Kırşehir’de 10 yıldır çiçekçilik yapan Fatih Köksal, çiçekçi Çiçekçi esnafının maliyetlerin artması nedeniyle zor durumda olduğunu dile getiren çiçekçi Fatih Köksal, çiçekçi esnafının zor günler yaşadığını ve birçok çiçekçi esnafının kepenk indirme noktasına geldiğine işaret etti.
Kırşehir’de 10 yıldır çiçekçilik yapan Fatih Köksal, çiçekçi esnafının maliyetlerin artması nedeniyle zor durumda olduğunu dile getirdi. Köksal, Arena gazetesine yaptığı açıklamada, çiçekçi esnafının zor günler yaşadığını ve birçok çiçekçi esnafının kepenk indirme noktasına geldiğine işaret etti.
İş potansiyelinin her geçen gün ivme kaybettiğini vurgulayan Köksal, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar belli. Vatandaşın alım gücü düşük. Ekonomik kriz nedeniyle ‘lüks tüketim’ olarak görülen çiçeğe rağbet azaldı. Çünkü vatandaşın derdi evini geçindirmek. Yağ almak. Vatandaş artık mutfak masraflarını karşılayamıyor. Evine çiçek almayı geçti. Bu nedenle iş potansiyeli yüzde 70 oranında geçen seneye göre çok düşük. İlerleyen günlerde iş potansiyelinin daha da düşeceğini öngörebiliyorum.” dedi.
“Vatandaş evine çiçek almak zorunda değil ama ekmek almak zorunda”
Köksal, çiçekçi esnafının ayakta durmaya çalıştığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Esnaf bu ülkenin bel kemiği. Son 3 yıldır esnafın durumu hiç iyi değil. Bir tek çiçekçiler zor durumda değil. Küçük esnaf zor durumda. Devletimizin esnafa sahip çıkması gerekiyor. Çoğu esnaf kredi çekti. Kredilerini ödemeye çalışıyor. Yeni kredi de çekemiyoruz. ‘Ne olacak halimiz hiç bilmiyorum.’ İnsanlar evine çiçek almak zorunda değil. Evine ekmek, çocuğuna bez almak zorunda. Ayakta durmak zorundayız.”
“Esnaf kepenk indirme aşamasına geldi”
Çok sayıda esnafın kepenk kapatma noktasına geldiğine dikkat çeken Köksal, şunları kaydetti:
“Kiramızı, elektriğimizi suyumuzu ödeyemiyoruz. Yanımızda personel çalıştırıyoruz. Asgari ücret yeniden artacak. Böyle olursa personel çıkartmak zorunda kalacağım. Çünkü artık kâr marjım çok düşük. Anca geçiniyoruz. Asgari ücret artarsa personellerin ücretini ödeyemem. Durum kötüye gidiyor.“
Mazota ve diğer giderlere gelen zam yüzünden çiçek fiyatının da arttığını dile getiren Köksal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“1 litre mazot 30 lira. Geçtiğimiz sene 30 liraya sattığımız çiçek bu sene 90 lira. En ucuz çiçek artık 50 lira. Çiçek fiyatları üçe katladı. Orkide 300 lira. Toptancılar oradan bize ulaştırana kadar ulaşımdaki mazotun artması ve onların çekmiş olduğu personel sıkıntısıyla birlikte gelen yine artışlar var. En büyük sıkıntılar bu yönde yaşanıyor. Bizler istiyoruz ki bu sıkıntılardan bir an önce kurtulalım, bu sıkıntılardan kurtulmadığımız sürece bizim ve müşterimiz arasında birçok sorun gerçekleşiyor.”
“Ayakta kalmaya çalışıyoruz”
Köksal, çiçekçi esnafının maddi ve manevi olarak zor bir süreçten geçtiğini ifade ederek, ”Bu seneyi esnaf zarar etmeden kapatırsa çok iyi. Bakın artık kâr yapma dönemi bitti. Biz bu sene ayakta kalmaya çalışıyoruz. Esnaf bu seneyi atlatabilirse şükretsin.” diye konuştu.
Çiçeğin hassas bir ürün olduğunu ve mezattan sürekli çiçek aldıklarını aktaran Köksal, şu ifadeleri kullandı:
“Çiçeklerin çoğu yurt dışından geliyor. Biz toptancıdan peşin parayla çiçek alıyoruz. Satmak için çiçek almak zorundayız. Vatandaşta dükkânı boş görmesin. Çiçek alıyoruz ama satamıyoruz. Çiçekler çürüyor. Her gün zarar ediyorum. Yarın bir gün çiçek alamayacak duruma geleceğim.”
Köksal, özel günlerde insanların artık çiçek almamayı tercih etmemeye başladığına dikkati çekerek, “Eskiden özel günlerde insanlar çiçek alırdı. Şu an mezuniyet törenleri olduğu için Kırşehir’de çiçekçiler iş yapabiliyorlar. Yakında mezuniyet törenleri de bitecek. Artık vatandaş çiçekten daha ucuz hediyelik eşya bulursa onu alıyor.” diye belirtti.
Çiçek fiyatlarının vatandaşın cebini yaktığını belirten Köksal, son olarak saksıda gülün 50 liradan 100 liraya çıktığını, menekşenin 35 lira olduğunu dile getirdi.