Kırşehir Gençlik Hizmetleri Ve Spor İl Müdürlüğü Bünyesinde Başlatılan ‘Sporla Engelleri Aşıyoruz’ Projesi Kapsamında Engelli Çocukların Topluma Kazandırılması Amaçlanıyor
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Türkiye genelinde başlatmış olduğu ‘Sporla Engelleri Aşıyoruz’ projesi kapsamında Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü (GHSİM) tarafından engelli çocukların topluma kazandırılması amacı ile özel sporcular için faaliyetlere başlandı.
Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde engelli çocukları topluma kazandırmak için başlatılan ‘Sporla Engelleri Aşıyoruz’ projesi kapsamında Kırşehir’ de spor yapmak isteyen engelli vatandaşlar için yüzme, okçuluk, atletizm, voleybol, atıcılık, judo, boccia, goalball, badminton, bilek güreşi, halter, güreş, karate, teakwondo, basketbol, futbol ve futsal branşlarında sportif kurslar veriliyor.
Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bu kapsamda ulaşım kolaylığı sağlamak amacıyla tahsis ettiği ücretsiz servis araçlarıyla sportif kurslara katılan engelli çocukları ve ailelerini evlerinden alıp antrenman sonrası geri evlerine bırakıyor.
Projenin ilk adımı olarak ‘Engelleri Aşıyoruz’ sloganıyla antrenörler; bedensel, işitme, görme engelliler ve özel sporcular için eğitime tabi tutuldu. Eğitimli antrenörler eşliğinde, engelli sporcular branşlarına ayrılarak her sporcu için ayrı program hazırlanıyor. Program saatlerine göre engelli sporcuları ve refakatçileri evlerinden alınıp spor merkezlerine getiriliyor. Program bitiminde sporcular ve refakatçileri evlerine bırakılıyor.
Gençlere seslenen, Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Emre Aslan, ‘Sporla Engelleri Aşıyoruz’ projesi ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, farklı gelişim gösteren bireylerde yaşama bilincini yaratarak onları öğrenen ve gelişen bireyler haline getirmenin sorumlulukları arasında olduğunu söyledi.
Engelli insanlar için sporun sosyal yararlarına da değinen Aslan, “Sporun engelli insanlar için bir başka önemli yönü sosyal ilişkilerin oluşmalarını sağlamasıdır. Kalıcı engellilik, engelli insanların kendilerine olan yaklaşımını bozar içe kapanıklılığa neden olur. Bakmakla yükümlü olan insanların onlardan utanması ile de daha da artabilir. Yeni engelli hale gelmiş insanlarda, spor etkinliklerine katılmak kendini önemseme duygusunun yeniden kazanılmasına, olumlu davranışların ve tekrar sosyal hayata entegrasyonuna yardımcı olur. Ayrıca psikodepressif durumlardaki engelli kişilerin, spor aktivitelerine katılmaları ile bu durumlarında düzelme görülmüştür.” değerlendirmesinde bulundu.
Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce; ‘Sporla Engelleri Aşıyoruz’ projesi ile bedensel, zihinsel, görme ve işitme engelli olan tüm bireylere uzman antrenörler ve özel dizayn edilmiş materyaller eşliğinde spor ve tesis imkanı verilmesinin yanı sıra servis imkanı da sağlandığına dikkati çeken Güneş, aynı zamanda bu özel sporcular için kendi kategorilerinde sportif müsabaka ve etkinlik organizasyonları da düzenleyip yerel basında ve Türkiye genelinde engellerin nasıl aşılabildiğini gösterme misyonu içinde olduklarını sözlerine ekledi.
HABER: UFUK TUFAN DOĞAN