Altın Fiyatlarının Artması Vatandaşı Gümüşe Yöneltti

12 Ağustos 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
194 defa okundu.
Altın Fiyatlarının Artması Vatandaşı Gümüşe Yöneltti

Uzun Yıllardır Kırşehir’in Tarihi Yer Altı Çarşısında gümüş piyasasında çalışan, şu anda da kendi işletmesi olan Efe Silver Sahibi Veli Akçakaya, gazetemize gümüş ile ilgili merak edilenleri aktardı.

Takı olarak kullanılan gümüş madeni oldukça değerli bir maden olarak biliniyor. Aynı zamanda gümüş mücevher, madeni para, elektronik ve fotoğraf sektöründe yaygın bir şekilde kullanılıyor. Metaller arasında en yüksek iletkenliğe sahip olan gümüş bu nedenle fazla değere sahip.

Gümüş piyasasında faaliyet gösteren Veli Akçakaya, bu madene oldukça ilginin azaldığını ve eski tadı olmadığını söyledi.

Akçakaya, “Gümüşün şu anda içinde bulunduğumuz ekonomik krizden diğer sektörlere nazaran daha fazla etkilendiğini söyleyebilirim. Sebebi ise gümüş artık lükse giriyor. İnsanların daha zaruri ihtiyaçları olduğu için gümüş daha lüks kalıyor.” diye belirtti. 

Akçakaya, sözlerine şöyle devam etti: “Şu an içinde bulunduğumuz durumda yaptığımız satışlardan memnun değiliz ama piyasa o kadar kötü ki kendinizi çevirebiliyorsak, kimseden borç istemiyorsak çok şükür deyip kapatıyoruz dükkânı. Onun dışında ekstra bir şey yapamıyoruz. Bundan bir sene önce haftada iki kez dışarı çıkabiliyorken şimdi ayda bir kez dışarı çıkabiliyoruz.

Alım gücü çok azaldı

Alım gücünün oldukça düştüğünü belirten Akçakaya, “Genel anlamda herkesin sıkıntısı olduğu için herkes birbirine bağlı şekilde gidiyor. Eskiden 500 TL’lik alışveriş yapan şimdi 150 TL’lik zor alışveriş yapıyor ya da küçük parçalara bakıyor, ağır parçaları sevenler hiç almıyor. Devamlı haftada bir gelen müşterilerim artık 2-3 ayda bir geliyor.” diyerek sözlerini noktaladı.

Gümüşün özellikleri nelerdir?

Gümüş sahip olduğu formu ile farklı özellikleri içinde barındırır. Simgesi Ag olan gümüş Latince’de argentum kelimesinden gelmektedir. Gümüş beyaz, parlak, dövülebilen, ışığı çok iyi yansıtan önemli bir  elementtir. Gümüşün atom numarası 47, atom ağırlığı ise 107,87 gramdır. Erime noktası 961,9 °C olan gümüş madeninin kaynama noktası ise 1950 °C olmaktadır. 

Gümüş, asitlere ve korozyona dayanıklıdır. Doğada serbest veya bileşik olarak bulunabilmektedir. Altın gibi elementlerin de yer aldığı cevherlerde bulunması oldukça sık görülür. Gümüş filizleri içerisinde en sık rastlanan gümüş, argentit Ag2S ve gümüş klorürdür. En sık bilinen bileşeni ise gümüş oksittir. Gümüşün bulunduğu bileşiklerden ayrılması için özütleme, çinkolama ve siyanürleme gibi yöntemler kullanılır. 

Gümüş hakkında 

Gümüş, insanlık tarihinde M.Ö. 3000’li yıllarda Anadolu’ da kurşundan ayrıştırılmıştır. Buna karşın, arkeolojik araştırmalar sonucunda geçmişi M.Ö. 4000’li yıllara dayanan gümüş objeler bulunmuştur ve gümüş madeninin keşfinin M.Ö. 5000’li yıllara kadar dayandığı tahmin edilmektedir. M.Ö. 3000’li yıllarda tüm dünya üzerinde değeri ve kullanımının artması ile gümüş madenciliği de yoğunlaşmıştır. M.Ö. 2500’lü yıllara gelindiğinde Çin, gümüşü daha çekici hale getirmek ve gümüşe olan rağbeti artırmak ve aynı zamanda gümüş madenciliğini daha kolaylaştırmak için gümüşün rafine işlemini geliştirdi. Aradan uzun yıllar geçmesi sonucu Antik Yunan gümüş madeninde dünyanın geri kalanı için ana üretici konumuna geldi.

Gümüş, altın ve bakırdan sonra keşfedilmiştir. Günümüzde ise bu üç değerli maden bir arada kullanılmaktadır. Gümüş, uzunca bir süre sikke olarak kullanılmıştır. Farklı para birimlerinin tarihlerini incelediğiniz zaman gümüşün adının mutlaka bir aşamada geçtiğini görebilirsiniz. Günümüzde ise altından sonra en yüksek işlem hacmine sahip yatırım aracı olan gümüş, aksesuar olarak da hem kadınların hem de erkeklerin dikkatini çekmektedir.

(Haber Cemre Bayram)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN