Ahiliğin Başkenti Olarak Anılan İlimiz Kırşehir’de Bulunan Esnaflar Ahilik Haftası Kutlamalarının Ahiliğe Yakışır Bir Şekilde Olmadığından Yakınıyor
Ahilik deyince ilk akla gelen şehirlerden biri olan ilimiz, Ahilik konusunda eski değerini yavaş yavaş kaybettiği yönünde söylentiler kol geziyor. Ahiliğe yakışır esnaflığın yok olduğunu ve Ahilik kutlamalarının artık eskisi gibi olmadığını söyleyen ilimiz esnafları, Ahilik artık yok olmak üzere diyor.
“ESKİ AHİLİK ARTIK YOK”
Ahiliği biz kutlamıyoruz protokoller kutluyor diyen Yeraltı Çarşısı esnaflarından Ali Koç, Gazetemiz 40 Arena’ya yaptığı açıklamasında şunları kaydetti; “Bu zamana kadar hiç Ahilik Haftası kutlamalarına katılmadım. Eski ahilik yok artık. Esnafın Ahilik geleneği bitti. Kırşehir Ahilik konusunda bence sınıfta kaldı. Eskiden Ahilik bir dayanışma isterdi. Bir esnaf zor durumda kaldığı zaman bir araya gelip birbirleriyle yardımlaşırdı şimdi nerede o eski günler. Yine o Eski günlerde ki gibi olmasını çok isterdim ama şimdi herkes kendi âleminde. Ahiliğin simgesi esnaflar ama Ahilik kutlamalarına katıldığımız zaman esnaflar yine hep arka planda kalıyor. Protokolden bize fırsat kalmıyor. Bi yemeklerini görmüyoruz. Daha bir ayranları bile nasip olmadı” diye konuştu.
“AHİLİK KUTLAMALARINDA ÇOK FAZLA RESMİYET VAR”
Ahilik Haftası kutlamalarından beklentilerini anlatan ve Yeraltı Çarşısı esnaflarından olan Şuayip Sarıyıldız, konuşmasında şunları söyledi; “15 yıldır burada esnafım. Her sene biliyorsunuz ki ahilik haftası kutlamaları oluyor ve sözde Ahilik deyince akla gelen şehirlerden birinin Kırşehir olduğu söyleniyor, fakat ben buna inanmıyorum, nedeni ise artık şehrimizde Ahilik yok olmak üzere ve Ahilik kutlamaları şehrimize yakışır bir kutlama içerisinde gerçekleşmiyor. Ben hiçbir zaman bu kutlamalara da katılmıyorum. Kutlamalarda çok fazla resmiyet var gibi geliyor bana. Bu işin halk katında çok sahiplenildiğini, onların katılımının maksimum seviyede gerçekleştiğini düşünmüyorum. Genelde bürokratik dava estiriliyor. Buda şahsen benim çok hoşuma gitmiyor ve benim gibi pek çok kişi aynı şekilde düşünüyor” dedi.
“KUTLAMALAR SADECE KIRŞEHİR ÇAPINDA”
Kutlamalar Bürokratik ayakta işlensin o şekilde de kutlama gerçekleşsin ve halkın daha çok katılımını sağlayacak organizasyonlar yapılsın diyen Sarıyıldız; “Bunu bir şenlik havasında, panayır havasında yapabilirsek gündeme ve haber bültenlerine daha fazla girme şansımız olabilir ama sanki burada işin bu kısmı eksik bırakılıyor gibi geliyor bana. Bu nedenle bizim katılımımızı çok gerçekleştiremiyor. Ben resmi hava sezdiğim bütün organizasyonlardan uzak durmaya çalışıyorum. Yani devletin sahiplenmesi bu anlamda doğal olabilir ama halk ile birlikte devlet sahiplenirse o zaman bütün evlere bütün dükkânlara inmiş olurlar ve daha fazla katılım sağlamış olurlar. Sadece Kırşehir çapına değil, Türkiye çapında haber olmuş olur. Ben kutlamaların Kırşehir çapında olduğunu düşünüyorum ve bu da beni tatmin etmiyor” şeklinde konuştu.
“AHİLİK DEYİNCE AKLA GELEN İYİ ESNAFLIK, KIRŞEHİR’DE OLMAYAN”
Mesela o güne özel kampanyalar olabilir, yine Avrupa tarzında sokak gösterileri olabilir diyen Sarıyıldız, konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Şenlik havasında olsa. Aynı şeyi bayramlarda da yapamıyoruz. Çok resmi oluyor. Çocuklara harçlık vermiyoruz. Harçlık verilmeyince de çocukların o heyecanını alıyoruz, alınca da bayramın bir özelliği kalmıyor. Burada da öyle, Ahilik heyecanı vermek adına bir şeyler düzenlenebilir. Mesela Ahilikle ilgili promosyon dağıtılsın. Çok rahat bir şekilde her firmada yapabilir, ben reklam ihtiyacımı karşılarım. Halk ise bedavadan bir şey alırlar ve bu işi sahiplenirler. Bu işin organizasyonunu üstlenenlerde kutlamaları hakkıyla yapmanın sevincini yaşarlar. Bu şekilde olmadıktan sonrada bunu içselleştirmek, halk katına yaymanın imkânı ve ihtimali yok. Çok basit bir şey ama yapılabilir. Mesela gençlerin katılımını sağlayacak konserler olabilir. Belediye ve valilik ile iş birliği yapılabilir ve o günün anlam ve önemine uygun sanatçılar getirilebilir. Bu şekilde daha geniş bir katılım sağlanabilir diye düşünüyorum. Aynı zamanda ahilik deyince benim aklıma gelen iyi esnaflık Kırşehir’de olmayan bir şey. Kırşehir’de ki yabancı insanlar bunu söylüyor. Kırşehir Ahiliğin merkezi olmasına rağmen Ahilik ahlakıyla esnafların davranmadığını belirtiyor. Çoğu esnaf tok esnaf görüntüsü sergiliyor bu yüzden de Ahiliğin ilimizde kesinlikle olmadığını düşünüyorum. Biz sadece bunun ticaretini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
HABER:FİLİZ İSLİM