Uluslararası Hayvancılık Araştırma Eğitim Merkez Müdürlüğü, TAGEM, 12 İl Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlükleri ve illerin DSYB’ lerinin ortak projesi olan “Simental Irkı Hayvanlarda Genomik Seleksiyon Projesi” ilimizde de uygulanıyor.
Lalahan Hayvancılık Araştırma Merkez Müdürlüğünden gelen teknik personeller ile birlikte Boztepe İlçesi Uzunpınar Köyünde Sebahattin Atçeken’ in işletmesinde belirlenen hayvanlardan genotipik ve fenotipik veriler elde edilebilmesi amacıyla örnekler alındı ve ölçümler yapıldı. Proje ile; yerli boğaların suni tohumlama hizmeti için seçiminde genomik seleksiyondan faydalanılabilecek. Ülkemize uygun damızlık materyal teminini yerli imkânlarla karşılanmasını sağlanacak, damızlık ve genetik materyal (sperma, embriyo) kullanımında dışa bağımlılık azaltılacak.
Genomik teknolojilerin hayvan ıslahında uygulamaya aktarılması ile Ülkemizin ihtiyaç duyduğu yüksek kalitede damızlık hayvan üretimi ve rekabetçi hayvansal üretimin sağlanması ulusal ölçekte ilerleme sağlanması hedefleniyor.Bilindiği gibi;
Genetik seleksiyonda, belirli bir özellik için ifade, genlerin ve çevresel faktörlerin etkisini birleştiren fenotiptir. Geçmişte, genetik bileşenin etkisi soy ve adayların veya soylarının performansları/fenotiplendirmeleri ölçülerek değerlendirilmekteydi.
Günümüzde, soy kaynaklı bilgilerle bağlantılı olarak, Genomik Seleksiyon (GS), genlerin varlığı ve/ veya bu genlerin polimorfizmi, bir adayın genotipini gösteren uygun belirteçlerin varlığıyla ortaya çıkan genetik değerini tahmin etmeyi sağlar. Hayvanın gen haritası öncelikle GS ile belirlenir. Mevcut koşullarla tüm gen haritasını belirlemek neredeyse imkânsızdır. Çünkü milyonlarca özellik erkek ve dişiden yavruya aktarılmaktadır.
(Haber Merkezi)