Kırşehir Uzun çarşı esnaflarından Haşimoğlu Züccaciye sahibi Yasin Satı, ev tekstil ürünlerine en az yüzde 100 zam geldiğini söyleyerek artan maliyetlerin ürün fiyatlarına yansıdığını ifade etti.
Akaryakıt ve gıda ürünleri başta olmak üzere hemen her ürüne gelen zamlarla beraber ev tekstil sektöründe de fiyat artışı yaşandı. Ev tekstil ürünlerine en az yüzde 100 zam geldiğini söyleyen esnaf Yasin Satı, artan maliyetlerin ürün fiyatlarına yansıdığını söyledi.
Satı, Gazetemize yaptığı açıklamada, döviz bazında yüzde yüze yakın artışlar yaşandığını belirterek “Dolayısıyla maliyet kalemlerini yönetmek perakendecilerin bu dönemde en önemli konularından biri. Her şeye zam geldi. Geçen sene ile bu sene arasında inanılmaz bir fiyat farkı var, daha doğrusu uçurum var. Yüzde yüz her ürüne zam geldi diyebilirim.” dedi.
Piyasa kitlendi
Babadan Oğla geçtiği, yıldır ev tekstil perakende ürün satışı yaptığını belirten 27 yaşındaki Satı, piyasanın çok belirsiz olduğundan dert yandı. Satı, “Bunca yıldır esnafım, böyle bir piyasaya şahit olmamıştım bugüne kadar. Bu süreci daha önce yaşamamıştım. 10 yıldır ticaretle uğraşıyorum, böyle bir piyasa görmedim. Piyasa resmen kitlendi. Esnaf mağdur, vatandaş mağdur. Umarım en kısa süre içinde piyasa düzelir. Vatandaş da, esnaf da rahat eder.” diye konuştu.
Bir düdüklü tencere asgari ücrete tekâbül ediyor
Evlilik hazırlığında olan çiftlerin ev tekstil ürünlerinin fiyatından şikâyet ettiğini söyleyen Satı, şunları kaydetti:
“Haklılar. Her ürün artık çok pahalı. Örneğin düdüklü tencere geçen sene bin 500 lira iken bu sene 4 – 5 bin lira arasında fiyatı değişiyor. Geçen sene 2 bin 400 liraya sattığımız düdüklü tencere, bu sene 4 bin 500 lira. İyi bir düdüklü tencere almak istiyorsanız bu parayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Evladiyelik alınırsa bu para ödenecek. Yani kaliteli bir düdüklü tencere almak isteyen vatandaş neredeyse asgari ücret ödemek zorunda. Bunun yanı sıra perde fiyatları inanılmaz arttı.
En kötü perde maliyeti 20 bin lira. İyi bir kalitede perde yaptırmak isteseler 30 bin lirayı da bulur. Geçen sene evlilik hazırlığı yapan çiftler 30 bin liraya evini döşerken, bu sene 100 bin liraya döşeyebiliyor. Bize gelen çiftler de ev tekstil ürünlerinin fiyatına hem şaşırıyor hem de sitem ediyorlar. Ama bizim de yapabileceğimiz bir şey maalesef yok. Mahalle esnafıyız. Kâr marjımızı düşürerek satış yapıyoruz. Ciro yapıyoruz ama kâr yapmıyoruz. Evlenecek çiftlere aldıkları ürün için 12 ay taksit imkânı sağlıyoruz. Elimizden geldiğince vatandaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çünkü biz de çarkı döndürmek zorundayız. Piyasada nakit sıkıntısı yaşanıyor. Amacımız dükkânı döndürmek. Bu süreçte ayakta kalmaya çalışıyoruz. Fedakârlık yapıyoruz.”
“İnsanlar yüksek fiyatlara alışamadı”
“Vatandaşların alım gücü düşük.” diyen Satı, insanların yüksek fiyatlara daha alışamadığına işaret ederek “Ankara memur kenti. İnsanlar da piyasa belirsiz olduğu için alışveriş yapmakta tereddüt yaşıyor. Para harcamak istemiyor. Evlenecek çiftler mecburen evini döşemek için alışveriş yapıyor. Bu sene evlenecek çiftler 500 bin liraya işin içinden çıkabilir. Düğün, mobilya, ev tekstil ürünleri gibi birçok önemli gider var.” diye belirtti.
Satı, iş potansiyelinin geçen yıllara göre oldukça düşük olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Yaz ayı olmasına rağmen işlerimiz resmen dipte. Düğün sezonu yazın açılır. Tam düğün sezonundayız lakin iş potansiyeli çok düşük. Bizim şu dönem perde satışlarımızın çok yüksek olması gerekirken iş potansiyeli düşük. Bu yüzden kâr oranı da düşük. Ciro yapıyoruz ama kazandığımız para giderlere harcanıyor. Ama bir şekilde ticaret yapmalıyız, işimiz bu. Dediğim gibi bu kriz sürecini hemen atlatırız. Piyasa rahatlar, biz rahatlarız.”
Nevresim takımı 500 liraya dayandı
Satı, her ürüne zam geldiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
“Nevresim takımları geçen senenin başında 249 lira iken bu sene 495 lira oldu. Ama piyasada bu ürün 600 liradan aşağıda satılmaz. Biz kendi imkânlarımızı zorlayarak, kâr marjımızdan düşerek bu fiyata satıyoruz. Vatandaşı düşünüyoruz. Semt esnafı olarak, kafamıza göre fiyat değiştiremeyiz. Vatandaş hemen ayağını keser. AVM’de olan dükkânlara göre fiyat belirleyemeyiz. Biz esnafız. Vatandaşı da düşünüyoruz. Eskiden dükkâna gelen vatandaş 3- 4 adet nevresim takımı alırdı, şimdi 1 adet nevresim takımı alabiliyor. Yani açıkçası tüm mutfak eşyasını (porselen takımı gibi) eskiden 20 bin liraya tamamlarken şimdi sadece çatal kaşık, porselen takımı 20 bin lira ediyor. Yani evlenecek çiftlerin durumu çok zor, diyebilirim.”
Satı, vatandaşlara ihtiyaçları olan ürünleri almalarını tavsiye ederek “Her ürüne zam geliyor. Bugün kişinin ne ihtiyacı varsa hiç düşünmeden alsın.” dedi.
“Bu sene başından itibaren her ürüne zam geldi.” diyen Satı, piyasada belirsizlik olduğunu ancak piyasada fırsatçıların da bulunduğuna işaret etti.
Satı, esnafın en önemli maliyet kalemleri olan kira ve elektriğe gelen yüksek zamlardan dolayı esnafın zor günler geçirdiğine vurgu yaparak özellikle küçük esnafın zor günlerden geçtiğinin altını çizdi.
Satı, “Her şeye zam geldi. Bu durum esnafı olumsuz etkiledi. Esnaf, bu zamlarla başa çıkamıyor. Yani ham madde, yakıt, elektrik ve personel giderleri her geçen gün artıyor, bu durum da esnafın belini büküyor. Bunun yanı sıra asgari ücrete bu sene 2 kere zam geldi. İşveren de bu süreçte sıkıntılı.” diyerek sözlerini tamamladı.
(Haber Merkezi)