Çalışmalar Devam Ediyor

28 Temmuz 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
2079 defa okundu.
Çalışmalar Devam Ediyor

Badmintonda çalışmalar devam ediyor 2022 Yılı İl Spor Merkezleri (Yaz Spor Okulları) başladı. Badminton branşında çalışmalar antrenörlereşliğinde devam ediyor.
2022 Yılı İl Spor Merkezleri (Yaz Spor Okulları) devam ediyor. Badminton branşında çalışmalar antrenörler eşliğinde yoğun ve yorucu bir te devam ediyor. Haftanın her günü Antrenör Adem DOĞAN ve Gökhan Çapar eşliğinde iki grup halinde devam eden çalışmalar Aşıkpaşa Spor Salonunda devam etmektedir. Gençlerin keyifli ve eğlenceli vakit geçirecekleri İl Spor Merkezleri (Yaz Spor Okulları) Yaz ayı boyunca ücretsiz olarak devam edecektir.
Çinliler’in milattan önce 5. yüzyılda icat ettikleri Ti Jian Zi oyunu bugün badmintonun atası sayılmaktadır. Aynı şekilde 19. yüzyılda Hindistan’da oynanan Poona isimli oyun da ilk badminton oyunlarına örnek olarak gösterilebilir. O zamanlar bir İngiliz sömürgesi olan Hindistan’da bu oyunun oynandığını gören İngiliz askerler 1860 yılında bu oyunu İngiltere’ye götürmüşlerdir. Zamanın Beaford Dükü’nün kızı bu oyunu çok beğenmiş ve oynanmasını istemiştir. İlk kez Beaford Şatosu’nun Badminton Salonu’nda oynanan bu oyun, adını da ilk kez oynandığı bu salondan almaktadır.
Badminton Nedir?
İki raket ve kaz tüyünden imal edilmiş bir topla oynanan bir oyun olan Badminton tenis ya da masa tenisi sporlarına benzerliği ile dikkat çekse de tenisten ayrılan birçok özelliği vardır. Badminton oyununun temel amacı ortadaki file üzerinden topu rakibin yarı sahasına düşürmektir.
Badminton kolaylıkla öğrenilebilir bir spor olup her yaştan insanın rahatça yapabileceği bir etkinliktir. Badmin oyuncularının yaş aralığı oldukça geniştir. Özellikle ebeveynler tarafından çocuklara yaptırılan bu spor şiddet içermediği, zevkli ve heyecanlı bir oynayışa ve seyre sahip olduğu için de oldukça tercih edilmektedir. Badminton sahasında da tenis sahası gibi bir file bulunur ve badminton oynanan top oldukça yumuşak ve zararsız bir toptur. Bu da badminton oyuncularının sakatlanma riskini en aza indirmektedir.
Badminton sevenleri tarafından her düzeyde, her yaşta ve her ortamda oynanabilmesi ile de beğeni toplar. Sporcuyu zorlamayan yapısı ile de oldukça sevilen badminton Türkler tarafından da benimsenmekte ve çokça oynanmaktadır.
Olimpik olarak ilk kez 1972 Münih Olimpiyatları’nda görücüye çıkan badminton, öncelikle gösteri sporu olarak tanıtılmış, 16 yıl aradan sonra 1988 Seul Olimpiyatları’nda da yine gösteri sporu olarak yer almıştır. İlk kez 1992 Barselona Olimpiyatları’nda spor dalı olarak yarışmacı kabul eden badmintonun en iyileri arasında İngiltere ve Danimarka gösterilmektedir. Ayrıca Endonezya da badmintonda son yıllarda birçok başarıya imza atmıştır. Şimdi badminton nasıl oynanır öğrenellim…
BADMİNTON NASIL OYNANIR?
Badminton teke tek oynanabildiği gibi ikişer kişilik takımlar halinde de oynanabilen bir spordur. Badminton ekipmanları iki raket ve bir kaztüyü toptan ibarettir. Badminton oynanan zeminin uzunluğu 13.40 metre, eni 5.18 metre olup sahanın tam ortasında bulunan filenin yüksekliği ise 1.55 metredir.
Badmintonun temel prensibi topu karşı tarafa geçirerek puan kazanmaktır. Sadece servis kullanan sporcu(lar) puan kazanabilmekte olup oyunun her bir seti 15 puandan ibarettir. Bir sette 15 puana 2 farkla ulaşan ilk taraf seti kazanır. Bir puan farkı varsa fark 2 puan oluncaya dek oynanmaya devam edilir. Oyunun başlama vuruşu hakemin yazı – tura atışı ile sahibini bulur. Yazı – turayı kazanan taraf, isterse topu isterse yarı sahayı seçer ve oyun servis atışı ile başlar.
Servisi kullanan sporcu topu raketle karşı tarafa gönderir. Bu başlangıç vuruşu esnasında iki ayak da yerde olmalıdır. Aksi taktirde faul olur.
Top sahanın ortasındaki fileyi aşarak rakip sahaya ulaşamazsa, çizgilerin dışına çıkarsa ya da oyun alanının tavanına çarparsa (tavan olmayan yerlerde boy hizasını geçerse) oyun dışına çıkmış olarak kabul edilir. Eğer badminton oyunu ikişer kişilik takımlar halinde yapılacaksa saha enden ve boydan 42 cm daha genişletilir. Genellikle badminton oyunu üç setten oluşur. 15 puana iki fark ile ulaşan ilk taraf seti kazanır.
BADMİNTONUN KURALLARI NELERDİR?
Badminton kuralları oyunun icadından beri dilden dile aktarılarak gelse de bu kuralları yazılı olarak düzenleyen ilk kişi ünlü badminton oyuncusu J. L. Baldwin’dir. 1874’te İngiltere’de kurulan badminton kulüpleri de bu kuralları benimsemiştir. 1934 yılına gelindiğinde uluslararası bir önem kazanan badminton sporu için Uluslararası Badminton Federasyonu kurulmuştur. 1934 yılından bu yana İngiltere, Danimarka, Endonezya ve Çin badminton sporunda dünyanın önde gelen ilk dört ülkesi olarak anılmaktadır.
Badminton sahasının ortasında bulunan filenin boyu 1.55 metre, raketlerin boyu 65,5 cm, sahanın eni 6.10 metre, boyu 13.40 metre, badminton topu ortalama 3.5 cm çapında olmalıdır. Badminton 1 adet kaztüyü top, 2 raket ve badminton ayakkabıları ile oynanır.
Teorik olarak badminton her yerde oynanabilse de, rüzgarlı havalarda badminton oynamak (hafif bir topa sahip olduğu için) pek mümkün olmayabilir. Badminton için günümüzde en uygun alanlar, kapalı spor salonlarıdır.
Her yaş gurubundan tüm vatandaşları spor kurslarına davet eden Spor İl Müdürü Şahin, “Vatandaşlarımızın ve gençlerin yaz aylarını daha nitelikli ve eğlenceli geçirebilmeleri için yaz spor okulları kurslarımızı hayata geçirdik. Kurslarımızdan 7’den 70’e tüm vatandaşlarımız ücretsiz yararlanabileceklerdir. Yaz spor okulu kurslarımız çerçevesinde voleyboldan yakın savunmaya, halk oyunlarından dağcılığa kadar 24 branşta ücretsiz kurslarımızla ilçemizin havasını değiştireceğiz. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak vatandaşlarımızın bu tür sportif faaliyetlerde yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Yaz spor okullarındaki eğitimler sonucunda başarılı ve yetenekli vatandaşların, yetenekli oldukları branşlarda yarışmalara ve olimpiyatlara hazırlanmaları konusunda da destekleyeceklerini aktaran Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin, “Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzün yürüteceği çalışmalarımızda spor branşlarında başarılı olan, yetenekli sporcularımızın lisanslarını da çıkartıp, askeri, polis okulları, spor liseleri ve beden eğitimi bölümleri sınavlarına da hazırlayacağız. Bu çerçevede geçen kış düzenlemiş olduğumuz kış spor okullarımızda da birçok lisanslı sporcu yetiştirmiştik” ifadelerinde bulundu.
HERKES İÇİN SPOR
Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin. “Çocuklarımız ve onların geleceği bizim için önemli. Spor İl Müdürlüğü olarak gençlerimize yönelik her alanda etkinliklerimizi sürdürüyoruz. Yaz spor okulları ile onları kötü alışkanlıklardan uzak tutarak başarılı bireyler olmalarını sağlamak istiyoruz. Çocuklarımız, fırsat verildikçe neleri başarabileceklerini bize gösteriyor. Bu amaçla eğitime ve spora verdiğimiz desteklerin karşılığında onların başarılarını görmek hepimizi gururlandırıyor. Spor ve sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla belediyemiz bünyesinde açılacak yaz spor okullarına tüm çocuklarımızı bekliyoruz” dedi.
SPOR OKULLARININ FAYDALARI
Gündelik yaşamlarında spor yapan ve aktif olan çocuklar daha fit, daha sağlıklı vücut ağırlığına sahip ve daha öz güvenli olurlar. İlerleyen dönemlerde fiziksel olarak aktif insanlar arasında kan basıncı, kalp hastalığı, osteoporoz ve diğer kronik hastalık riskleri daha düşük olur. Bu nedenle çocukların genç yaşta fiziksel aktivitenin önemini anlamaları ve bundan keyif almaları daha da önemli hale getirir.
GELİŞTİRİLMİŞ SOSYAL BECERİLER
Spor okullarına katılım, bir takımın veya grubun üyesi olma ve bir parçası olma hissi verir. Arkadaşlarınızla dostça etkileşimde bulunursunuz. Takım arkadaşlarınızın çıkarlarını gözetmeyi ve karşılıklı saygı ve işbirliği yapmayı öğrenirsiniz. Birlikte çalışır, zaman ve diğer kaynakları paylaşır, sırayla oynar ve takım olarak başarı ve başarısızlıkla başa çıkmayı öğrenirsiniz. Bu etkileşimler, okul arkadaşlarınızla bağ kurmayı ve kalıcı dostlukları kolaylaştırır. Bu da çocukların büyüdükçe daha sosyal ve dışa dönük olmasına yardımcı olacaktır.
DAHA İYİ SAĞLIK
İnternet, televizyon ve bilgisayar oyunları gibi eğlenceler çocukları hareketsiz hale getirebilir ve obezite riskini artırabilir. Spor veya diğer fiziksel aktivitelere katılmayan çocukların aktif olmayan yetişkinler olma olasılıkları artar. Okul sporlarına katılım, kalbin, akciğerlerin, kasların ve kemiklerin sağlıklı büyümesini destekler. Ayrıca çevikliği, koordinasyonu ve dengeyi geliştirir. Egzersiz ayrıca stres seviyelerini, kaygıyı ve davranış problemlerini azaltmaya yardımcı olur. Düzenli fiziksel aktivite daha iyi rahatlamanıza yardımcı olur ve kas gerginliğini azaltır.
DÜŞÜK OLUMSUZ ETKİLER RİSKİ
Spor yapmak, elinizde gözetimsiz boş zaman miktarını azaltır ve can sıkıntısını önler. Bu, sigara, içki ve uyuşturucu gibi seçenekleri daha az çekici hale getirir. Araştırmalara göre spor yapan kızlar okulda daha başarılı olurlar ve hepsi ileride sahip olacakları kariyerlerinde başarının bileşenleri olan hedef belirleme, strateji ve planlamanın önemini daha çocukken öğrenirler.
BENLİK SAYGISI VE GÜVEN
Spor Okullarına katıldığınızda, çeşitli teknikler ve beceriler geliştirirsiniz. Okul arkadaşlarınızla dostane bir rekabet içinde olursunuz, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak için daha çok zamanınız olur ve obezite riski daha düşüktür. Spor yapan kız ve erkek çocukların ilerleyen yaşlarda sedanter insanlardan daha olumlu beden görüntüleri vardır. İyi oynadığınızda ve oyun kazandığınızda, benlik saygısını şekillendirmeye yardımcı olan bir başarı duygusu kazanırsınız.
Yaz okullarında öğrenciler farklı branşlarda spor eğitimi alıp takım ruhunu ve paylaşmayı öğrenirken; resim ve drama gibi faaliyetlerle yeteneklerini geliştirir, eğitsel oyunlar ve dış mekan gezileriyle keyifli bir yaz geçirirler.
Yaklaşık 8 ay ciddi akademik eğitim gören çocukların yaz tatilinde 3 ay boyunca boşta kalmaları ve hatta tatili hiçbir şey yapmadan boşa geçirilecek zaman olarak görmeleri, eğitim hayatlarının kalitesi bakımından son derece tehlikelidir. Çünkü okul dönemi yeniden başladığında çocukların tatilin rehavetinden çıkması ve derslerine yoğunlaşmaları neredeyse bir iki ayı bulur.
Maalesef çok küçük yaşlardaki çocuklardan, yetişkinlere kadar herkesi pençesine alan televizyon ve internet bağımlılığından her zamanki gibi yine en çok çocuklar etkileniyor.
Spor alanlarının yetersizliğinden arkadaşlarıyla bir arada oyun oynayamayan çocuklar, evde televizyon ve bilgisayar ekranının başından ayrılmıyor.
Enerjisini doğru yönlendireceği, kaslarını çalıştıracağı, kendisini ve sınırlarını test edeceği, arkadaşlıklar kuracağı, hoplayıp zıplayacağı, koşacağı, tırmanacağı, suyla, topla, toprakla, başka canlılarla haşır neşir olacağı yaz okullarına gitmeleri bu kadar uzun bir zamanı doğru değerlendirmeleri demek.
Yaz okulları; öğrencilerin yoğun geçen öğretim yılının ardından eğlenerek vakit geçirmelerini, düzenli bir şekilde spor yapmalarını, sanatla iç içe olmalarını sağlar. Farklı fiziksel, sosyal, sanatsal beceriler kazanmaları da cabası.
Zengin öğrenme ortamlarında ilgi ve yeteneklerini keşfedebilir, arkadaşlık duygularını geliştirerek yeni dostluklar kazanabilirler.
Takım çalışması alışkanlığı kazanarak birlikte üretmenin keyfini yaşamaları, zamanlarını planlamayı öğrenmeleri o yaşlardaki çocuklar için çok önemli.
YAZ OKULU SEÇİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Okul seçilirken çocuğun ilgi ve yetenekleri göz önüne alınmalı. Yaz okulunun ne kadar sürdüğü, okulda hangi becerilerin kazandırıldığı aile tarafından dikkatli incelenmeli. Dikkat edilmesi gereken bir konu da ulaşım. Yolda uzun zaman geçirmesi çocuğun yorulmasına neden olur. Bu durum, çocuğun motivasyonunun ve okuldan aldığı keyfin azalmasına yol açacağı için yakın bir yaz okulu tercih edilmelidir. Seçilen yaz okulunun çocuğun ilgi ve ihtiyaçlarına uygun etkinlikler içermesi en önemli nokta. Örneğin dışa dönük, hareketli çocuklar yüzme, futbol gibi sporlar yapabilecekleri okulları rahatlıkla tercih edebilirler. Öfke kontrolünde sorun yaşayan dürtüsel çocuklar için yine benzer seçenekler uygun. Bu onların istenmeyen dürtülerini daha sağlıklı dışa vurmalarını sağlıyor.
Sosyal becerileri zayıf, akran ilişkilerinde zorluk yaşayan çocuklar için gezi, takım sporları, tiyatro ve izcilik gibi etkinlikler içeren yaz okulları öneriliyor. Bu tür yaz okullarına devam eden çocuk hem yaşıtlarıyla daha yoğun olarak iletişim kurarak sosyalleşiyor hem de becerilerinin gelişmesiyle kendine güveni artıyor.
Dikkatlerini toplamakta güçlük çeken, konsantrasyonu zayıf çocuklar için de satranç iyi bir seçenek. Aile içinde iletişim sorunları yaşayan çocuklar yaz okuluna giderek resim, müzik gibi çalışmalara katılıp gerginliklerini atıyorlar.
Her çocuğa uygun bir seçenek sunan yaz okulları, tatilin verimli ve güzel geçmesinin bir yolu spor yapmaktan geçiyor.

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN