Şehrimizde sıkıntılarla başlayan eğitim-öğretim yılında gündeme gelen “kaynak kitap” tartışmasına ilişkin görüşlerini açıklayan Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Bilal Türk, kitapların örnekleme ve çalışma noktasında yetersiz olduğunu açıkladı.
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Bilal Türk, şehrimizde yaşanan “kaynak kitap” tartışması ile ilgili devletin verdiği kitapların yetersizliğinden bahsetti.
Haber ekibimize yaptığı açıklamada, öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği kitapların yetersizliğinden yakındığını belirten Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Bilal Türk, çocukları adeta at yarışına soktuğunu ve öğretmenlerin bu yarışta öğrencilerinin bilgilerini artırmaları için talepte bulunduğunu ifade ederek,şunları kaydetti.
“Milli Eğitim Bakanlığımızın öğrencilerimize verdiği kitaplar yetersiz. Ben 27 yıl okul müdürlüğü yaptım. Okullarımızda da bu hükümet döneminden önce ödünç kitaplar vardı okullarımızda. Devlet birtakım kitaplar gönderiri, biz o kitapları fakir öğrencilerimize ödünç verirdik. Sene sonunda alırdık ve 5 yıl bir süreç olurdu. Ama günümüzde ne hikmetse her yıl bir kitap dağıtımı yapılıyor. Eylül ayı geldiğinde törenler yapılıyor, masanın üzerinde kitaplar öğrencilere takdim ediliyor ve o kitaplar senenin sonunda ne oluyor bilmiyoruz okula dönüşüm mü sağlanıyor, başka bir şey mi yapılıyor?
“İçerik bakımından kitaplara baktığımızda öğretmen arkadaşlarımız, ödevler ve çalışma, örnekleme konusunda kitapların yetersiz kaldığı üzerinde duruyor. Bundan dolayı da kaynak kitap alımına yöneliyorlar. Bu konuda da gerçekten öğretmenlerimiz zor durumda. Çünkü velilerimiz diyor ki, ‘Siz halkısınız devlet kitap dağıtıyor, artı öğretmenlerimiz de kaynak kitap alın diyor. Biz zorlanıyoruz, ekonomimiz yetmiyor.’ O zaman sorarlar, vatandaşımız, velilerimiz yöneticileri suçlayacak. Siyasetçileri suçlayacak, hükümet, bakanlık kimse. Diyecek ki, bana kaliteli kitap sun. Benim oyumu almak için bana kitap sunma, içeriğini genişlet, örnekleme yaptır, soru bankası oluştur diyecek. Şimdi okullarımızda dershanelerimizin kapatılmasıyla birlikte özel lise, temel lise kavramı gelişti. Her dershane temel liselere dönüştü. Peki, okullarımız bunlarla nasıl yarışacak? Devlet katkılı diyor. Nasıl devlet katkılı okul olacak? Burada 2,5, 3 bin lirasını devlet karşılayacak, 8-10 bin lira olduğunu düşünelim gerisini kim verecek, vatandaş verecek. Vatandaşın ekonomisi zorlanacak. Devlet kime hizmet ediyor? Zengine hizmet ediyor.
“Devlet okulunda okuyan çocuklarımızı velileri de şunu düşünüyor, benim çocuğumda diğer okullardaki öğrenciler gibi başarılı olsun. Devlet okulundaki öğretmenlerimiz de çocuklarımızı hayata hazırlama, bir üst öğrenime hazırlamak için elbette ki kaynak kitaplar kullanıyorlar. Ülkemizde bir üst sınıfa geçiş sınavlı değil mi? Devlet yetkilileri, çocuklarımızı adeta at yarışına sokuyor. Bu yarışta da devlet okulundaki öğretmen arkadaşlarımız da yarışa yetişebilmek için elbette ki kaynak kitap kullanmak zorundalar. Devletin verdiği kitaplar yetersiz, öğretmen arkadaşlarımız mecburiyetten çocuklarımızı bir üst sınıfa daha iyi hazırlayabilmek, onlara hayata en güzel şekilde hazırlayabilmek için kaynak kitaplardan yararlanmak istiyorlar. İsteyen veli alır, isteyen veli almaz. Ama almayan da benim çocuğum niye geri kaldı deme hakkına sahip değil. İnsanlar ekonomisine göre hareket eder diye düşünüyorum.”