Kırşehir’de 2010 yılı Mayıs ayından itibaren uygulanmaya başlanan Evde Sağlık Hizmeti’nin kapsamı genişletildi.
Kırşehir’de 2010 yılı Mayıs ayından itibaren uygulanmaya başlanan Evde Sağlık Hizmeti’nin; Belediye Başkanlığı, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün yer aldığı protokolün Vali Necati Şentürk tarafından onaylanmasıyla kapsamı genişletildi.
Evde sağlık hizmetinin kapsamı genişletilirken, Kırşehir Valiliği’nin onayı ile de Kırşehir’de sistemli bir uygulamaya geçildi. Bu çerçevede bakıma muhtaç kişilere sağlık hizmetinin sunulduğu evde sağlık hizmeti, bakım ve diğer ihtiyaçların giderilmesi noktasında da ihtiyaç sahiplerine verilecek.
Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Belediyeler Birliği tarafından imzalanan İşbirliği Protokolü ile sağlık hizmetinin yanı sıra diğer bakım hizmetleri de sunulacak.
Sağlık Bakanlığı’nın binde 2 oranını hedeflediği Evde Sağlık Hizmeti, Kırşehir’de binde 3,5 oranına ulaşarak hedefi aşarken, sunulan hizmetler kurumlar arası işbirliği ile daha da güçlenecek.
Evde sağlık hizmetinin kapsamını genişleten protokolle ilgili açıklamalarda bulunan Kırşehir Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bekir Demirbaş, “Evde bakım, sağlık ve sosyal destek hizmetlerinin işbirliği içerisinde yürütülmesine dair il protokolümüzü Haziran ayı itibariyle imzalamış bulunmaktayız. Sayın Valimizin imzaladığı protokol doğrultusunda da çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu protokolün içeriğinde Belediye Başkanlığımız, Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz bulunmaktadır. Bilindiği gibi Halk Sağlığı Müdürlüklerinde evde sağlık hizmeti verilmekte ve evde sağlık hizmetlerinin takibi yapılmaktadır. Sosyal destek hizmetlerimiz hem Belediyelerimiz tarafından, hem Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından veriliyor. Yine bakım hizmetleri de Belediyelerimiz ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından veriliyor. Bu protokolün amacı gittiğimiz bir evde bakıma muhtaç olan bir kişinin olduğu tespit edilirse bununla ilgili eğer ki alanı Belediyeyi ilgilendiriyorsa Belediyeye, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ndeki sosyal hizmet uzmanları tarafından değerlendirmesi gerekiyorsa da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nü bilgilendirerek hizmetlerin entegre bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır. Kırşehir Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü de hizmet verdikleri vatandaşlara evde sağlık hizmeti verilmesi gerektiğini tespit ederlerse ekiplerimizi bilgilendirerek işbirliği içerisinde daha sağlıklı bir şekilde hizmetin yürütülmesini sağlayacaklar. Protokolü Belediye Başkanımız, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürümüz ve Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak imzalayarak Sayın Valimizin de imzasıyla ilimizde uygulamaya başladık” dedi.
İhtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesini sağlayan Evde Sağlık Hizmeti Kırşehir’de istenilen hedefi aşmıştı.
Evde sağlık hizmetlerinin sosyal devlet anlayışı ile etkin ve ulaşılabilir bir şekilde uygulanmasını sağlayarak yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla Kırşehir’de 2010 yılında uygulanmaya başlanan, bir doktor, hemşire ve sağlık memurundan oluşan ekiplerle hizmet veren Evde Sağlık Hizmeti Birimi, evde bakım hizmeti için başvurusu uygun bulunan kişileri düzenli olarak evlerinde ziyaret ediyor.
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 01.02.2010 tarih ve 3895 sayılı Bakanlık oluru ile yürürlüğe giren ve Sağlık Bakanlığı’nca sunulan “Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama ve Esasları Hak-kındaki Yönerge”nin 7. maddesine istinaden Kırşehir Devlet Hastanesi, Kaman Devlet Hastanesi, Mucur Devlet Hastanesi ile 7 adet Toplum Sağlığı Merkezi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bünyesinde kurulan toplam 11 Evde Sağlık Hizmeti Birimi ile 800’ün üzerinde hastaya hizmet veriyor.
Evde Bakım Hizmeti Birimi’ne başvurmak isteyen vatandaşlar, aile hekimleri, hastaneler ve toplum sağlığı merkezlerinden yardım alabilir. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğü sitesinde Sağlık Hizmetleri Birimi’nden ya da 444 38 33 telefon numaradan başvuruda bulunabilinir.
Evde Sağlık Hizmetleri Birimi’nde Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve benzeri solunum sistemi hastalıkları, yatağa bağımlı hastalar, terminal dönem palyatif bakım hastaları, ileri derecedeki kas hastaları, yeni doğanlara (0-1 aylık) fototerapi uygulamaları, evde sağlık hizmeti kapsamına alınan hastaların ihtiyaç duyduğu ağız ve diş sağlığı hizmetleri veriliyor.
Evde Sağlık Hizmeti Birimi’ne kolayca ulaşılabilmesi için Türkiye genelinde tek numara olarak tesis edilen 444 3833 (444 EVDE) numaralı telefon hattının ihtiyaç ve talep sahibi vatandaşların başvurularını kabul edeceği ve Koordinasyon Merkezi’ne gelen başvuruların merkez bünyesinde görevlendirilen personel aracılığı ile cevaplanarak kayıt altına alınarak, öncelikle en yakın hastanenin Evde Bakım Birimi’ne yönlendirildiği bildirildi.
Evde Sağlık Hizmetleri Hakkında
Bir toplumun kalkınması ve gelişmesi için olduğundan daha iyi yerlere gelmesinde sağlık hizmetlerinin eksiksiz ve düzenli yapılmasının önemi tartışılmaz. Bu hizmetler insana verilen önemin ve değerin göstergeleridir. Bu amaç itibariyle Kırşehir Halk Sağlık Müdürlüğü “Evde Sağlık Hizmetleri” uygulamasını halkımızın hizmetine sunmakta.
Evde Sağlık Hizmetlerinin Amacı nedir?
Evde sağlık hizmeti sunumuna ihtiyacı olan bireylerin sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini de kapsayacak şekilde muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon, ağız ve diş sağlığı hizmetlerini evinde ve aile ortamında sunulması amacını taşır.
Hangi Hastalara Hizmet Verir?
Evde Sağlık Hizmetleri; İlk aşamada yatağa bağımlı hastalar olmak üzere; bedensel engeli nedeniyle evde tıbbi desteğe ihtiyacı olan, KOAH vb. solunum sistemi hastalığı olan, terminal dönem palyatif bakım hastalığı olan, ileri derecede kas hastalığı olan bireylere evinde ve aile ortamında sağlık hizmeti verir.
Evde Sağlık Hizmetleri Ekibinde Kimler Çalışır?
Evde sağlık hizmetleri ekibinde asgari bir tabip, bir hemşire, bir sağlık memuru ve bir şoför görevlendirilir. Mevcut olması halinde bir fizyoterapist, bir diyetisyen, ihtiyaç halinde bir psikolog, bulunmaması halinde ise sosyal çalışmacı veya her ikisi birden bu ekibe dahil edilebilir.
Evde Sağlık Hizmetleri Birimine Vatandaşlar Nasıl Ulaşabilir?
Evde sağlık hizmetleri randevu sistemi ile ve mesai saatleri içinde çalışır ve hizmetin sunulduğu alan sağlık kurum veya kuruluşunun bulunduğu il veya ilçenin belediye mücavir alanı ile sınırlı. Başvurular, hastalar veya aile bireyleri tarafından Evde Sağlık Hizmeti Başvuru Formu ile yazılı olarak veya müdürlük bünyesindeki koordinasyon merkezinin 444 38 33 numaralı telefonuna veya sağlık kurumları bünyesindeki birimlerin telefonlarına müracaat ile sözlü olarak veya toplum sağlığı merkezi, aile sağlığı merkezi veya aile hekimleri aracılığı ile yapılabilir.