Anahtarcılar Kilitçiler ve Çilingirler Yetkili Servis Sahibi Ahmet Seyfelioğlu, Anahtarcıların Bir Statüye Tabi Olmasını İstediklerini İfade Ederek, Gerekli Yasal Düzenlemenin Bir Türlü Yapılmadığını Söyledi
37 yaşında olan ve 13 yaşından beri Anahtar, kilit ve çilingir mesleğini icra ettiğini ifade eden Ahmet Seyfelioğlu, “En büyük sorunlarının ‘bağaj anahtarcılarının’ olduğunu ifade etti. Kendilerinin bir statüye tabii olmaları gerektiğini ifade eden Seyfelioğlu, anahtarcılığın su götürmeyen bir meslek olduğunu söyledi. Seyfelioğlu, Vatandaşların bu konuda çok dikkatli olması gerektiğini ve internet üzerinden herhangi bir çilingiri aramak yerine güvenilir yeri belli olan esnafı seçmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca bürokratik engelleri bir türlü aşamadıkları için bir yönerge veya tabi oldukları yasanın olmamasından dolayı da sorunlar yaşadıklarını anlatan Seyfelioğlu, bir an evvel bir yasa veya yönergeyle mesleğin kurallarının kanunlarının belirlenmesi gerektiğini ifade etti. “Bizim mesleğimiz su görür bir meslek mi? Biz anahtarcıların belirli bir statüye ve yasaya tabii olmasını istiyoruz. Bürokrasiyi aşamıyoruz. Biz diyoruz ki herkes bu işi yapamasın, belirli bir dosyaları olsun belirli bir yerlerden izinler alınsın. Örneğin silah tamircilerinin bir statüsü var kuralları var ve iç işleri bakanlığı ruhsat veriyor. Yüz kızartıcı bir suç işlemişse, sabıkası varsa ruhsat alamıyorlar. Bizim mesleğimiz su görür bir meslek mi? Su götürmediği için de kurallar düzenlemeler yapılmalı. Şimdi herkes anahtarcılık yapıyor, merdiven altı diye tabir ettiğimiz ya artık şimdi merdiven altını da geçtik bagajlarda insanların dükkanları. Bagajına doldurmuş malzemesini internetten birileri birilerine ulaşıyor, oradan işler çözülüyor. Normal esnaf 50 TL derken onlar 100 TL diyor ve bu işi de birileri bunlara yaptırıyor” ifadesini kullandı.
ÖNÜNE GELEN BU MESLEĞİ YAPIYOR
Herkes şu anda anahtarcılık yapabiliyor diyen Seyfelioğlu, konuşmasında şunlara yer verdi; “Herkes rahatlıkla anahtarcılık, çilingirlik yapabiliyor. Elektrikçiler bile anahtarcılık yapıyor. Herkes şu anda anahtarcılık yapabiliyor. Ben yapmalarına karşı değilim yapsınlar ama prosedüre uysunlar yapsınlar. Bunun önüne geçemiyoruz, kanun çıkması lazım diyorlar. Biz diyoruz ki bir statüye sahip olsun. O statünün kuralları, prosedürleri neyse ona uysunlar yapsınlar. Birileri internetten yönlendiriyor. Geçtiğimiz günlerde internet üzerinden sözde anahtarcıyla sorun yaşayan bir vatandaş arayıp durumu anlattı, Bir kilit için 200 TL çok değil mi diye bizi arıyor vatandaş. Çok para bir normal anahtar göbeği 40 TL 150 TL işçilik için çok para haklı ama onu nerden buldu bu vatandaş? 3 kişi kapıyı açmaya gidiyor ve vatandaş 200 TL çok diyince üzerine yürüyorlar. Bizimle pazarlık mı yapıyorsun diyerek resmen gasp ediyorlar. Şikayet etmek istiyor şahısları isimlerini bilmiyorum telefonları bu diye odamızı arıyor bizim oda olarak şahıs yerine şikayetçi olmak gibi bir hakkımız yok. Kendisi de olmaya çekiniyor, korkuyor. Bu tarz sorunlar gün geçtikçe artıyor. Birileri internetten yönlendiriyor. Çilingir yazıyorsun üst sıralarda bunlar çıkıyor, camcı diyorsun başkası çıkıyor “ dedi.
SESİMİZİ KİMSEYE DUYURAMIYORUZ
Esnafın arasında da huzursuzluk çıktığını söyleyen Seyfelioğlu; “Biz teknolojiyi takip ediyoruz ama hırsızlarda ediyor. Teknoloji tabi ki bizi de etkiliyor. Her gün yeni bir şey çıkıyor. Bir şekilde bu işi yapıyorsan o kulvarda koşmak zorundasın. Teknolojiye ayak uydurmak zorundasın. Uyduramazsan zaten bir köşede kalırsın. Şu anda teknolojiyi satanlar herkese satıyor. Bunlara da bir yasak yok. Ben anahtarcıyım bana verdiği teknolojiyi mesleğimizle hiç alakası olmayan vatandaşa da veriyor. Ben para alıyorum karşılığında diyor. Bununla ilgili bir yaptırım yok. Biz teknolojiyi takip ediyoruz ama hırsızlarda ediyor. Yeni çıkan bir makinenin nasıl kullanıldığını bir şekilde öğreniyorlar. Özellikle internette arabanın nasıl açılacağını, kilidin nasıl kırılacağını bile anlatıyor. Koskoca bir ilin oda başkanı geçenlerde televizyonlarda göbeklerin kırılmasını gösteriyor. O göbeğin o şekilde kırıldığını televizyonda göstermek bana göre sakıncalı. Çünkü aynı yöntemle hırsızlar kırıyor göbekleri. Zaten biliyorlar hırsızlar bu işleri ama bilmeyenler varsa onlarda öğreniyor“ dedi.
MUTLAKA TUTANAK TUTTURMALI
Özel kapılar hariç %99’u açılır diyen Seyfelioğlu; “Hemen hemen her kapı bir şekilde açılıyor. Maymuncuğun açamayacağı kapı tabi ki var. Her kapının, her kilidin bir özelliği var ona göre bir maymuncuk üretme şansın yok ama piyasadaki kilitlerin %70’i açılır. Piyasada çelik kapı olarak çıkan özel kapılar hariç %99’u açılır. Otomobillerin açılmayanı yok. Bir şekilde açılır. Normal çelik kapının da açılmayanı var mı var ama bir şekilde açılıyor. Kartlı sistemlerinde %90’ın da mekanik bir kilit var. kapıyı kimin açtığına ve açtırdığına dair bir tutanak tutulmasının hem hırsızlıkları hem de meslektaşlarının sorun yaşamaması için gerektiğini vurgulayan Seyfelioğlu, Bizim şu anda en büyük sorunumuz kaçak anahtarcılar. yani ipsiz sapsız insanlar bu işi yapıyor. Belki hırsızlıkların artmasının bir sebebi de bu insanlar diyebiliriz. Hırsızlıkta yapabilir bu insanlar. Adam 50 TL’lik kapı açma bedelini 200 TL olarak vatandaştan alabiliyorsa kendine bir anahtar kopyalamadığını nereden bilebiliriz. Sonra vatandaşımız kapısını açtırmak istediği zaman kimin açtığına dair tutanak tutturmalı. Ben eskiden yasamız vardı o zaman tutanak yetiştiremiyorduk şimdi ne meslektaşlarımız ne de vatandaşlar bu konunun önemini kavrayamıyorlar. O kapının kimin açtığı kimin açtırdığına dair bir tutanak tutulursa hem vatandaşımız daha sonra mağdur olmaz hem de esnaf kardeşimizin herhangi bir durumda başı ağrımaz. Vatandaşımız ve esnafımız herhangi bir sorunla karşılaşmamak için mutlaka ve mutlaka tutanak tutturmalı. Sonuçta evinizin anahtarını yaptırıyorsunuz yapan adamın hırsız olmadığını nereden bileceksiniz? Lütfen bu konuda duyarlı olsun vatandaşımız. Kapıyı kimin ne zaman açtığına dair bir tutanak herkesin menfaatine olur” diye konuştu.
HABER: ASLIHAN BUYRUK