Biçerdöver Fiyatları Belirlendi

29 Haziran 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
153 defa okundu.
Biçerdöver Fiyatları Belirlendi

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, geçen hafta açıklanan biçerdöver fiyatlarının görülen lüzum üzerine güncellendiğini söyledi.

Kırşehir İl Koordinasyon Kurulu kararı ve Kaman Ziraat Odası İdari Meclisinin 22 Haziran 2022 tarihinde açıkladığı 2022 yılı Biçerdöver fiyatlarının Düz (Taban) ve Meyilli (Engebeli) arazilerde 70 TL, Ayçiçeği Hasadında 70 TL, Dane Mısır Hasadında 85 TL, Nohut Hasadında 80 TL ve Mercimek Hasadında 80 TL olarak belirlendiğini söyleyen Oda Başkanı Gökalp, Biçerdöver arkası 1 tonluk saman fiyatının 1.000 TL, Biçerdöver arkası 2 tonluk saman fiyatının 1.200 TL ve 20 kilogramlık balya fiyatının ise 10 TL olarak kararlaştırıldığını açıkladı.

Kaman Ziraat Odası Başkan Çetin Gökalp, bölgemizde Arpa’nın hasadın devam ettiğini belirttiği açıklamasında; “Yağışların zamanında yağmaması ve üreticilerimizin fiyatların yüksek olmasından dolayı ekim zamanı gübre atamadığından dolayı hasat edilen köylerimiz Yeniköy, Kekilliali, Benzer, Kargınyenice ve hasadın devam ettiği köylerimizde verim kaybı gözlemlenmekte,” dedi.

Dekar başı 100 kg ile 150 kg arası arpa ürünü hasat edildiğini söyleyen Başkan Gökalp, açıklamasında; “Bu şartlarda çiftçilik yapmak çok zor. Çünkü her zaman belirttiğim gibi çiftçilerimizin kullandığı girdi fiyatları çok yüksek. Mazotun litresi 30 TL’yi geçti. Kullanmış olduğumuz gübrenin fiyatları tonu 16 Bin TL’yi geçti. Tarlalarımıza attığımız ilaçların ücretleri aşırı şekilde arttı. Çiftlilerimiz tarlasına ilaç ve gübre atamaz duruma geldi. Traktörüne mazot alamaz duruma geldi. Diğer yandan yağışların özellikle Nisan ayında yağmaması ve samyeli rüzgârından dolayı ürünlerimizde verim kaybı yaşandı ve bu durum çiftçilerimizi olumsuz etkiledi. Kaman Ziraat Odası olarak Genel Başkanımızla da devamlı görüşerek çiftçilerimizin sorunları ve taleplerini de rapor sunarak her zaman çiftçilerimizin sorunlarını gündemde tutuyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızdan isteğimiz çiftçilerimizin kullandığı mazotun ve gübre fiyatlarının düşürülmesidir,” sözlerine yer verdi.

Çiftçilerin her yıl yaptırdığı mazot-gübre destek dosyaları ve Çiftçi Kayıt Sistemi işlemlerinin müracaat süresinin 30 Haziran (Yarın) Perşembe günü mesai bitiminde sona ereceğini hatırlatan Oda Başkanı Çetin Gökalp, çiftçileri mesaj atarak uyarırken, dosyasını yaptırmayan çiftçilerimizin mağdur olmamaları için bir an önce dosyalarını teslim etmelerini söyledi. Gökalp, 2021 Ekim ayı başında başlayan işlemler sonunda bugüne kadar 4 Bin 500 çiftçinin müracaatını tamamladığını da söyledi.

17 Haziran 2022 Yılı Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü dolayısıyla bir açıklamaya yayınlayan Gökalp;  “Dünyada 250 milyondan fazla insan doğrudan çölleşme ve kuraklıktan etkileniyor. Dünyada 4 milyar hektardan fazla arazi çölleşme tehdidi altında. Arazi bozunumu çölleşmeye yol açıyor. Her geçen gün artan nüfus doğal kaynaklara talebi artırmakta ve çölleşmeye neden olmaktadır. Türkiye kuraklıktan oldukça etkilenen ülkelerden birisidir. 2021 yılında 52 ilimizin üreticileri kuraklığa bağlı zararlar yaşadı. Tahminler kuraklığın 2050 yılına kadar dünya nüfusunun dörtte üçünden fazlasını etkileyebileceği doğrultusundadır. Yapılan yanlış tarım politikaları ve artan girdi fiyatlarından dolayı 1990 yılı ve 2022 yılı arasında Türkiye de tarım arazisi 28 milyon hektardan 23 milyon hektara geriledi. Yaklaşık 5 milyon hektar tarım arazisi kaybedildi. Bu durum ülkemiz açısından ekonomimize büyük zarar vermektedir. Üreticilerimize destek verilerek boş arazilerimizin ekimi teşvik edilmelidir,” ifadeleri kullandı.(Haber Merkezi)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN