Kırşehir’in 4 Bir Tarafında İl Seçmeleri Yaparak, Yetenekli Genç Kız Ve Erkek Sporcuları Bünyesinde Devam Eden Hentbol Spor Okullarına Kazandırıyor
Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarına aralıksız devam eden genç hentbolcular, Kırşehir’de geleceğin hentbol alt yapısını oluşturmak için çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Kırşehir’de tüm spor branşlarına verdiği destek ve çalışmalarla il genelinde sporda başarı çıtasını yükseltmek ve sağlam bir alt yapı oluşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda Kırşehir’in 4 bir tarafında il seçmeleri yaparak, yetenekli genç kız ve erkek sporcuları bünyesinde devam eden hentbol spor okullarına kazandırıyor. Aşıkpaşa Spor Salonunda küçük ve büyük yaş gruplarından 70 öğrenci, hentbol antrenörü Gülseren Kılıç nezaretinde çalışmalarına devam ediyor. Kılıç, Kırşehirli çocukların yoğun ilgi gösterdiği hentbol okullarında kısa sürede büyük beceriler elde eden sporcuların, geleceğin hentbolcuları olma yolunda hızla ilerlediklerini ifade etti.
Yaz kış demeden çocukların üzerine eğilen ve yetenekli olanlara Kırşehir’de yapılan müsabakalarda çeşitli yaş kategorilerinde forma şansı veren antrenörlerin çabasının göz ardı edilemeyeceğini belirten Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin, altyapıya kazandırdıkları sporcuların geleceğin hentbolcuları olabilmeleri için verdikleri hırs ve çabanın kendilerini mutlu ettiğini belirterek, alt yapıya verdikleri önemle dikkat çeken ve belki de Kırşehir’in geleceğini kurtaracak olan antrenörlerin, çocuklara hentbolun tüm inceliklerini hem pratik olarak hem de uygulamalı olarak gösterdiklerini ifade etti.
AMACIMIZ YETENEKLİ GENÇLERİ BULMAK
Amaçlarının Karaman’da sporun çıtasını yükseltmek olduğunu belirten Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin, Kırşehir’de çok iyi bir potansiyel olduğunu ancak çocuklarla bire bir ilgilenmek gerektiğini söyledi. Uzun yıllar sporun içinde olduklarını ve hangi çocuğa ne eğitim verileceğini çok iyi bildiklerini belirten Aslam, “Bizim amacımız genç ve yetenekli gençlerin kaybolup gitmesine engel olmak. Antrenör arkadaşlarımızla çok iyi bir ekip çalışması yaparak Kırşehir sporuna faydalı olacak çocuklara hentbolun inceliklerini öğretiyoruz. Ardından yetenekli ve hentbola ilgisi yüksek olan çocuklara lisans çıkartarak hedeflerini belirliyoruz” dedi.
Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin açıklamasına şu şekilde devam etti: “İl Müdürlüğü bünyemizde devam eden hentbol çalışmaları haftanın belirli günlerinde yoğun bir şekilde devam ediyor. Spor okullarımızda eğitimlerine devam eden sporcularımız okul sporları kapsamında yer alan müsabakalarda farklı yaş kategorilerinde mücadele ediyorlar. Tek amacımız ise bu yetenekli sporculara sahip çıkarak Kırşehir’de sağlam bir alt yapı oluşturmak ve çocuklarımızı milli takımlarımıza kazandırmak. Hentbol sporuna ilgi duyan ailelere de seslenerek, çocuklarını bu spora teşvik etmelerini yaz sezonu boyunca ücretsiz kayıt yaptırabileceklerini, kayıt yaptırmak isteyen ailelerin Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne kayıt yapılabileceğini söyledi. Öğrencilerin arasında çok yetenekli hentbolcu adaylarının olduğunu belirten Aslan, genç yaşlarda alınacak eğitim ve terbiye ile başarılı olunacağını, kendisinin de bu konuda ailelere yardımcı olduğunu belirterek, daha fazla öğrencinin müracaat ederek ve eğitim alarak Kırşehir’de hentbol branşında iyi bir alt yapı kurmak”
HERKES İÇİN SPOR
Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin. “Çocuklarımız ve onların geleceği bizim için önemli. Spor İl Müdürlüğü olarak gençlerimize yönelik her alanda etkinliklerimizi sürdürüyoruz. Yaz spor okulları ile onları kötü alışkanlıklardan uzak tutarak başarılı bireyler olmalarını sağlamak istiyoruz. Çocuklarımız, fırsat verildikçe neleri başarabileceklerini bize gösteriyor. Bu amaçla eğitime ve spora verdiğimiz desteklerin karşılığında onların başarılarını görmek hepimizi gururlandırıyor. Spor ve sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla belediyemiz bünyesinde açılacak yaz spor okullarına tüm çocuklarımızı bekliyoruz” dedi.
SPOR OKULLARININ FAYDALARI
Gündelik yaşamlarında spor yapan ve aktif olan çocuklar daha fit, daha sağlıklı vücut ağırlığına sahip ve daha öz güvenli olurlar. İlerleyen dönemlerde fiziksel olarak aktif insanlar arasında kan basıncı, kalp hastalığı, osteoporoz ve diğer kronik hastalık riskleri daha düşük olur. Bu nedenle çocukların genç yaşta fiziksel aktivitenin önemini anlamaları ve bundan keyif almaları daha da önemli hale getirir.
GELİŞTİRİLMİŞ SOSYAL BECERİLER
Spor okullarına katılım, bir takımın veya grubun üyesi olma ve bir parçası olma hissi verir. Arkadaşlarınızla dostça etkileşimde bulunursunuz. Takım arkadaşlarınızın çıkarlarını gözetmeyi ve karşılıklı saygı ve işbirliği yapmayı öğrenirsiniz. Birlikte çalışır, zaman ve diğer kaynakları paylaşır, sırayla oynar ve takım olarak başarı ve başarısızlıkla başa çıkmayı öğrenirsiniz. Bu etkileşimler, okul arkadaşlarınızla bağ kurmayı ve kalıcı dostlukları kolaylaştırır. Bu da çocukların büyüdükçe daha sosyal ve dışa dönük olmasına yardımcı olacaktır.
DAHA İYİ SAĞLIK
İnternet, televizyon ve bilgisayar oyunları gibi eğlenceler çocukları hareketsiz hale getirebilir ve obezite riskini artırabilir. Spor veya diğer fiziksel aktivitelere katılmayan çocukların aktif olmayan yetişkinler olma olasılıkları artar. Okul sporlarına katılım, kalbin, akciğerlerin, kasların ve kemiklerin sağlıklı büyümesini destekler. Ayrıca çevikliği, koordinasyonu ve dengeyi geliştirir. Egzersiz ayrıca stres seviyelerini, kaygıyı ve davranış problemlerini azaltmaya yardımcı olur. Düzenli fiziksel aktivite daha iyi rahatlamanıza yardımcı olur ve kas gerginliğini azaltır.
DÜŞÜK OLUMSUZ ETKİLER RİSKİ
Spor yapmak, elinizde gözetimsiz boş zaman miktarını azaltır ve can sıkıntısını önler. Bu, sigara, içki ve uyuşturucu gibi seçenekleri daha az çekici hale getirir. Araştırmalara göre spor yapan kızlar okulda daha başarılı olurlar ve hepsi ileride sahip olacakları kariyerlerinde başarının bileşenleri olan hedef belirleme, strateji ve planlamanın önemini daha çocukken öğrenirler.
BENLİK SAYGISI VE GÜVEN
Spor Okullarına katıldığınızda, çeşitli teknikler ve beceriler geliştirirsiniz. Okul arkadaşlarınızla dostane bir rekabet içinde olursunuz, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak için daha çok zamanınız olur ve obezite riski daha düşüktür. Spor yapan kız ve erkek çocukların ilerleyen yaşlarda sedanter insanlardan daha olumlu beden görüntüleri vardır. İyi oynadığınızda ve oyun kazandığınızda, benlik saygısını şekillendirmeye yardımcı olan bir başarı duygusu kazanırsınız.
Yaz okullarında öğrenciler farklı branşlarda spor eğitimi alıp takım ruhunu ve paylaşmayı öğrenirken; resim ve drama gibi faaliyetlerle yeteneklerini geliştirir, eğitsel oyunlar ve dış mekan gezileriyle keyifli bir yaz geçirirler.
Yaklaşık 8 ay ciddi akademik eğitim gören çocukların yaz tatilinde 3 ay boyunca boşta kalmaları ve hatta tatili hiçbir şey yapmadan boşa geçirilecek zaman olarak görmeleri, eğitim hayatlarının kalitesi bakımından son derece tehlikelidir. Çünkü okul dönemi yeniden başladığında çocukların tatilin rehavetinden çıkması ve derslerine yoğunlaşmaları neredeyse bir iki ayı bulur.
Maalesef çok küçük yaşlardaki çocuklardan, yetişkinlere kadar herkesi pençesine alan televizyon ve internet bağımlılığından her zamanki gibi yine en çok çocuklar etkileniyor.
Spor alanlarının yetersizliğinden arkadaşlarıyla bir arada oyun oynayamayan çocuklar, evde televizyon ve bilgisayar ekranının başından ayrılmıyor.
Enerjisini doğru yönlendireceği, kaslarını çalıştıracağı, kendisini ve sınırlarını test edeceği, arkadaşlıklar kuracağı, hoplayıp zıplayacağı, koşacağı, tırmanacağı, suyla, topla, toprakla, başka canlılarla haşır neşir olacağı yaz okullarına gitmeleri bu kadar uzun bir zamanı doğru değerlendirmeleri demek.
Yaz okulları; öğrencilerin yoğun geçen öğretim yılının ardından eğlenerek vakit geçirmelerini, düzenli bir şekilde spor yapmalarını, sanatla iç içe olmalarını sağlar. Farklı fiziksel, sosyal, sanatsal beceriler kazanmaları da cabası.
Zengin öğrenme ortamlarında ilgi ve yeteneklerini keşfedebilir, arkadaşlık duygularını geliştirerek yeni dostluklar kazanabilirler.
Takım çalışması alışkanlığı kazanarak birlikte üretmenin keyfini yaşamaları, zamanlarını planlamayı öğrenmeleri o yaşlardaki çocuklar için çok önemli.
YAZ OKULU SEÇİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Okul seçilirken çocuğun ilgi ve yetenekleri göz önüne alınmalı. Yaz okulunun ne kadar sürdüğü, okulda hangi becerilerin kazandırıldığı aile tarafından dikkatli incelenmeli. Dikkat edilmesi gereken bir konu da ulaşım. Yolda uzun zaman geçirmesi çocuğun yorulmasına neden olur. Bu durum, çocuğun motivasyonunun ve okuldan aldığı keyfin azalmasına yol açacağı için yakın bir yaz okulu tercih edilmelidir. Seçilen yaz okulunun çocuğun ilgi ve ihtiyaçlarına uygun etkinlikler içermesi en önemli nokta. Örneğin dışa dönük, hareketli çocuklar yüzme, futbol gibi sporlar yapabilecekleri okulları rahatlıkla tercih edebilirler. Öfke kontrolünde sorun yaşayan dürtüsel çocuklar için yine benzer seçenekler uygun. Bu onların istenmeyen dürtülerini daha sağlıklı dışa vurmalarını sağlıyor.
Sosyal becerileri zayıf, akran ilişkilerinde zorluk yaşayan çocuklar için gezi, takım sporları, tiyatro ve izcilik gibi etkinlikler içeren yaz okulları öneriliyor. Bu tür yaz okullarına devam eden çocuk hem yaşıtlarıyla daha yoğun olarak iletişim kurarak sosyalleşiyor hem de becerilerinin gelişmesiyle kendine güveni artıyor.
Dikkatlerini toplamakta güçlük çeken, konsantrasyonu zayıf çocuklar için de satranç iyi bir seçenek. Aile içinde iletişim sorunları yaşayan çocuklar yaz okuluna giderek resim, müzik gibi çalışmalara katılıp gerginliklerini atıyorlar.
Her çocuğa uygun bir seçenek sunan yaz okulları, tatilin verimli ve güzel geçmesinin bir yolu spor yapmaktan geçiyor.