Buzdolabı bakımı hakkında açıklama yapan Ercan Avşar açıklamasında şunları kaydetti; Buzdolabı, evdeki en önemli beyaz eşyalardan biridir. Burası tüm yiyecek ve içecekleri evde sakladığımız yer olduğu için evde buzdolabı bakımı nasıl yapılır araştırmalı ve uygulamalıyız. Bakım ve temizliği güncel olmayan bir buzdolabından verim alamayacağınız gibi gıdalarınızın erken bozulması veya koku sinmesi gibi olumsuzluklar da meydana gelebilir.
Küçük arızaları büyük problemler haline getirmemek adına kolay ve evde uygulanabilir buzdolabı bakımı adımlarını sizde kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Sanılanın aksine, buzdolabı bakımının her zaman bir profesyonel tarafından yapılması gerekmiyor.
Buzdolapları yıllardır hayatımızın vazgeçilmez beyaz eşyaları arasındadır. Buzdolabının icadı modern dünyanın en büyük teknolojik devrimleri arasında gösterilebilir. Kırsalda el yapımı mağaralarda veya toprak altında saklama, kurutma ya da tuzlama gibi yöntemlere başvuruluyordu. Fakat şehirleşmenin arttığı düzende gıda ürünlerinin saklanması için insanların elektronik bir cihazdan başka seçeneği yoktu.
Temel olarak, buzdolabı bir çeşit klima görevi görür. En büyük fark, soğuk havanın kapalı bir alanda dolaşmasıdır. Buzdolaplarında, soğutucu gaz buzdolabının içinde buharlaşır ve bu da içerideki tüm ısının emilmesine neden olur. Bu hava ile gaz kompresörü geçerek kondansatörün içine atılır. Tüm bu süreç, gazı ısı kaybedecek bir sıvıya dönüştürür ve buharlaştırıcıya geri döner.
Tüm bu süreç, döngüsel olarak buzdolabında her zaman gerçekleşir.
Buzdolabınızın koruyucu bakımı ileride yaşanabilecek sorunları engellemeyi ve cihazınızın daha uzun ömürlü olmasını, parçaların korunmasını ve yıllarca çalışmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Evde buzdolabı bakımı için işinize yarayabilecek bazı fikirleri listeledik.
Buzdolabının kesinlikle düz bir zeminde dengeli durması gerekmektedir. Herhangi bir eğiklik buzdolabı motorunun fazladan efor sarf etmesine sebep olabilir. Bu sebeple cihazınızın ayaklarını ara ara kontrol ederek düzleştirin. Özellikle temizlik için buzdolabının yerini değiştirmeniz gerektiğinde muhakkak hassas davranın.
Dondurucu ve buzdolabı termostatı genellikle 1’den 6’ya kadardır. Düşük seviye, soğuk günler, haftalar ve aylarda olduğu gibi sıcaklığın daha az olduğu zamanlar içindir. Yaz geldiğinde ve hava ısındığında, termostatı 5. veya 6. seviyeye ayarlayabilirsiniz.
Bu ayarı aynı zamanda buzdolabının doluluk oranına göre de yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Buzdolabı tam kapasite doluysa termostat seviyesini artırabilirsiniz. Eğer doluluk oranı az ise ayarı 2. veya 3. seviyede tutmanız yeterli olacaktır. Gereksiz efor enerji israfına yol açacağı gibi soğutma motorunun da ömrünü kısaltacaktır.
Buzdolabı Yerleşimi Nasıl Olmalıdır?
Buzdolabında her gıdanın bir yeri ve hiyerarşi düzeni vardır. Şöyle ki; süt, yoğurt, peynir ve et gibi yiyeceklerin en üst rafa yerleştirilmesi gerekiyor. Öğle veya akşam yemeğinden arta kalanlar gibi yemeye hazır yiyeceklerin tavadan çıkarılması ve kapaklı cam veya plastik kavanozlarda -orta raflarda- saklanması gerekir.
Meyve ve sebzeler alt raflarda veya çekmecede saklanmalıdır. Meyve ve sebzeler ortamın nemini artıracağı için raf veya çekmece zeminine karton veya kağıt serebilirsiniz.
Eğer buzdolabı düzenini olması gerektiği gibi sağlarsanız hem daha fazla verim alacak hem de dolabınızın ömrünü artırmış olacaksınız.
Buzdolabı kapağının kenarlarında bulunan hava akışını engelleyen contalara , sızdırmazlık lastiğine dikkat edin. Kapağı açıp kapatırken yavaş olun ki zedelenmesin. Ayrıca periyodik aralıklarla temizlenmesi, üzerinde oluşabilecek kir ve küfün engellenmesi ömrünü uzatacaktır. Hava alan buzdolabı soğutma işlevini yerine getiremeyeceği için sızdırmazlık lastiğinin zedelenmemesine özen göstermelisiniz.
Örneğin mutfağa yemek yapmak için girdiğinizde buzdolından almanız gerekenleri tek seferde almanız daha iyi olacaktır. Gereksiz yere sık sık açılan buzdolabı içeride bulunan soğutmayı dengelemek için daha fazla çalışacak ve soğutma gazı harcayacaktır.
Buzdolabının havadar bir alanda, fırın, ısıtıcı, kalorifer gibi ısı kaynaklarından uzak durması gerekmektedir. Aksi taktirde çalışma düzeni zarar görecek ve ciddi arızalara yol açacaktır.
Buzdolabı temizliği rutin aralıklarla basit, sene de bir kaç defa olmak üzere de detaylı şekilde yapılmalıdır. Düzenli temizlik hem hijyen kuralları açısından hem de buzdolabı sağlığı açısından önem arz etmektedir.
Buzdolabı temizliği için toksik olan veya çok aşındırıcı olan kimyasal temizlik ürünlerinden mümkün olduğunda kaçınılması gerekmektedir. Bu ürünler, temizlikten sonra buzdolabında saklanan yiyecekleri kirletebilir,sizi ve evinizin sakinlerini sağlık açısından riske atabilir. Buzdolabı temizliği için şunları tercih edebilirsiniz;
Buzdolabı İçi Temizliği
Buzdolabı iç temizliğine başlamadan önce buzdolabının fişini çekmelisiniz. Böylelikle varsa buzluk bölmesinin çözülmesini başlatmış olur ve gereksiz enerji sarfiyatından kurtulursunuz.
Buzdolabınızda bulunan tüm gıda malzemelerini çıkartın. Evinizin serini güneş almayan bir yerinde temizlik bitene kadar bekletebilirsiniz.
Cihazınızda nofrost değilse buzunu çözdürmeniz gerekmektedir. Bunun için bir miktar sirke ile suyu karıştırarak sprey yardımıyla sıkmanız süreci hızlandıracaktır.
Tüm rafları ve çıkarılabilir parçaları çıkarın ve akan su altında temiz bir sünger ve yumuşak bir deterjanla yıkayın.
Buzdolabının içi boşken, ılık su ve deterjanla nemlendirilmiş bir sünger kullanarak güzelce temizleyin.
Köpüğü nemli bir bezle durulayın ve ardından temiz, kuru bir bezle kurulayın.
Rafları yerine koyun ve yiyecekle yeniden doldurun
Fişini tekrar takın.
Buzdolabı Dış Yüzey Temizliği
Buzdolabı dış yüzey temizliği iç temizliğine göre daha kolaydır. Bununla birlikte dış etkenlere maruz kaldığı için daha sık yapılması gerekebilir. Dış yüzey temizliği için hafif nemli bez, sünger kullanabilirsiniz.
Ilık bir suyla veya yüzey temizleyici yardımıyla sünger ya da bezi nemlendirin.
Lekeleri ve parmak izlerini fazla bastırmadan temizleyin.
Kurulama bezi ya da kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
Buzdolabı altı ve arkasında ki tozları fırça yardımıyla alın.
Genel Olarak Buzdolabı Bakımı Ve Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Buzdolabının temizliği ve bakımı düzenli yapılırsa sadece verimi değil ömrü de uzun olacaktır.
Gereksiz enerji sarfiyatından kaçınılması adına düzgün kullanımım önemlidir.
Isı kaynaklarından uzak bir konumda olmalıdır.
Darbelere karşı özellikle motorun bulunduğu bölgelerine dikkat edilmelidir.
Gereğinden fazla yeri değiştirilmemeli, mümkün olduğunca sabit kalmalıdır.
Buzdolabı ikaz lambaları ve ışıklarını iyi takip etmelisiniz.
Buzdolabı teknik servisinden periyodik bakım talep edebilirsiniz.(Ufuk Tufan Doğan)