Hareketsiz kalmak alzaymır için risk Açıyor

13 Nisan 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
181 defa okundu.
Hareketsiz kalmak alzaymır için risk Açıyor

Kırşehir Boztepe Toplum Sağlığı Merkezi, alzaymır hastalığının ortaya çıkmasının asıl sebebinin genetik faktörler olduğunu ancak çevresel faktörlerinde hastalığın ortaya çıkmasında etkili olduğunu açıkladı. Kırşehir Boztepe Toplum Sağlığı Merkezi konuyla ilgili şunları kaydetti;

Dünyada ve Türkiye’de yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte alzaymır hastalığında büyük bir artış yaşanıyor
“Yaş arttıkça bu tür hastalıkların görülme sıklığı da artıyor. Eskiden yaşa bağlı ‘unutkanlıklar’ diyerek alzaymır hastalığı çok ciddiye alınmazdı ama artık günümüzde farkındalık düzeyi gittikçe artıyor.
Aynı zamanda insan yaşam sürelerinin uzaması sebebiyle de alzaymır hastalığında genel bir artış söz konusu.”
Alzaymır hastalığının ortaya çıkmasının asıl sebebinin genetik faktörler olduğunu ancak çevresel faktörlerinde hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir.
“Hastalığın ortaya çıkmasına neden olan bazı risk faktörleri var. Hastalıklar hem genetik hem de çevrenin etikleri nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Aile öyküsünde alzaymır rahatsızlığı varsa kişiyi dikkatli olması konusunda uyarıyoruz. Risk faktörlerinin en başında ileri yaş geliyor.
Yaş ne kadar ileri ise hastalığın ortaya çıkma ihtimali de o kadar yüksek oluyor. Bunun yanı sıra obezite, diyabet (şeker hastalığı), sigara, aşırı alkol kullanımı, fiziksel hareketsizlik, depresyon, düşük sosyal temas, işitme kaybı, travmatik beyin hasarı, damarı bozan faktörler hastalığın ortaya çıkmasına neden olabiliyor.”
Obezite ve hareketsiz yaşamın birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olan bir risk faktörlerinden olduğunu açıklayan Kırşehir Boztepe Toplum Sağlığı Merkezi, “Hareketsiz yaşam alzaymır için bir risk faktörü oluşturuyor. Hareketsiz yaşam birçok hastalıkla ilişkilendiriliyor ancak alzaymır hastalığının da en önemli sebeplerinden birisidir.” dedi.
Kırşehir Boztepe Toplum Sağlığı Merkezi hastalığını önceden belirlemek için bir tarama yönteminin olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti:
“Aile öyküsünde ‘alzaymır’ hastalığı olan bireylerin ‘hastalığa bende ilerleyen yıllarda yakalanır mıyım?’ diye endişe etmesinler. Evet, aile öyküsünde alyazmır olan kişiler risk altında ancak kesin olarak alzaymır hastalığına yakalanacaklarını düşünmesinler. Kişinin aynı zamanda tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı varsa bu hastalığı ciddiye alsın.”
alzaymır hastalığı başlangıç, orta ve ileri evresi şeklindedir.
“Genellikle hastalar orta seviyede hastalığın farkına varıyorlar. Hastalık ilk olarak günlük hayatı etkilemeyen basit unutkanlıklar ile başlar ve zaman içinde zihinsel yakınmalar hastanın hayatında olumsuz etkiler oluşturur. İlk önce hasta yakınları fark eder.
Çünkü hasta aynı soruları tekrar tekrar sormaya başlar. Bunun yanı sıra zihinsel işlevlerindeki aksama günlük yaşam aktivitelerini de bozmaya başlar. Örneğin yön bulma, ev işlerini yapma gibi günlük işlevlerde aksamalar meydana gelir.”
Alzaymırın öncelikle basit unutkanlıklarla başladığını dile getiren Kırşehir Boztepe Toplum Sağlığı Merkezi, ‘her unutkanlıkta’ korkmamak gerektiğine vurgu yaparak, “Genç yaşta stres yoğunken konsantrasyon (dikkat kontrolü) bozukluğunu özellikle ‘unutkanlık’ olarak algılamamak lazım. Gerçek unutkanlık değil.” dedi.
alzaymır hastalığının 60 ve üzeri yaşlarda daha çok ortaya çıkabileceğini belirten Kırşehir Boztepe Toplum Sağlığı Merkezi “Alzaymır hastalığı hafızayı, düşünmeyi, yönelimi, anlamayı, hesaplamayı, öğrenme kapasitesini, dili ve yargılama yeteneğini etkiliyor.” dedi.
alzaymır hastalığı kadınlarda biraz daha fazla görülmektedir ancak bu durumun nedeninin kadınların yaşam süresinin erkeklere göre daha uzun süre olmasından kaynaklıdır.(Ferhat Yıldırım)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN