Arıöz: Sinir Hastalığı Dikkate Alınmalı

4 Mayıs 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
228 defa okundu.
Arıöz: Sinir Hastalığı Dikkate Alınmalı

Sinir hastalığı belirtileri kişinin yaşadığı olaya, kişinin yapısına, kişinin psikolojik savunma mekanizmasına göre farklı şekillerde meydana gelebilir. Ancak genel olarak ele alındığında psikotik ve nörotik olarak incelenir. Hastalar çeşitli sinir hastalığı belirtileri gösterirler, bu belirtilerin hepsini aynı anda yaşayabilecekleri gibi hastalığın nedenine göre ayrı ayrı ve farklı süreçlerde de yaşamaları mümkündür.
Sinir hastalığı belirtileri; ruhsal belirtiler, histerik belirtiler, konuşma bozuklukları ve depresyon olarak ortaya çıkabilir. Kişide ruhsal sorunlar var ise; fobi, anksiyete, çarpıntı, kolay ağlama, sinirlilik, aşırı duyarlılık gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Sinir hastalığının belirtileri içerisinde histerik olanlarda ise; kişide uyuşma, bayılma, çeşitli bölgelerde karıncalanma, bellek yitimi, histerik felçler vb. gözlemlenir. Tüm bunların yanı sıra kişide depresyon belirtileri de gözlenebilir.
Meydana gelen belirtiler psikotik özellikte ise düşüncelerde bozukluk, sanrılar, konuşma bozukluğu, gerçeklik duygusunun yitirilmesi gibi durumlarla da karşılaşılabilir. Bazı durumlarda kişi çevresindeki insanlarla olan ilişkilerinden uzaklaşarak içe kapanır, bazı durumlarda ise kişi kendi öz denetimini kaybeder. Birbirinden farklı olan ruh durumlarında geçişler yaşayan kişiler durgularını kontrol altında tutamaz hale gelir. Saydığımız tüm belirtilere ek olarak; hafıza kaybı, kas ve baş ağrısı, görme kaybı ve çeşitli cinsel sorunlarda sinir hastalıklarının belirtisi olabilir.
En sık görülen 5 sinir hastalıklarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu
Normal hayattaki mevcut korkular bizleri koruyan korkulardır ancak bu korkular çok fazla ve durumdan bağımsız ortaya çıkarsa, anksiyete bozukluğu ya da fobiye sebep olabilir. Genellikle görülen rahatsızlıklar baş dönmesi, kalp çarpıntısı ve boğulma korkusudur. Örümcekler, yılanlar gibi hayvanlar ve de öğrencilerin girmek zorunda oldukları sınavlar da fobilere yol açabilir. Panik ataklar da genelde bir sebep olmadan ortaya çıkabilir. Genelde kadınlarda daha sık görülür.
Bipolar Bozukluk
Bipolar bozuklukta insanlar depresif ve manik dönemler yaşarlar. Ve bu iki dönem arasında sürekli gidip gelirler. Depresif olduğunda kendisini bitkin hisseden bir insan, manik dönemde ise heyecanlı ve coşkulu olur, bu dönemde kendini riske atar.
Depresyon
Depresyonun en önemli belirtisi, hiçbir şeye karşı ilgi ya da heyecan duyulmamasıdır. Depresyon, uyku sorununa, konsantrasyon bozukluğuna, iştahsızlığa ve gelecek ile ilgili olumsuz düşüncelere ve hatta zaman zaman intihar düşüncelerine neden olabilir.
Tükenmişlik Sendromu
Sürekli stres, depresyon, uykusuzluk, olumsuz düşünceler ve korkular kişide tükenmişlik hissine yol açabilir.
Obsesif Kompülsif Bozukluk
Hastalarda belli düşünceler, fikirler, imajlar sürekli tekrar eder. Ve bazı durumları takıntı haline getirirler. Örneğin; basamakları sürekli sayarlar, kapıyı kilitledim mi, ocağı kapattım mı gibi düşünceler hep akıllarını kurcalar. Hastaların çoğu rahatsızlıklarının farkında olsa da bunları düşünmeyi engelleyemezler. Bu psikolojik hastalık, sosyal çevreyi de etkiler, sosyal ilişkilerin bozulmasına yol açabilir.
Sinir hastalığı çok önemli bir rahatsızlıktır. Bu nedenle tedavisi mutlaka bir uzman tarafından yapılması gerekir. Sinir hastalığına sahip olan kişiler, profesyonel bir yardım alarak bu rahatsızlıktan kurtulmaları mümkündür. İlaç tedavisi, psikiyatri, psikolog, psikolojik danışman seansları ve hayat tarzında yapılması gereken bir takım değişiklikler sonucunda sinir hastalıkları büyük oranda tedavi edilebilir. Uygulanan çeşitli rahatlama teknikleri, bilişsel davranışçı terapi teknikleri ve farkındalığa dayalı terapiler gibi çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. (Ferhat Yıldırım )

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN