Hazır Giyim Sektörünün Gelişip Yaygınlaşması İle Birlikte Yok Olmak Üzere Olan Asırlık Makinelerin Tamir Ve Bakımını 64 Yaşındaki Recep Saçak, Yıllara Meydan Okuyarak Mesleğini İcra Ediyor
Hazır giyim sektörünün gelişip yaygınlaşması ile birlikte dikiş makinesi tamirciliği yok olmak üzere. Bir zamanlar dikiş nakış işlerinin yoğun olduğu Kırşehir’de ise yok denilecek kadar az dikiş makinesi tamircisi kaldı. 50 yılı aşkın dikiş makinesi tamiri işiyle uğraşan Recep Saçak kendime bu işi sanat edindim diyerek sözlerine şu şekilde devam etti; “Makinecilik sistemin temelden gelen bir sanat. Kardeşlerim büyüklerim makine ile uğraştığı için ister istemez bende de heves olmaya başladı. Tamirciliğe onlar fabrikalarda öğrenmelerine rağmen bende bunları onların yanında öğrendim manine olayını. Bir fiil alıp götürüyoruz. Bizde bunu kendimize sanat edindik. Devam ettiriyoruz. Ama artık yorulduğumuzdan dolayı ben çocuklarıma bıraktım. O götürüyor şuanda bende hobi olarak yapıyorum bunu. Arada canım sıkıldıkça geliyorum” şeklinde konuştu.
“UĞRAŞAN YOK”
İşlerinde 15-20 yıldır bir düşüşün söz konusu olduğunu söyleyen Saçak; “Bu makineler evden geliyor. Ufak tefek tekstil atölyelerinden geliyor. Döşemecilerden geliyor. Bu işi sanatsal olarak yapan terzilerden geliyor. Yani çeşitli yerlerden makinelerimiz geliyor. Dolayısıyla bizde bunların bakımlarını yapıyoruz. Tamiratlarını yapıyoruz. Halka tekrar ne arz ediyorsa yapıyoruz. Vatandaşın ilgisi eskiye oranla çok fazlasıyla düştü diyebiliriz eskiden daha fazla rağbet vardı bu işe ama şimdi eskisi gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü artık millet hazır giyime vb. gibi şeylere yönelmeye başladı. Artık eskisi gibi ekonomik sistemine yönelik bir şey yapmıyorlar. Söküleni tamir ettirme sistemi yok. Genelde herkes eskiyeni tamir etmek yerine atıyor. Demek ki milletin alım gücü mevcut. Şöyle söyleyeyim işlerimiz de yaşanan düşüş yaklaşık 15-20 yıldır bu şekilde gidiyor. Yeni olan bir durum söz konusu diyemeyiz. Genelde ev makineleri, tekstil makineleri ve çuval makineleri tamiri yapıyoruz. Kırşehir’de bu ağırlıklı geniş bir kapsamlı 2. Bir kişi olmadığı için işlerimiz buna göre Biraz daha güzel gidiyor. Genişlik açısından, sanat açısından çok geniş olmadığı için daha iyi. Var tabi ufak tefek tamirciler ama onlar hep aile makinelerini tamir edebiliyor. Sanayi makineleri ile uğraşan yok yani o dalda eğitim görmemişler” ifadelerini kullandı.
HABER: SERHAT ERDOĞAN