Atıcılıkta ‘Ege Keten’ Başarılı Oldu

24 Ekim 2017
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
762 defa okundu.
Atıcılıkta ‘Ege Keten’ Başarılı Oldu

Avcılık ve Atıcılık Federasyonu’nun Faaliyet Programında Yer Alan 29 Cumhuriyeti Kupası İç Anadolu Bölge Turnuvası Konya’da Düzenlendi

21 Ekim 2017 tarihinde Konya ilinde yapılan trap atışlarında ilimiz adına mücadele eden sporcumuz Ege KETEN yapmış olduğu atışlarda Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merlezi (TOHM) barajını geçip Türkiye 1.olarak altın madalyanın sahibi oldu.

Sporcumuzu almış olduğu Türkiye Şampiyonluğundan ve Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezine (TOHM) katılımından dolayı tebrik eder başarılarının devamını dileriz.

ATICILIK SPORU HAKKINDA BİLGİ

Yarışmaların ilk dalı atıcılıktır. Yarışmacılar, 10 metre uzaklıktan, çapı 155 mm olan ve 10 ayrı halkadan oluşan bir hedefe 20 atış yaparlar.

200 atıştan 172’sinin skoru 1000 pentatlon puanına eşittir. 172’nin altında ya da üstündeki her atış puanı +/- 12 puandır. Her atış arasında 40 saniye vardır.

Atıcılık Takım Düzeni

ni Her takım üyesi 10 atış yapar, bu toplamda 30 atıştır. 1000 pentatlon puanı = 258 atış puanıdır. (maksimum 300 puandır). 258’in üzerindeki ya da altındaki her atış puanı 12 pentatlon puanına denktirÖrnek: Toplamda 265 atış puanı alna bir takım 1084 puan almıştır.

Atıcılık Puan Sistemi

Atıcılık, yarışmalarda ilk sırada yer alır. Atılıcık oyunu,normalde, 25 metrelik mesafeden 22 kalibrelik silahla, dönen bir hedefe yapılan atışlarla gerçekleştirilirdi. Şimdi ise, 10 metreden havalı tabanca sabit hedefe yapılmaktadır.

Yarışmacılar, 10 metre mesafeden 40 saniye aralıkla 20 ayrı hedefe 20 atış yaparlar. Yarışmalarda 4.5 mmlik havalı tabanca kullanılır. Hedefler bir merkez halka ve 10 halkadan oluşur. En dıştaki halka 1 puan, içindeki halka 2 puan olmak üzere diğerleri aynı sistemle gider. Merkezdeki halkayı vurmak 10 puandır.

Eğer bir vuruş, iki halka arasına denk gelirse daha yüksek olan puan hesaba katılır. Yarışmacılar 1.5 kg’dan daha hafif olan tüfeği tek elleriyle tutarak atış yapmak zorundadırlar. Yarışmacılar 2.5 dakikalık ısınma aralıklarıyla birbirlerini takip ederler.

Atletlerin, yarışma sırasında silahta bir arıza söz konusu olduğunda tamir için 5 dakika, eğer daha fazlası gerekiyorsa daha uzun bir süre, kullanma hakları vardır. Yarışmacı 20 vuruşu tamamladığında sonuçlar puana çevrilerek skor belirlenir. En yüksek skor: 1,336 puana denk gelen 200’dür.

1000 puan 172 skordur. 172’nin üstündeki ya da altındaki her hedef puan pentathlon skoruna 12 puan eklenerek yada çıkarılarak hesaplanır. Atışlar elektronik hedeflerin bulunduğu geniş bir alanda gerçekleştirilir.

Atıcılıkta Teknikler ve Yarışma Kategorileri

ATIŞ POZİSYONLARI

Temel olarak 3 tip atış pozisyonu vardır:
1- Yat,
2 – Ayak,
3 – Çök

1 – Yat: Bu pozisyonda atıcı, atış noktasının tabanına yatarken dirseklerini organizatör tarafından sağlanmış yer sergileri gibi dayanaklar üzerine koyar. Beden hedefe doğru yönelmiştir.

Tüfek, başlangıçta yalnız iki el ve bir omuz kullanılarak, daha sonra da nişan pozisyonunda atıcının yanağını tüfek kundağına yerleştirmesi suretiyle ve tüfek kayışıyla tutulur. Bunların dışında tüfeğin herhangi bir noktaya değmesi yasaktır. Dirsekten ilerisi görünecek şekilde kollar öne doğru kalkık ve atış noktası tabanından yüksektedir. Tüfek kayışının bağlandığı kol, ön kol ekseninde ölçüldüğünde yatay hat ile 30 dereceden daha küçük bir açı yapmamalıdır.

2- Ayak: Bu atış pozisyonunda atıcı herhangi bir desteğe dayanmadan ayakta durur ve tüfeği yanak ve göğsün bir bölümü omuza yakın olmak üzere iki el ve bir omzunu kullanarak tutar. Atışlarda sol üst kol ve dirsek göğüs ya da kalçaya dayandırılabilir. Tüfek kayışının bu tip atış pozisyonunda kullanılması yasaktır.

3- Çök: Atıcı sağ ayak parmakları, sağ diz ve sol ayağıyla çöker ve tüfeği iki eliyle bir omzunu kullanarak tutar. Burada tüfek kayışı kullanılması serbesttir. Çök atış pozisyonunda sağ ayağın altına yastık konulduğunda ayağın açısının 45 dereceden fazla olmamasına dikkat edilmelidir.

Eğer minder kullanılmıyorsa, bacağın dizden aşağısı yere değebilir ve açının derecesi de önemli değildir. Ancak dikkat edilecek nokta, bacağın belirtilen bölgeler dışında kalan yerlerinin ve kalçanın yere değmemesi gerektiğidir.

Bu pozisyonda atıcı yere, serilen ve organizatör tarafından belirlenen branda veya örtüye çökebilir. Yine çökme sırasında topuk ve kalça arasına sadece çök minderi konabilir; ceket ve diğer giysilerin bu bölgeye konulması yasaktır.

Atış Setleri:

Atış sırasında atıcıya fazla destek sağlamayacak şekilde ve organizatörler tarafından belirlenen yer sergileri, kalın keçeler ve yastıklar kullanılabilir. Yer sergileri, çadır bezi vb. gibi malzemelerden yapılır. Yastıklar ise çök atış pozisyonlarında kullanılan uzunuluğu 250 mm, çapı 180 mm, yumuşak ve esnek malzemeden yapılan silindir şeklinde araçlardır.

ATICILIK YARIŞMALARI

Olimpik atıcılık yarışmaları, Yivli Tüfek Atışları, Yivsiz Tüfek Atışları ve Tabanca Atışları olmak üzere üç ana kategoride yapılmaktadır. Bu üç ana kategori, çeşitli alt kategorileri içermektedir. Yivli tüfekle atış yarışmaları; küçük kalibre, büyük kalibre ve havalı tüfek atışları olmak üzere ayrılmaktadır.

Küçük kalibre ve büyük kalibre atış yarışmaları, serbest ve standart olmak üzere ikişer kategoride düzenlenmektedir. Olimpik yivsiz tüfek yarışmaları, diğer adıyla baltrap yarışmaları da trap, skeet ve double trap olmak üzere üç türde yapılmaktadır. Tabanca atışları ise seri, serbest ve hava tabancası yarışmaları şeklinde olmaktadır. Özetlersek:
A) Yivli Tüfekle Atış Yarışmaları:
1- Küçük Kalibre Tüfek
a- Serbest
b- Standart
2- Büyük Kalibre Tüfek
a- Serbest
b- Standart
B) Yivsiz Tüfek Atış Yarışmaları:
1- Trap
2- Skeet
3- Double Trap
C) Tabanca İle Atış Yarışmaları
1- Seri Ateşli Standart Tabanca (25 m)
a- Spor
b- Rapid
c- Standart
2- Serbest Ateşli Tabanca (50 m)
3- Havalı Tabanca

 

HABER: SERHAT ERDOĞAN

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN