Çiçekdağı’na TOKİ Projesi

20 Nisan 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
205 defa okundu.
Çiçekdağı’na TOKİ Projesi

Kırşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Çiçekdağı’nda hayata geçirilmesi planlanan toplu konut projesine ilişkin yaptığı duyurusunda, çevresel etki değerlendirmesinin gerekli görülmediğini bildirdi.
Kırşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda; ” Kırşehir ili Çiçekdağı ilçesi Fevzi Çakmak Mahallesi Mevkii (151 Ada 8 Parsel ve 107 Ada 44 Parsel) mevkiinde Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapılması planlanan Kırşehir İli Çiçekdağı İlçesi 3. Etap 205 Konut ve 1 Adet Cami İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlenmesi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince Kırşehir İli Çiçekdağı İlçesi 3. Etap 205 Konut ve 1 Adet Cami İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlenmesi Projesi’ne Valiliğimizce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafınca, her yıl 100 bin konut projesi kapsamında Kırşehir ili, Çiçekdağı ilçesi, Fevzi Çakmak Mahallesi Mevkiinde (151 Ada 8 Parsel ve 107 Ada 44 Parsel) 205 Konut ve 1 Adet Cami İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlenmesi yapılması planlanmaktadır. Kırşehir Çiçekdağı 3. Etap Konut Projesi kapsamında 1-3 kat aralığında değişmek üzere toplam 13 adet blok, 2+1’den 3+1’e değişen 205 adet konut ve 1 adet camii inşaatı yapılacaktır. Planlanan konut projesi Çiçekdağı Belediyesi Başkanlığının talebi doğrultusunda değerlendirmeye alınmıştır. Bu kapsamda proje 151 ada ve 8 parsel ve 107 ada 44 parsellerde yapılacak olup alanın arazi mülkiyeti TOKİ Başkanlığına aittir. Çiçekdağı Belediyesinin 22.02.2022 tarih ve E-31860496-100-641 sayılı görüşü kapsamında proje alanında altyapı tesisleri ve imar yollarının bulunduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda proje sahasında bulunan altyapı tesislerine ve imar yollarına zarar gelmesi halinde doğabilecek mağduriyet proje sorumlusu tarafından giderilecektir.

Projenin inşaat aşamasında idari ve teknik olmak üzere 80 kişinin çalışması planlanmaktadır. İnşaat çalışmaları 18 ay, hafriyat çalışmaları 6 ayda tamamlanacaktır. İnşaat aşamasında ayda 26 gün, 08:00-17:00 saatleri arasında ve tek vardiya sistemi ile çalışılacaktır.Proje alanı çevresinde hassas kullanım olarak yerleşim birimleri bulunmaktadır. En yakın yerleşim birimi ise proje alanının batı yönüne doğru kuş uçuşu 130 m uzaklıkta bulunmaktadır. Proje kapsamında yapılacak iş ve işlemlerle ilgili 3194 sayılı İmar Kanunu ve Yönetmeliklerine uyulacak olup imara esas zemin etüt raporu hazırlatılacaktır. Ayrıca yapılacak binalara ait mimari-statik-elektrik-sıhhi tesisat projeleri tamamlanarak inşaat ruhsatı işlemleri yapılacaktır. Proje kapsamında etabın toplam inşaat alanları dikkate alınarak emsal alan toplamı 29.119,54 m2 ‘dir. İnşa edilecek bloklar B+Z+3 kat olacak şekilde planlanmış olup bina yüksekliği 21,50 m’den az olacaktır. Bu bağlamda “Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ” kapsamında değerlendirildiğinde III. Sınıf- B grubu yapıları olmaktadır. III. Sınıf B grubu yapıların yapı maliyeti 1.800,00 TL/m2 olarak belirlenmiştir.
İlçede konut talepleri özel müteşebbisler tarafından karşılanamaması ve konut maliyetlerinin yükselmesinden dolayı vatandaşların mağdur olmaması amaçlanarak Çiçekdağı Belediyesi Başkanlığının talebi doğrultusunda konut projesi TOKİ Başkanlığı hayata geçirilmiştir. Projenin başka bir amacı, Kırşehir İlinin belli bölgelerinde düzensiz bir biçimde yoğunlaşan plansız konut yapılaşmasının da önüne geçerek, bölgesel modern yerleşim birimleri oluşturmak, plan hedeflerine uygun planlı bir yerleşim birimini hayata geçirmektir. Ayrıca insanların doğdukları yerde değil, doydukları yerleri mekan tutması tarihten günümüze süregelen en tabii olaydır. Proje alanı bulunduğu yer itibariyle, ana yollar yakınında olup, ulaşıma uygun bir noktadadır. Bu nedenle proje sahasının seçimi konut yerleşimi açısından oldukça doğru bir yerdedir. Ayrıca proje alanının, imar durumu ve konut projesinin yapılacağı arazinin bulunduğu yerin çevresel etkilerden az etkilenecek bir konumda olması yer seçiminde etkili olmuştur. Proje alanı çevresinde, yapılacak faaliyetten etkilenecek doğal ve tabi kaynaklar yoktur. Toplu Konut projesi olarak tasarlanan yeni yerleşim birimi, burada yaşayacak olan insanlara yüksek yaşam kalitesi sunmayı, sosyolojik var oluş ve yaşam kimliği elde edilecek başarı, seçkin malzeme ve yetkin işgücü kullanarak yüksek kalite standartlarında konutlar ve yeşil alanlar gibi birimlerin yapılması ana hedeftir. Bunun yanında, güvenli bir yaşamın ön planda tutulması amacıyla kişisel güvenliğin 24 saat sağlandığı bir ortam ve depreme dayanıklı mimari yapıların inşa edilmesi planlanmaktadır.
Proje için seçilen yer, mevcut konumu, ulaşım açısından son derece elverişli bir yere sahip olması ve proje alanı etrafında benzer yapılaşmaların da yer alması sebepleri ile en uygun alan olarak belirlenmiştir. Proje yeri için başka herhangi bir alternatif alan seçimi söz konusu değildir. Projenin alternatiflerini yer alternatifleri, teknoloji alternatifleri ve alınacak önlemler olmak üzere üç başlık altında incelemek mümkündür. Çevreye uyumlu mimari yapılar yapılarak, yöre ve ülke ekonomisine girdi sağlamasının yanı sıra istihdam olanağı da sağlayacaktır. Söz konusu projenin çalışma prensibi günümüzde yerleşmiş bir standardı olması nedeniyle farklı bir teknoloji kullanılmayacaktır. Projenin olası çevresel etkileri rapor kapsamında belirtilen hususlara uyulması durumunda çevresel bir yatırım olduğu söylenebilir.
Zemin incelemesi yapıldıktan sonra mimar ve harita mühendisleri tarafından yapı projesi araziye yerleştirilir. İnşaatın doğru konuma yapılması için röper noktaları belirlenir. Hafriyat aplikasyonu yapının arazide yerleşeceği yerin saptanması, projelendirilmesi sağlar. Bina Yapım Aşamaları ve Hafriyat; Hafriyat aplikasyonu baz alınarak gerçekleştirilen kazı çalışmasıdır. Çıkacak olan hafriyat miktarına göre uygun araçlar kullanılacaktır. İnşaat sahasında yapılan kazı çalışması ile çıkan toprak malzemesi araçlar vasıtasıyla belediyenin hafriyat döküm sahasına taşınacaktır.
Drenaj borularının yerleşmesinden sonra üzeri mıcırlarla kaplanır ve ardından grobeton dökülür. Grobeton kalınlığı minimum 10 cm olmalıdır. Grobeton dökümü esnasında betonun drenaj borularını tıkamamasına dikkat edilecektir. Grobeton işleminden sonra temel altı yalıtım işlemlerine geçilir. Radye temel için bohçalama işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem için temel sınırları belirlenir ve bu sınırlara düzgün yüzeyli kalıp çakılır veya tuğla duvar örülür. Bu duvar yüksekliği temel kalınlığından 5-6 cm kadar yüksek olmalıdır. Bohçalama işlemi için su yalıtım membranları yerleştirilecektir. Yalıtım membranları yerleştirildikten sonra 5 cm koruma betonu dökülür. Koruma betonu radye inşası esnasında donatının membrana zarar vermesini önler. Koruma betonu dökülmesinden sonra radye tablasının donatıları yerleştirilir ve üzerine tekrar beton dökülür.
Projenin kapsamında ÇED alanı içerisinde şantiye alanı belirlenmiştir. Şantiye alanında işçilerin tüm sosyal aktiviteleri karşılanacaktır. Proje kapsamında yapılacak konutlar ve ticaret ünitelerinin inşaatında, inşaat teknolojisinde geliştirilen en son uygulama teknik ve usullere göre yapılacaktır. Bu bağlamda yapılacak yapılar teknik olarak; Projeler, Deprem Yönetmeliğine uygun olarak hazırlanması ve son deprem yönetmeliği paralelinde gerekli zemin etütlerinin yapılması, İnşaatların yapımında ve tüm işlerde kullanılacak malzemelerde; kalite, sağlamlık, uzun ömürlülük ve ekonomi esaslı TSE belgesine haiz olması, İnşaatların radye temel sistemi üzerinde betonarme çerçeveli sistem tipinde yapılması, Beton imalatında betonarme çerçeveli, plywood vb. kalıp sistemleri kullanılması, Temel ve taşıyıcı sistemlerde; betonarme, çelik ve hasır çelik kullanılması kullanılması, Dış duvarlar ısı yönetmeliği gereklerine uygun olarak düzenlenecek ve dıştan yalıtım tekniği uygulanması, Bodrum dış duvarları izolasyonu yapılmış ve betonarme perde yapılması, Çatıların ısı ve ses izolasyonu göz önüne alınarak teras çatı olarak yapılması, İç duvarların gaz beton blok, gaz beton pano, ses geçirimsizliği sağlayıcı detay ve kalınlıkta alçı pano ve alçı blok iki tarafından alçıpan kaplamalı delikli tuğla ile yapılması, Projelere uygun peyzaj düzenlemesi yapılması, Bahçe ve yaya yolları aydınlatması ve yangın hidrant sistemi kurulması, Proje, şartname ve standartlara uygun altyapı; araç ve yaya yolları, kanalizasyon, içme suyu, drenaj sistemleri, sıhhi tesisatın yapılması, Yapının ısıtma sistemlerinde doğalgazlı merkezi sistem ile yapılması, Proje şartlarına ve standartlarına uygun elektrik tesisatının yapılması, Haberleşme ve telekomünikasyon sistemlerine uygun hat döşenmesi, Yıldırımdan korunma ve paratoner sistemi yapılması, Belediye kontrollü ve onaylı yangın sistemi yapılması, Güvenlik kontrollü yaya ve araç girişleri ile site sakinlerinin kişisel güvenliklerinin kontrol altına alınması, gibi hususları içerecektir. Projenin inşaat aşamasında idari ve teknik olmak üzere toplamda 80 kişinin çalışması planlanmaktadır. İnşaat çalışmaları 18 ay, hafriyat çalışmaları 6 ayda tamamlanacaktır. İnşaat aşamasında ayda 26 gün, sabah 08:00-17:00 saatleri arasında ve tek vardiya sistemi ile çalışılacaktır.” (Haber Merkezi)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN