Kuraklıkla ilgili endişeli ilerleyiş sürüyor.
Tüm yurtta olduğu gibi Kırşehir’de de kendisini iyiden iyiye hissettiren kuraklık nedeniyle barajlarımızdaki doluluk oranı hissedilir derecede azıldı.
Kuraklıkla ilgili endişeli ilerleyiş sürüyor.
Tüm yurtta olduğu gibi Kırşehir’de de kendisini iyiden iyiye hissettiren kuraklık nedeniyle barajlarımızdaki doluluk oranı hissedilir derecede azıldı.
Kırşehir’de kar ve yağmurun yeterince yağmaması barajlarda suların çekilmesine neden oldu.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kırşehir’de de kendisini hissettiren kuraklık tehlikesi vatandaşın endişeye kapılmasına neden oluyor.
Kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalan Kırşehir halkı zaman zaman yağmur dualarına çıkıyor.
Kuraklık tüm Türkiye’de etkili olurken, Devlet Su İşleri (DSİ) 122. Şube Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, 15 Temmuz 2014 tarihi itibariyle ilimiz Kırşehir bölgesindeki barajlarda doluluk oranı ortalama yüzde 50’lerin bile altına inerek yüzde 40 seviyesine düştü.
Kışın kurak geçmesi, bahar yağmurlarının yetersiz olması dolayısıyla önceki yıllara göre göl ve barajlarda doluluk oranları düşerken, DSİ 122. Şube Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre, 15 Temmuz 2014 tarihi itibariyle doluluk oranı Bozkır Barajı’nda yüzde 39,37, Çoğun Barajı’nda yüzde 53,88, Karaova Barajı’nda yüzde 37,52 Kültepe Barajı’nda yüzde 34, Sıdıklı Barajı’nda yüzde 35,24 seviyesinde seyrederken, Yeniköy göledi yüzde 64,25, Kumtepe göledi de yüzde 63,64 doluluk oranına sahip.
Edinilen bilgiye göre, bu bölgelerde barajlardan kısıtlı derecede sulama yapılmasına izin veriliyor.
Seyfe Gölü’nün su seviyesinin de 0 santimetreye kadar düştüğü, gölün şu an itibariyle hem sulama, hem de buharlaşmanın etkisiyle tamamen kuruduğu öğrenilirken, baraj ve göletlerin doluluk oranlarının normal şartlarda yüzde 80 ve üzerinde, Seyfe Gölü’nün su seviyesinin de 100 santimetre olması gerektiği, bu durumda kuraklık çanlarının çaldığı ilimiz Kırşehir’de gölet ve barajlarda su seviyesinin daha da düşmesi durumunda DSİ’nin kuraklık tedbirlerini alması gerektiği bildirildi.
Baraj ve göletlerde doluluk oranları yüzde 40’ın altına düştüğünde tedbir alınması gerekiyor. Buharlaşmanın da etkisiyle barajlarda ve göletlerde tehlike çanları ülke genelinde olduğu gibi Kırşehir’de de çalıyor.
Kuraklık, önemli ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri olan doğal bir olaydır. Kuraklık başlangıç ve bitiminin belirlenmesinin güçlüğü nedeniyle diğer doğal afetlerden farklıdır.
Yavaş yavaş kuvvetini artırır ve olay sona erdikten yıllar sonra bile etkisini devam ettirebilir.
Kuraklığın etkileri genellikle ilk olarak tarımda görülür ve yavaş yavaş diğer suya bağımlı sektörlere yayılır.
Tarım sektöründe kuraklığın anlamı, diğer sektörlerden daha farklıdır.
Çünkü bitkiler için yıl içerisinde yağan toplam yağıştan çok, büyüme dönemlerinde bitki kök bölgesinde var olan su daha önemlidir.
Dolayısı ile bitkilerin çıkış ve gelişme döneminde ihtiyaç duydukları suyun toprakta bulunamaması, tarımsal kuraklık olarak adlandırılmaktadır.
Ülkemizin, küresel ısınmanın muhtemel etkileri açısından, risk grubu ülkeler arasında yer aldığı, gelecekte özellikle Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerimizin iklim değişikliğinden daha çok etkileneceği tahmin edilmekte.