmada sizlere yardımcı olmak için kurulmuş bir sistemdir. Hayvanlarınızın eşya şeklinde bagajlarda karanlık ve havasız bir şekilde taşınmasını istemeyenler için pet taksiler güvenli ve konforlu bir ulaşım aracıdır. Ulaşım sırasında hayvanlarınız için araçlarımız her seferinde titizlikle temizlenir ve ulaştırmaya uygun hale getirilir ifadelerini kullandı.
(Cemre Bayram)