Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Fizik Tedavi Hastahanesi’nin proje yapımında fikir alınmadığını ileri sürerek, projenin bu haliyle sadece hastane olarak düşünülmesini eleştirdi…
Kırşehir’de geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen 2014 yılı IV. İl Koordinasyon Kurulu ve İdare Şube Başkanları Toplantısı, tartışmalarla gündeme oturdu.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk’ün, öğrenci sayısı 18 bin 500’e çıkan Ahi Evran Üniversitesi’nin esnafa hiçbir katkısının olmadığı yönündeki açıklamalarıyla kısa süreli gerginliğin yaşandığı 2014 yılı IV. İl Koordinasyon Kurulu ve İdare Şube Başkanları Toplantısı’nda, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, bu yılsonunda yapımına başlanması planlanan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin proje yapımında görüşlerinin alınmaması dolayısıyla Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam’ı eleştirdi.
Toplantıda, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, hem fizik tedavi hastanesi, hem de Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu öğrencilerinin eğitim göreceği bina olacak şekilde planlandı.
Havuzlar jeotermal olarak planlandı.
6 tane havuzumuz var, onun da projesini bitirdik.
Şu an itibariyle ihale aşamasında” şeklinde bilgi verdiği sırada Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci söz alarak, eleştirilerini dile getirdi.
“Benim ilime yapılan bir yatırıma müdahil olmak isterim” diyen Başkan Bahçeci, “Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanıyım ve Türkiye’deki ve dünyadaki birçok jeotermal merkezlerini gördük. Rektör Bey’e baştan beri diyorum ki projeyi bir görelim.
Türkiye’de değil, ama yurtdışında bu işi en iyi şekilde yapmış yerler var. Türkiye’de maalesef bunu tam manasıyla yapan yok.
Türkiye’de turizm olarak değil de, tedavi anlayışı hakim.
Ben Rektör Bey’e baştan beri söyledim.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin en az 300 ya da 500 kişinin yatak dışında da kullanabileceği bir yer olması lazım.
Hasta gelecek Terme Hotel’de kalacak ya da Makisssos Otel’de kalacak, ama oraya günlük tedaviye gidecek. Sadece orada yatan hastalar değil, Kırşehirliler de kullanacak.
Bu konuda çok titiz bir çalışma yapılması gerekir.
Rektör Bey, kapalı bir şekilde projeyi yaptı.
İnşallah ülkemizde diğer örneklerde olduğu gibi kamu kaynakları boş yere kullanılmış olmaz.
Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanlığı yapan bir Belediye Başkanı olarak, ben projeyi getirin bir görelim diye defalarca söyledim.
Bu kadar kısa bir sürede bütün örneklerin incelenmesi de mümkün değil.
Ben defalarca görüş alınmasını söyledim.
Ben bilen birisi olarak, uluslararası toplantılara davet edilen biri olarak kendi ilime yapılan bir yatırımda söz hakkım olması gerekir.
Türkiye’de artık her ilde bir üniversite var.
Bir ilde üniversite olmasının artık bir avantajı yok.
Ön plana çıkaracak şey kendi değerlerimiz, ilin özgün değerleridir.
Bu aşamadan sonra yapılacak bir şey yok.
Biz Belediye olarak Kent Park’ın projesi için 3 yıl çalıştık. Rektör Bey, 8 aydan bahsediyor. Ahi Evran Külliyesi’nin projesini tam 2,5 yılda yaptık.
Türkiye’de projeye ayrılan para ve zaman, boşa gitmiş para ve zaman gibi görülüyor. Bu özel bir konu ve tam manasıyla Türkiye’de yapılmış bir örneği yok.
Bir tane GATA da var, onda da jeotermal yok.
Bu projeler böyle animasyonlarda çok güzel görülüyor, ama kullanmaya geldiğinde çok farklı şeylerle karşılaşıyorsunuz.
Onun için bunlar çok ince ince araştırılması gereken bir konu.
Benim ilime yapılan bir yatırıma müdahil olmak isterim.
Bu projenin sadece bir tedavi merkezi değil, aynı zamanda günlük otel konseptinde kullanabileceği bir yer olması gerekir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Rektör Saylam da, “Sayın Başkanımın fikrine saygı duyuyorum.
Bununla ilgili projeyi biz alelade, sıradan bir proje olarak yapmadık. Bu proje yaklaşık 8 aylık bir çalışmanın sonucudur.
Fizik tedavi konusunda uzman olan hocalarımızın ve alanında çalışan teknik elemanlarımızdan oluşan yaklaşık 7 kişilik bir ekiple biz 4 aylık bir süre içerisinde Türkiye’deki ve dünyadaki bütün önemli örnekleri incelettik.
Ekibimiz Türkiye’deki Başkanımın bahsettiği yerleri inceleyerek ciddi bir çalışma yaptı. Sayın Başkanımızla bir toplantıya katıldık.
Değerlendirme aşamasında kendisini de davet ettik.
Söylediklerinde haklı olduğu taraflar olabilir, ama Sayın Başkanımızın kafasındaki ile hastane konsepti biraz farklı.
Fizik Tedavi Merkezi ile bir hastanenin konseptleri birbirinden farklı oluyor.
Ama gülük tedaviye cevap verecek şekilde birimlerimiz de mevcut belirtmek isterim.
Daha da geliştirebiliriz düşüncesindeyim” şeklinde eleştirileri yanıtlarken, “Başkan şu konuda haklı.
Siz konsept olarak sadece bir tedavi merkezi planlamış olabilirsiniz.
Daha geniş kitlelere hitap eden onun yanında başka bir şey düşünüyor” diyerek projedeki anlaşmazlığa açıklık getiren Vali Necati Şentürk, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’ye, “Birlikte gideceğiz, projeyi izah edecekler ve sen de eleştirilerini dile getireceksin” önerisinde bulundu.
BU ARADA Fizik Tedavi Hastanesi için Kalkınma Bakanlığı’ndan 2014-2016 yıllarını kapsayan 3 yıllık ödenek tahsisi de 25 milyonluk ödenek talebine karşılık 19 milyon 800 bin TL olarak yapılmıştı.
Kırşehir kamuoyu da, Kırşehir’in ciddi bir jeotermal ve sağlık turizmi potansiyeli olduğu bilinciyle hazırlanan projenin kapsamının genişletilerek, Türkiye’de örnek bir yer olarak hizmet vermesi gerektiği görüşünde hem fikir.