Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü Kalp ağrısı hakkında açıklamalarda bulundu. Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasında şunları kaydetti: Göğüs boşluğunda ağrı hisseden bireylerin birçoğu kalp ağrısı nasıl ayırt edilir sorusunun yanıtını arar. Kalp ağrısı, kalp dışı nedenlerden kaynaklanan göğüs ağrılarından farklı olarak göğüs boşluğunda hissedilen keskin ve bıçak saplanması tarzındaki acı veya donuk tarzdaki ağrılardır. Ağrının hissedildiği süre, yoğunluğu ve bölgesi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Göğüs ağrısı yaşayan birçok birey ilk anda kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Kalbin bulunduğu göğüs bölgesinde hissedilen ağrılar kalp krizinin ciddi bir belirtisi olabileceği gibi bazı durumlarda ise daha az ciddi olan farklı nedenlere bağlı göğüs ağrıları ile karıştırılabilir. Aynı zamanda bu ağrılar kalp krizi haricinde kalbe ilişkin birçok farklı nedenden de kaynaklanabilir. Bunun ayrımını yapmak hastalar için mümkün olmayacağından kalp bölgesinde ağrı hissedilmesi durumunda derhal acil servislere başvurulmalıdır.
Kalp veya göğüs ağrısı hissedilen zamanlarda, ağrı ile birlikte birtakım farklı semptomlar da görülebilmektedir. Bu semptomlar aynı zamanda ağrının nedenine ilişkin de bilgi verir ve hekimin tanı koymasına yardımcı olur. Göğüs ağrısının kalbe ilişkin bir sorundan kaynaklanıyor olma ihtimalini güçlendiren kalp ağrısı semptomları şunlardır:
Göğüste basınç ve gerginlik
Yorgunluk hissi ve baş dönmesi
Sırt, kol ve çene bölgesinde ağrılar
Egzersiz veya efor gerektiren aktiviteler sırasında göğüste ağrı oluşumu
Yukarıdakilerin haricinde göğüste hissettiğiniz ağrının kalbe ilişkin hastalıkların haricinde farklı bir nedenden kaynaklandığı olasılığını güçlendiren belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:
Ağızda ekşi, acı ve asitli bir tat
Yemek yedikten sonra oluşan göğüs ağrıları
Vücudun pozisyonuna göre ağrının şiddetinin azalıp artması
Derin nefes alıp verme ve öksürme ile birlikte ağrının şiddetinin değişmesi
Ateş, üşüme ve titreme
Endişe ve panik hali
Normalden daha hızlı nefes alıp verme
Göğsün önüne doğru yayılan sırt ağrıları
Kalbe ilişkin sorunlardan kaynaklanan göğüs ağrıları, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Çoğu zaman kalp krizini düşündürse de kalp ağrısı yalnızca kalp krizinden kaynaklanmaz. Kalp ağrısının en yaygın nedenleri şunlardır:
Kalbe giden kan damarlarındaki tıkanıklıklardan kaynaklı olarak gelişen göğüs ağrısı (anjin)
Kalbe kan akışının tıkanması ile gelişen kalp krizi (miyokard infaktüsü)
Kalbi çevreleyen kesenin iltihabı olan perikardit
Kalpten çıkan en büyük damar olan aortun diseksiyonu (basınca bağlı olarak içten dışa doğru yırtılması)
Bir tür kalp kası hastalığı olan kardiyomiyopati
Nedeninin bir kalp hastalığı olduğu belirlenen göğüs ağrılarında en yaygın oluşum sebepleri yukarıdaki durumlardır. Fakat bazı durumlarda kalp dışında farklı nedenlere bağlı olarak gelişen göğüs ağrıları da kalp ağrısı ile karıştırılabilmektedir. Bu durumda ağrının nedeni uzman hekimler tarafından yapılacak değerlendirmeler ve tanı testleri ile açığa kavuşturulabilmektedir.
Kalp ağrısı ile karıştırılabilen farklı göğüs ağrısı türleri de mevcuttur. Bunlardan en yaygın görülenlerinden bir tanesi gastrointestinal sistem hastalıklarıdır. Gastroözofageal reflü hastalığı, mide ekşimesi, yemek borusundaki bozukluklara ilişkin yutma problemleri, safra kesesi iltihabı ve taşları ile pankreas iltihabı gibi sindirim sistemi hastalıklarında da göğüs ağrısı oldukça yaygın şekilde görülür. Göğüs boşluğunda yer alan akciğerlere ilişkin hastalıklar, kalp ağrısı ile karıştırılabilen ağrılara neden olan bir diğer hastalık grubudur. Zatürre, bronşit, pulmoner emboli veya kan pıhtısı, bronkospazm ve pnömotoraks gibi akciğer hastalıklarında göğüste şiddetli ağrıların hissedilmesi söz konusu olabilir. Ayrıca astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) bulunan kişilerde de oluşan bronkospazmlar nedeniyle göğüs ağrısı oluşabilmektedir. Bunların haricinde kaburgada oluşan kırık ve çatlaklar, kas ağrıları, sinirler üzerinde basınç oluşturan kompresyon kırıkları ile zona hastalığı, panik atak gibi hastalıklar da kalp ağrısı ile karışabilen göğüs ağrılarının oluşumunda rol oynayabilen diğer faktörlerdir.
Göğüste ağrı şikayeti bulunan hastalar derhal hastanelerin acil kliniklerine başvurmalıdır. Hekimler tarafından yapılacak fiziksel muayene sırasında ağrıya ilişkin hastanın öyküsü ve mevcut kronik hastalıkları, kullandığı ilaçlar gibi bilgileri alındıktan sonra tanıyı destekleyici birtakım tetkikler istenebilir. Hekiminizin göğsünüzdeki ağrının sebebinin bir kalp hastalığı olabileceğini düşünmesi durumunda genellikle ilk önce kalbin elektriksel aktivitesini kayıt altına alan elektrokardiyogram (EKG) testi uygulanır. Bunun yanı sıra bazı enzimlerin kandaki düzeylerini araştırmak için kan testleri, kalp ve akciğerler ile bu bölgede yer alan kan damarlarını görüntülemek için röntgen, kalbin hareketli görüntülerini elde etmek için ekokardiyogram, kalpte ve aort atardamarındaki hasarları tespit etmek için MR (manyetik rezonans), egzersiz sonrası kalp fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla efor testi, arterlerdeki tıkanıklıkların incelenmesi için anjiyogram uygulamalarından gerekli olanları yapılır. Elde edilen sonuçlar hekim tarafından değerlendirildikten sonra kalp ağrısına neden olan sorun teşhis edilerek tedavi süreci başlatılır.
Kalp ağrısında tedavinin ne şekilde planlanacağına; ağrıya neden olan hastalık, hastanın sağlık durumu ve yaşı gibi durumlar bir arada değerlendirilerek hekim tarafından karar verilir. Kalp ağrısı nasıl geçer diye merak eden hastalar için bu soruya yanıt olarak verilebilecek tek bir uygulama olmadığı gibi tedavide ilaçlar, invaziv olmayan tıbbi teknikler ile cerrahi operasyonlardan herhangi biri veya birkaçının kullanılabileceği söylenebilir. Damar tıkanıklığı sorunu bulunan hastalarda kan sulandırıcılar, kolesterol düşürücü ilaçlar önerilebilmektedir. Buna ek olarak bazı durumlarda balon veya stent uygulamaları ile tıkanmış damarların açılması gerekebilir. Daha ileri durumlarda koroner arter bypass operasyonu ile hasar görmüş arterlerin cerrahi tekniklerle onarımı sağlanabilir. Hipertansiyon sorunu olan hastalarda kan basıncının durumuna göre tuzsuz ve düşük sodyumlu diyet uygulaması, gerekli ise tansiyon ilaçlarının kullanımı ile tansiyon seviyeleri normal değerlere indirilerek damar hasarlarının oluşumu önlenmelidir. Göğüste oluşan ağrının kalp ağrısı olmayıp sindirim sistemi, iskelet ve kas sistemi veya solunum sistemi içerisinde yer alan farklı doku ve organlara bağlı bir ağrı olduğunun tespit edilmesi halinde ise hastalar ilgili birimlere yönlendirilerek hastalıklarına yönelik tedavilerinin başlatılması gereklidir.
Eğer siz de kalp ağrısı yaşıyorsanız ve kalp ağrısı neden olur, nasıl geçer gibi soruların yanıtlarını arıyorsanız, acil müdahale gerektiren ciddi bir hastalığınızın olabilme ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Bu nedenle kalbin de yer aldığı göğüs bölgesinde herhangi bir ağrı hissetmeniz durumunda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurarak detaylı bir muayeneden geçmelisiniz. Hastalıklarınızın erken evrede teşhis ve tedavi edilmesini sağlayarak ileride karşı karşıya kalabileceğiniz daha ciddi sorunları önleyebilir, daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.(Ferhat Yıldırım)