Kırşehir’in Kaman ilçesinde geçtiğimiz günlerde yaşanan acı hadise ile Neşet Ertaş büstü zarar görmüştü.
Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak: “Hasar gören üstat Neşet Ertaş büstünü olayın yaşandığı yerden kaldırıldık. Yenisi yapıldıktan sonra ilçe merkezine taşınacaktır” dedi. Bozkırın Tezenesi lakabı ile ölümünden sonra daha da bir fazla değer gören Bozlak Ustası merhum Muharrem Ertaş’ın oğlu, saz ve söz sanatçımız merhum Neşet Ertaş’ın Abdallar Mahallesi olarak bilinen Sarıuşağı Mahallesi Kümeevler Mevkiinde bulunan büstü ne zaman ve kim tarafından nasıl olduğu henüz netleşmemiş bir şekilde hasar almasının ardından insanları tahrik veya kışkırtmaya yönelik haber yapılıp ulusal kanallara malzeme yapılması Kaman’da tepkilere neden oldu. Merhum Ertaş, çileli ömrü boyunca dahil olduğu Abdal Aşireti dolayısıyla hor görülmüş, ömrünün son yıllarında TRT’de ve İstanbul’da konser vermesi ve dönemin Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanı Erdoğan ile samimi sohbetinin ekranlara yansımasının ardından popülaritesi artmış ve ülke genelinde tanınıp sevilmeye başlamıştı.
Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak imzasıyla “Kamuoyuna Duyuru” başlığı ile yapılan açıklamada; “2 gün önce yaşanan çirkin saldırıyı kınıyoruz! İlçemize bağlı Sarıuşağı Mahallesi, Kümeevleri (Ustalar Mahallesi) diye adlandırdığımız mevkide; Bozlak ustası, Halk Ozanımız, üstat Neşet Ertaş büstüne çirkin bir saldırı gerçekleşmiştir. Bu çirkin saldırı ile alakalı soruşturma başlatılmıştır. Kaman Belediyesi olarak hasar gören üstat Neşet Ertaş büstünü olayın yaşandığı yerden kaldırıldık. Yenisi yapıldıktan sonra şehir merkezine taşınacaktır. Şehrimiz için kültürel ve sanatsal değere sahip üstat Neşet Ertaş büstüne yapılan saldırı faillerinin yakalanıp, bu saygısızlığın cezasız kalmayacağını umuyorum. Bu topraklarda doğmuş, bu topraklara mal olmuş dünyaca ünlü sanatçımızın izleri ilçemizde yaşamaya devam edecek. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi. Üstadın 2012 yılında vefatı sonrası cenazesi Kırşehir’de babası Muharrem Ertaş’ın yanına defnedilmişti. 2017 yılında İzmir’de yaşayan hemşerimiz dönemin Bayraklı İlçe Belediye Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi Ziya Çamsarılıoğlu tarafından İzmir’de yaptırılarak ilçemize hediye edilmiş ve yine dönemin Belediye Başkanı Erhan Talu tarafından eski Belediye binası önüne sırtı Ziraat Bankasına bakar şekilde yerleştirilmişti. Aradan geçen süre sonrasında yeni belediye binası inşaatı sırasında depoya kaldırılan Neşet Ertaş büstü, yönetim değişikliğinden sonra Belediye Başkanı Necati Çolak tarafından yeni bina önünde uygun yer olmaması nedeniyle şimdiki yerine yani akrabaları olan Abdal Aşiretinin yaşadığı sokağa yerleştirilmişti.
NEŞET ERTAŞ KİMDİR?
Kırşehir’in unutulmaz bozlak üstadı Neşet Ertaş, (1938, Çiçekdağı, Kırşehir – 25 Eylül 2012, İzmir), Türk ozan. Abdallık geleneğinin son büyük temsilcisidir. “Bozkırın Tezenesi” olarak da bilinir. Babası saz ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne hanımdır. Annesinin ölümünden sonra babası ve kardeşleriyle birlikte köye yerleşmişlerdir ve çocukluğu bu köyde geçmiştir. Ertaş, ilkokula gittiği yıllarda önce keman, sonra da bağlama çalmayı öğrendi. Babası Muharrem Ertaş ile birlikte yörenin düğünlerinde sazı ile çalıp sesi ile türküler söylemeye başladı. Ertaş, etkilendiği tek kişinin babası Muharrem Ertaş olduğunu söyler. Kendi ifadesi ile bunu şu şekilde ifade eder; “Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız.” Neşet Ertaş, 1957 yılının sonunda İstanbul’a gelerek Şen Çalar Plak’ta ilk plağını “Neden Garip Garip Ötersin Bülbül” adı ile babası Muharrem Ertaş’a ait bir türküyle çıkardı. Halk tarafından çok beğenilen bu plağı ardından diğer plak, kaset ve halk konserleri takip eder. Daha sonra Neşet Ertaş Ankara’ya yerleşir. Burada yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle kardeşinin daveti üzerine Almanya’ya gider. Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı uzun bir süre Almanya’da kalan sanatçı, 2000 yılında İstanbul’da verdiği konserle sahne hayatına geri dönmüştür.
(Haber Merkezi)