Dünya üzerinde insanların başına dert olmuş sayısız hastalık ve bu hastalıkları yenmek için geliştirilmiş sayısız tedavi yöntemi vardır. Her yerde kabul gören asıl tedavi, bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlere sahip olan modern tıptır. Fakat halk arasında kabul gören bir başka tedavi şekli daha vardır. Kırşehir Uzun Çarşı Esnaflarından Aktar Özgen Öz Şerbetçi Otu hakkında yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi: “Bilimsel olarak işe yaradığı kanıtlanmamış olsa dahi pek çok kişi tarafından kabul gören ve genellikle bitkilerden yapılan ilaçların uygulandığı alternatif tıp, en çok kabul gören tedavi şekillerinden birisidir.
Alternatif tıp, ilaç olarak doğadaki bitkilerin kullanıldığı bir tedavi grubudur. Alternatif tıpta kullanılan pek çok bitkiden bir tanesi de şerbetçi otudur. Şerbetçi otu, bira yapımında kullanılmasıyla bilinse de pek çok hastalığa da iyi geldiği düşünülmektedir.
Şerbetçi otu bitkisi, bitkilerin kapalı tohumlular bölümünün iki çenekliler sınıfına dahil bir bitkidir. Rosales bitki takımının kendirgiller familyasının bir üyesi olan şerbetçi otu, bira yapımında kullanıldığı için bira çiçeği ya da maya otu gibi isimlerle de bilinmektedir. Şerbetçi otunun dişi çiçekleri kozalak, erkek çiçekleri ise salkım halindedir. Yeşil yapraklara sahip olan şerbetçi otunun sarımsı çiçekleri vardır.
Alternatif tıpta bu bitkinin yeşilimsi-sarımsı renkteki, kozalak şeklindeki dişi çiçekleri kullanılır. Kurutulmuş halde satıldığı için her mevsim bulunabilen şerbetçi otu, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yetişir. Günümüzde bira yapımının dışında alternatif tıpta doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır.
Endüstriyel bir yetiştiriciliği olan şerbetçi otu bira yapımında kullanıldığı için özel olarak yetiştirilmektedir. Şerbetçi otu, bira üretimi yapan firmaların olmazsa olmaz malzemelerinden birisidir. Aynı zamanda şerbetçi otu tüy dökücü özelliğe de sahip olduğu için kozmetik sektöründe de önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle özel olarak endüstriyel amaçla yetiştirilmektedir.
Türkiye’nin Bursa ve Bilecik illerinde şerbetçi otu yetiştirilmektedir. Bunun dışında şerbetçi otunun asıl vatanının Doğu Akdeniz ülkeleri olmasından dolayı Türkiye’nin her yerinde yetişebilen bir bitkidir. Doğada kendi kendine ortaya çıkan şerbetçi otlarına da rastlanabilmektedir.
Ayrıca şerbetçi otu, özellikle Avrupa ülkelerinde bol miktarda yetiştirilmektedir. Alternatif tıpta, tedavilerde genellikle şerbetçi otu kurusu kullanılmaktadır. Şerbetçi otu hazırlanışı bir kurutma işleminden ibarettir. Temmuz, ağustos ve eylül aylarında taze olarak yetişen şerbetçi otu, bu aylarda toplanarak gölgede kurutulur ve aktarlarda satışa sunulur. Şerbetçi otu tohumu ve şerbetçi otu fidesi de yetiştiricilerin ticaretini yaptığı diğer ürünlerdir.
ŞERBETÇİ OTU FAYDALARI
Şerbetçi otu, çok sayıda faydası olduğu düşünülen bir bitkidir. Bilimsel bir dayanağı olmayan şerbetçi otu faydaları, alternatif tıpta kabul görmüş bir durumdur. Şerbetçi otu çayı, şerbetçi otu yağı, şerbetçi otu kürü gibi çeşitli uygulama yöntemleri vardır.
Şerbetçi otunun en çok bilinen faydası göğüs büyütme özelliğidir. Şerbetçi otu göğüs büyütmek için kullanılmasından dolayı daha çok kadınların kullandığı bir bitkidir. Bu aşamada şerbetçi otu, kaynatılıp öğütüldükten sonra bir vücut kremi ile karıştırılır. Böylece krem kıvamına gelen şerbetçi otu, göğüslere uygulanır. Şerbetçi otu ve çörek otu yağı karışımı da göğüs büyütme uygulamasının bir başka yöntemidir. Bu yöntemlerin faydalarının bilimsel olarak kanıtlanmadığı ve ciddi anlamda tehlikeli sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.
Şerbetçi otunun en faydalı özelliklerinden birisinin de idrar söktürücü özelliği olduğu düşünülmektedir. İdrar söktürücü yiyecek ve içecekleri tüketmek, vücutta hastalığa sebep olan maddeleri dışarı atmaya yaramaktadır. İdrar söktürücü olduğu düşünülen şerbetçi otu da bu amaçla sık sık kullanılmaktadır.
Şerbetçi otu, enfeksiyonu atmaya ve kanı temizlemeye de yardımcı olmaktadır. Saç için de son derece faydalıdır ve saçları güçlendirir. Bu faydaları sağlamak için en sık kullanılan şerbetçi otu tarifi ise şerbetçi otu çayıdır. Bu gibi sağlık problemlerinde şerbetçi otu kullanımından önce doktorunuza başvurmanız faydalı olacaktır.
Şerbetçi otunun bilinen diğer faydaları ise şöyledir: Sinir sistemini düzenler. Sindirim sistemini düzenler. İştah açıcıdır. Mide ağrısını azaltır. Romatizma ağrılarını azaltır. Böbrek ağrılarını azaltır.
Enerji verir. Ödem atmaya yardımcı olur. Uykusuzluk sorununu giderir. Stresi azaltır. Eklem ağrılarını azaltır. Osteoporoz hastalığına iyi gelir. Prostat kanseri ile savaşmada yardımcı olur. Sindirimi düzenleyerek kabızlık problemlerini çözer. Menopoz döneminin etkilerini azaltır. Yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olur. İdrar söktürücüdür.
Bir alternatif tıp ilacı olarak kullanılan şerbetçi otu, genellikle çay formunda tüketilmektedir. Şerbetçi otu çayı, bitkinin sağladığı faydaların pek çoğunu sağlamaktadır. Hazırlanışı ise son derece kolaydır.
Bir bardak kaynar suyun içine bir kaşık kurutulmuş şerbetçi otunu atarak çayı hazırlayabilirsiniz. Şerbetçi otunu kaynar suyun içine toz haline getirerek de atabilirsiniz. Şerbetçi otu çayının demlenmesi için 5 ile 10 dakika arası beklemeniz gerekmektedir. Tadını hafifletmek ve içimini kolaylaştırmak adına içine limon sıkabilir ya da bal ekleyebilirsiniz.
Şerbetçi otu çayı, içerisinde önemli vitamin ve mineralleri barındıran bir çaydır. Önemli bir C vitamini kaynağı olan şerbetçi otu çayı, aynı zamanda magnezyum, potasyum ve kalsiyum da içermektedir. Güçlü bir antioksidan olan şerbetçi otu çayı, aminoasitler bakımından da zengindir. Bu özellikler nedeniyle en çok kullanılma sebeplerinden birisi uykusuzluğu gidermesidir.
Sinir ve stresi azaltarak rahatlamaya olanak sağlayan şerbetçi otu çayı, içerdiği alkollü maddeler sayesinde rahat uyumaya da imkan tanır. Bu nedenle depresyon ve anksiyete gibi sorunları olan kişilere de önerilmektedir.
Şerbetçi otu çayı tüketimi, günde bir bardağı kesinlikle geçmemelidir. Günde bir bardağı geçmesi halinde tehlikeli şerbetçi otu çayı zararları ile karşılaşılabilir. Ayrıca uzun vadede kullanılması da son derece risklidir. Şerbetçi otu çayının kullanılma periyodu en fazla bir ay ile sınırlı olmalıdır.
ŞERBETÇİ OTU ZARARLARI
Şerbetçi otu, alternatif tıpta şifalı bir bitki olarak kabul edilmektedir. Fakat faydalarının bilimsel dayanağı yoktur ve bu nedenle fayda sağlamadığı durumlarda zararlı olabilmektedir. Şerbetçi otu yan etkileri olan bir bitkidir. Bu nedenle doktor gözetimi dışında bilinçsizce kullanılmamalıdır.
Şerbetçi otu, içerdiği maddelerden dolayı hormonal bir hareketliliğe sebep olur. Aşırı ve düzensiz kullanım sonucunda hormonların dengesinin bozulmasına yol açtığı için vücutta tülenmelere neden olmaktadır. Şerbetçi otu cinsellik konusunda da zararlıdır. Hormonal dengesizlik, bireylerde cinsel isteksizlik gibi sonuçlar doğurmaktadır.
Şerbetçi otunun en çok kullanılma sebeplerinden birisi göğüsleri büyütme özelliğine sahip olmasıdır. Göğüsleri büyüttüğü düşünüldüğü için çok sayıda kadın tarafından tercih edilen bir tedavi seçeneğidir. Şerbetçi otu, krem formuna getirildikten sonra göğüslere sürüldüğü takdirde göğüsleri büyütmesi beklenir. Bu yöntemin uygulanması oldukça ciddi bir olaydır.
Göğüsleri büyütmesi amacıyla göğüslere uygulanan şerbetçi otunun miktarının fazla olması ve göğüsler üzerinde gereğinden fazla bekletilmesi, göğüs kanseri gibi çok tehlikeli bir hastalığa yol açmaktadır.
Şifalı bitki olarak kabul edilen şerbetçi otu bitkisinin doğal olmasından dolayı güvenli olduğu düşünülmektedir. Fakat şerbetçi otu, içeriği bakımından şifalı bitkilerin pek çoğundan farklıdır. Bu nedenle her bünyeye iyi gelmemektedir. Şerbetçi otu tüketimi mide bulantısı, mide yanması, kusma gibi etkiler gösterebilmektedir.
Ayrıca hamilelik ve emzirme döneminde tüketilmesi de son derece risklidir. Gerek şerbetçi otu, gerekse diğer şifalı bitkiler bilinçsizce kullanılmamalıdır.” (Nurten CEYLAN)