‘Ekonomik Nedenler Kitap Okumayı Etkiliyor’

30 Mayıs 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
160 defa okundu.
‘Ekonomik Nedenler Kitap Okumayı Etkiliyor’

Kırşehir Yenice Mahallesinde sahaflık yapan Dost Sahaf işletmecisi sahibi  Abdülbari Karabeyeser son dönemde kitap fiyatlarındaki artışın okuma kültürünü olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

 Karabeyeser, sahaflığı severek yaptığını vurgulayarak “Okuyan bir ailede büyüdüm. Böyle olunca kitaplarla yakınlık kuruyorsunuz. Bu mesleğe bilinçli ve isteyerek başladım. Severek yapıyorum.” dedi.

Kitapçılık ile sahaflık arasında fark olduğunu söyleyen Karabeyeser, “Kitapçılık yayınevinden sıfır bir kitabı alıp satmak. Sahaflıkta ise insanların evlerinden, kütüphanelerinden vermek istedikleri kitapları alıyoruz ya da kurtarıyoruz. Kâğıt toplayıcıların elinde olan kitaplar oluyor. Bir şekilde o kitapları tekrar dönüşüme sokmak yerine o değerli eserleri hayatın içerisine sokarak okunmasını sağlıyoruz. Sahaflıkta esas hedef bu.” diye konuştu.

“Sahaflık yok olmaya yüz tuttu”

Karabeyeser, sahaflığın yok olmaya yüz tutan meslekler arasında olduğunu belirterek “Sahaflığın yok olmaya yüz tutmasında birkaç sebep var. Sektörün kendi içinde problemleri var. Kitapçılığın ne olduğunu gözeterek değil de herhangi bir meslek gibi bu işi yapanlar var. Herhangi bir kitabı meta olarak satıyorsunuz ama onun yazarı hakkında da bir fikir sahibi olmanız lazım. Sahaflık birikim isteyen bir meslek bu nedenle en azından buna hevesi olanların yapması gereken bir meslek. Kitapçılığa ve sahaflığa başlayan kişi ilk aydan bu birikime sahip olamaz ama en azından buna açık olması ve bunu gözetmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

 Hem kitapçılıkta hem de sahaflıkta bazı sistemsel problemlerin olduğunu ifade eden Karabeyeser, “Ülkemizde kağıt üretilmiyor. Biz dolarla kağıt olan bir ülkeyiz. Ben mesleğe başladığımda sıfır kitap 20 liraydı şimdi ise 80 lira. Durum böyle olunca zaten az olan okuma kültürü iyice baltalandı. Biz kitap okuyalım ya da okumayalım diye toplum kendini yönlendirmez. Toplumu sistem yönlendirir. Kültüre ve sanata verdiğiniz önemle okumaya hevesli bir kültür yaratabilirsiniz ya da bunu insanların elinden alabilirsiniz.” değerlendirmesinde bulundu.

“İkinci el kitaplara ilgi arttı”

Karabeyeser, sıfır kitaplardaki fiyat artışları nedeniyle ikinci el kitaplara ilginin artmaya başladığını söyledi. Son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılardan kitapçıların olumsuz etkilendiğini anlatan Karabeyeser, “Ekonomik nedenler okuma kültürünü etkiliyor. 80-90 liraya bir kitaba ulaşmak mümkün değil. Sıfır kitaplarda biz yayınevine yetişemiyoruz yayınevi de kendi etiketine yetişemiyor. Böyle bir sürecin içinden geçiyoruz. Sıfır kitap fiyatları artınca ikinci el kitaba bir rağbet oldu ama bu seferde ikinci ele ulaşmak konusunda sistemsel problemler çıktı. Kağıt toplayan birçok kişi bu sektörde kitapçılık yapmaya başladılar. Önceden kitap toplayıp, sahaflara getiriyorlardı böyle bir dönüşümün içindeydi ama şimdi o kitapları internetten satmaya başladılar.  İnternette akıllara zarar kitap fiyatları var.” dedi.

 “Kitapçılık hiçbir zaman ölmez ama sahaflık için de direnenler olacaktır.” diyen Karabeyeser, şöyle devam etti:

“Sahaflığın öleceğini zannetmiyorum çünkü insanoğlu tabiatı gereği nostaljiyi sever, merak eder geçmişe bir yakınlık duymak ister. Sahaflık da budur. Sıfır bir kitap için belki öyle değil ama 1955 yılında basılmış bir kitap için o kitabı insan kendi kütüphanesinde gördüğü zaman mutlu oluyor.”

Yeni neslin daha çok popüler kitaplara ilgi duyduğunu söyleyen Karabeyeser, “Gençler daha çok ön plana çıkan ve fantastik, bilim kurgu alanlarındaki kitaplara yöneliyorlar. Fantastik öğeler insanlara empoze edilince edebiyatta da insanlar o tarz okumalara yönlendiriliyorlar. Bir de klasik eserler ile ilgili hep bir ön yargı vardır. Bunun kırılması lazım. Örneğin Tolstoy’un kitabını gören bir genç onun okunmasının zor olduğunu düşünüyor ancak dünya üzerinde daha keyifli ve akıcı bir şekilde okunacak bir kitap yoktur. Çok erken yaşlarda okunabilir. Ön yargılar da okumayı etkiliyor.” dedi.(İlknur Öncü)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN