Son beş yılda Türkiye’de boşanmalara etki eden bir faktör olan sosyal medya kullanımı, ailelerin dağılmasındaki önemli etkenlerden biri olarak görülüyor. Çiftlerin sosyal medya kullanım dozunu iyi ayarlaması gerektiğini ifade eden Psikolojik Danışan Ve Aile Çift Terapisti Habibe Arıöz, “Evliliği korumak adına; eşinizle ilgilenmek, birlikte sosyal aktiviteleri ve iletişiminizi arttırmak, birbirinize saygılı olmak, açık olmak, güven vermek ve sevginizi göstermek çok önemlidir. Aksi takdirde ilişkideki problemler boşanma kararı alınması noktasına kadar gelebilir” diye uyarıda bulundu.
Sosyal medya kullanımı, aile ilişkilerinin bozulmasına neden olan etkenlerin başında geliyor. Araştırmalara göre kişilerin yüzde 59.1’i eşinin internette neler yaptığını kontrol ediyor ve en az yüzde 48’i internetin boşanma ve aldatmaları artırdığını düşünüyor. 36 boşanma avukatı ile yapılan görüşme ve internet üzerinden 278 kişinin katıldığı anket sonuçlarına göre, yeni medya teknolojileri ve sosyal medya, boşanma nedenleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Yeni medya teknolojilerinin yaygınlaşmasının aldatmayı kolaylaştığının belirtildiği araştırmaya göre; insanlar ailesine ayıracağı vakti sosyal medyada geçiriyor. Başka hayatlara imrenen kullanıcılar, farklı arayışlara başlıyor. Ayrıca sosyal medya paylaşımları, kıskançlıklara da sebep oluyor.
‘EVLİLİKLER SOSYAL MEDYADAN ETKİLENİYOR’
Evliliklerin sosyal medyadan olumsuz önde etkilendiğini dile getiren Psikolojik Danışan Ve Aile Çift Terapisti Habibe Arıöz, “Günümüzde artık birçok kişi arkadaşlarıyla görüşmek, arkadaşlarının fotoğraflarına ve iletilerine bakmak, mesaj göndermek ve almak, eğlenmek, boş zamanını değerlendirmek, bilgiye erişmek, gündemi takip etmek gibi amaçlarla sosyal ağları kullanıyor. Sosyal ağlar, boş vakitleri değerlendirme, eğlence, sohbet, bilgi alışverişinde bulunma, gündemi takip etme gibi amaçlar için önemli bir araç haline gelmiş durumda. Sosyal medya hayatımıza bu kadar yerleşmeden önce insanlar arasındaki iletişim çok daha kuvvetliydi. Kişiler telefonda bir şeylerle uğraşmak yerine birbirleri ile sohbet etmeyi tercih ediyorlardı ancak şimdi sürekli bir şeyleri takip etme, telefon aracılığıyla birbirleriyle muhabbet etmeyi tercih eder durumdalar ve durum en çokta çiftler arasındaki iletişimi olumsuz etkiler duruma geldi ve çiftler arasında birtakım yeni problemler ortaya çıkmaya başladı” diye aktardı.
‘ALDATMALAR DA ARTTI’
Sosyal medya üzerinden aldatmaların da arttığına dikkat çeken Arıöz, “Çiftlerin sosyal medya hesaplarından yaptığı şeyler, konuştuğu kişiler ve sosyal ağlar aracılığıyla yaptıkları pek çok şey ilişkilerindeki en önemli sorunlar haline gelmeye başladı. Evliliğinde beklentilerinin karşılığını bulamayan kişiler sosyal medya aracılığıyla çok daha kolay şekilde aldatmaya yönelir oldular. Özellikle bireylerde kuşkunun artmasına ve sürekli telefon kurcalama ihtiyacı doğmaya başlandı. Evliliğinde sıkıntı olan çiftlerde ise iletişim konusunda sıkıntılar gündeme gelmeye başladı. Çiftler bu sorunlardan uzaklaşmak adına kendilerini sosyal medyaya vermeye başlıyorlar ve sorunlarından uzaklaşma çabası içerisine giriyorlar ancak bu davranış evliliklerinde daha çok yıpranmalara sebep olabiliyor” ifadelerine yer verdi.
‘DUYGU DURUM BOZUKLUĞUNA YOL AÇIYOR’
Aşırı sosyal medya kullanımının duygu durum bozukluğuna da yol açtığının altını çizen Arıöz, “Tıpkı televizyon, bilgisayar gibi sosyal medya ve sosyal ağlar da kişinin tüm ilgi ve dikkatini kendi üzerinde toplayarak aile içinde iletişimi ve eşlerin birbiriyle paylaşımını azaltan bir unsur ve kişide bağımlılık oluşturma özellikleri var. Alkol-madde bağımlılığı gibi, internet ve sosyal medyanın aşırı ve sürekli kullanımı sonucunda gelişen bağımlılıklar çeşitli uyum sorunlarının yanı sıra duygu durum bozuklukları, algı bozuklukluları gibi problemlere kadar varabilmektedir” ifadelerini kullandı.
‘ÇİFTLER ARALARINDAKİ HEYECANI ÖLDÜRÜYOR’
Sosyal medyanın çiftlerin arasındaki heyecanı öldürdüğünü savunan Arıöz, “Çiftler arasında herhangi bir sıkıntı olmasa bile kişiler birbirlerine vakit ayırmaktansa ellerinde telefonla uzun süre vakit geçirmeyi tercih ediyorlar ve aralarındaki iletişimi, heyecanı öldürmeye başlıyorlar. Evlilikte bir taraf sosyal medyada özel hayatlarını açığa sermeyi severken diğer taraf ilişkilerini ve hayatlarını daha özel şekilde yaşamak istiyor olabilir ve bu durum da eşler arasında sıkça tartışma konusu haline gelebilir” diyerek sözlerini noktaladı.(Nurten Ceylan)