Bu Be­lir­ti­ler Varsa Sağ­lık Ku­ru­lu­şu­na Baş­vu­run

30 Ağustos 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
668 defa okundu.
Bu Be­lir­ti­ler Varsa Sağ­lık Ku­ru­lu­şu­na Baş­vu­run

Kır­şe­hir İl Sağ­lık Mü­dür­lü­ğü, “Epi­lep­si has­ta­la­rı­nın çoğu nor­mal veya nor­ma­lin üstü ze­ka­ya sa­hip­tir­ler. Nö­bet­ler çok şid­det­li ise beyin ha­sa­rı­na yol aça­bi­lir ve men­tal ve motor ge­ri­lik ge­li­şe­bi­lir.” dedi.
Epi­lep­si has­ta­lı­ğı­nın ta­nı­mı­nı yapan Kır­şe­hir İl Sağ­lık Mü­dür­lü­ğü, “Epi­lep­si, top­lu­mu­muz­da bi­li­nen adıy­la sara has­ta­lı­ğı, be­yin­de bir grup sinir hüc­re­si­nin nor­ma­lin dı­şın­da elekt­rik­sel ak­ti­vi­te­si­ne bağlı ola­rak or­ta­ya çıkan, has­ta­lar­da ge­çi­ci güç kaybı ya da anor­mal ka­sıl­ma ha­re­ke­ti, fark­lı du­yu­sal his­ler veya bi­linç­te bo­zul­ma ola­rak ken­di­si­ni gös­te­ren bir has­ta­lık­tır. Bu nor­mal ol­ma­yan elekt­rik­sel de­şarj­lar so­nu­cu has­ta­da bir nok­ta­ya dalma, sabit bakma, tüm vü­cut­ta veya kol ve/veya ba­cak­lar­da ka­sıl­ma, çır­pın­ma, atma gibi ani ola­rak or­ta­ya çıkan ha­re­ket­ler iz­le­nir ve bun­lar çoğu kez kısa sü­re­de ken­di­li­ğin­den geçer.
Bazen peş peşe tek­rar­la­yan ve sü­rek­li­lik ka­za­nan nö­bet­ler so­nu­cu has­ta­nın ha­ya­tı­nı kay­bet­me riski de var­dır. Ancak bi­lin­me­li­dir ki, bu şe­kil­de­ki ak­ti­vi­te­ler her zaman epi­lep­si­den olmaz. Epi­lep­si dı­şın­da­ki bazı ne­den­ler; kalp­te ritim bo­zuk­lu­ğu, kalp ça­lış­ma­sın­da­ki ye­ter­siz­lik­ler, bazen do­la­şım prob­lem­le­ri, mig­ren atak­la­rı, ge­çi­ci is­ke­mik atak de­di­ği­miz inme ben­ze­ri tab­lo­lar, uyku so­run­la­rı veya psi­ko­je­nik du­rum­lar da ben­zer tab­lo­lar oluş­tu­ra­bi­lir. Her­kes ha­ya­tın­da bir kez nöbet ge­çi­re­bi­lir. Epi­lep­si (sara) has­ta­lı­ğı ise bu nö­bet­le­rin tek­rar­la­ma eği­li­mi­nin bu­lun­du­ğu du­rum­dur. Ki­şi­de epi­lep­si ya­ra­ta­cak be­yin­le il­gi­li bir prob­lem; beyin tü­mö­rü, apse, en­fek­si­yon, damar tı­ka­nık­lı­ğı gibi du­rum­lar nöbet ya­pa­bi­lir­ken bazı epi­lep­si du­rum­la­rın­da altta yatan neden bi­li­ne­me­ye­bi­lir. Bazen ge­ne­tik du­rum­lar­da da epi­lep­si gö­rü­le­bi­lir.” diye be­lirt­ti.
Epi­lep­si be­lir­ti­le­ri
Epi­lep­si has­ta­lı­ğı­nın, tür­le­ri­ne göre fark­lı kli­nik be­lir­ti­ler gös­ter­di­ği söy­le­yen Kır­şe­hir İl Sağ­lık Mü­dür­lü­ğü, “Bazen bir gö­rün­tü, bazen bir koku ki­şi­nin bu­lun­du­ğu yere ya­ban­cı­laş­ma­sı ya da ya­şa­nı­lan bir anın tek­rar ya­şan­ma­sı şek­lin­de ‘de­ja­vu’ hissi ve bunun sık or­ta­ya çık­ma­sı, mi­de­sin­den yük­se­len bir his, bazen korku hissi, panik atak ben­ze­ri du­rum­lar, uy­ku­da çığ­lık atma, bacak ha­re­ket­le­ri ya da tüm vü­cu­dun­da ani­den ge­li­şen ka­sıl­ma­lar şek­lin­de fark­lı be­lir­ti­ler şek­lin­de ken­di­si­ni gös­te­rir. Bu be­lir­ti­ler bir ki­şi­de fark­lı fark­lı şe­kil­de de or­ta­ya çı­ka­bi­lir.” dedi. Epi­lep­si­nin te­da­vi sü­re­ci Epi­lep­si Has­ta­lı­ğı­nın te­da­vi sü­re­cin­den bah­se­den Kır­şe­hir İl Sağ­lık Mü­dür­lü­ğü, “Epi­lep­si­de ilaç te­da­vi­si çok önem­li­dir.
Te­da­vi­de kul­la­nı­la­cak ila­cın erken dö­nem­de baş­lan­ma­sı, has­ta­da­ki nöbet ti­pi­ne uygun ila­cın se­çil­me­si çok önem­li­dir. İlaç se­çi­min­de has­ta­nın yaşı, cin­si­ye­ti, mes­le­ği, ev­li­lik- ge­be­lik planı, kilo du­ru­mu, kul­lan­dı­ğı diğer ilaç­lar ve bun­lar­la ve­re­ce­ği­miz ila­cın et­ki­le­şi­mi, ka­ra­ci­ğer, böb­rek fonk­si­yon­la­rı gibi bir­çok fak­tör göz önün­de bu­lun­du­rul­ma­lı, ge­rek­ti­ği du­rum­lar­da kan tet­kik­le­ri ya­pıl­ma­lı ve has­ta­nın he­ki­mi­nin tüm bu nok­ta­la­ra dik­kat ede­rek has­ta­ya uygun ilaç se­çi­mi­ni yap­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.
İlaç baş­lan­dık­tan sonra olası yan et­ki­ler, aler­jik re­ak­si­yon­lar takip edil­me­li, baş­la­nan ilaç­la­rın etkin dozda ve­ril­me­si, ge­rek­li du­rum­lar­da iki ya da üç ilaç kom­bi­nas­yon­la­rı ola­bi­le­ce­ği ve ilaç se­çim­le­rin­de yine bun­la­rın göz önün­de bu­lun­du­rul­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.
Epi­lep­si­de kul­la­nı­lan ilaç­lar beyin hüc­re­le­ri­nin aşırı uya­rıl­ma du­ru­mu­nu bas­kı­la­ya­rak nö­bet­le­rin olu­şu­mu­nu en­gel­ler. Epi­lep­si ilaç­la­rı her gün, öne­ri­len dozda ve sa­at­ler­de çok düz­gün bir şe­kil­de kul­la­nıl­ma­lı­dır. Bazı epi­lep­si ilaç­la­rı te­da­vi­nin baş­lan­gı­cın­da uyku hali, ser­sem­lik, den­ge­siz­lik, cilt­te dö­kün­tü­ler gibi yan et­ki­le­re neden ola­bi­lir. Bu ne­den­le ilaç­lar düşük dozda baş­la­na­rak ka­de­me­li ola­rak ar­tı­rı­lır. Epi­lep­si ilaç­la­rı ke­sin­lik­le bir­den ke­sil­mez. İlaç ke­si­mi yine has­ta­nın takip eden dok­to­ru­nun öne­re­ce­ği za­man­da ve yavaş yavaş azal­tı­la­rak ya­pı­lır.
Epi­lep­si ta­nı­sı alan has­ta­la­rın %70-80 ka­da­rın­da nö­bet­ler epi­lep­si ilaç­la­rı ile kont­rol al­tı­na alı­na­bil­se de has­ta­la­rın %20-30’unda uygun te­da­vi­ye rağ­men nö­bet­ler devam et­mek­te­dir. ‘İlaç te­da­vi­si­ne di­renç­li epi­lep­si’ de­ni­len bu du­rum­da epi­lep­si cer­ra­hi­si gün­de­me ge­le­bi­lir. Uygun nöbet tipi ve de­ğer­len­dir­me so­nu­cu olan has­ta­lar­da epi­lep­si cer­ra­hi­si ile yak­la­şık %60-70 ba­şa­rı sağ­la­na­bil­mek­te­dir.
Ancak cer­ra­hi son­ra­sın­da da has­ta­lar ilaç te­da­vi­le­ri­ne uzun süre devam ede­bil­mek­te­dir­ler.” di­ye­rek bu sü­re­cin önem­li ol­du­ğu­nun al­tı­nı çizdi.
(Haber Mer­ke­zi)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN