Bay­ram­da Tatlı Tüketimine Dikkat

4 Mayıs 2022
0 Yorum Yapıldı Yorum Yaz
164 defa okundu.
Bay­ram­da Tatlı Tüketimine Dikkat

Ra­ma­zan Bay­ra­mın­da Sü­mey­ye Ayaz bes­len­me ve tatlı tü­ke­ti­mi ko­nu­sun­da uya­rı­lar­da bu­lun­du.
Ra­ma­zan ayı bo­yun­ca bes­len­me dü­ze­ni­nin de­ğiş­me­si ve gün­lük öğün sa­yı­sı­nın düş­me­si­nin ar­dın­dan nor­mal bes­len­me dü­ze­ni­ne ge­çil­me­siy­le bir anda fazla yeme sü­re­ci­ne gi­ri­yo­ruz. Bu durum da bazı has­ta­lık­la­rın or­ta­ya çık­ma­sı­na sebep ola­bi­li­yor.
Ayaz ge­rek­li ted­bir­le­rin alın­ma­sı ko­nu­sun­da uya­rı­lar­da bu­lun­du.
Ra­ma­zan Bay­ra­mı’nda tatlı ve çi­ko­la­ta tü­ke­ti­mi­nin art­tı­ğın­dan bah­se­den Sü­mey­ye Ayaz , “Ra­ma­zan ayı bo­yun­ca öğün sa­yı­sı, tü­ke­ti­len yi­ye­cek­ler ve su mik­ta­rın­da­ki de­ği­şik­lik­ler­den do­la­yı bay­ram­da bes­len­me­nin önemi daha da art­mış­tır. Su tü­ke­ti­mi özel­lik­le de ye­ter­li mik­tar­da olur­sa bazı ra­hat­sız­lık­la­rın ön­len­me­si­ne de yar­dım­cı olur. Öğün­ler­de tü­ke­ti­len yemek mik­ta­rı, yağ, şeker, kar­bon­hid­rat mik­ta­rı­nın az ol­ma­sı sağ­lı­ğı­mız açı­sın­dan son de­re­ce önem­li­dir. Bir ay bo­yun­ca tu­tu­lan oru­cun ar­dın­dan Ra­ma­zan Bay­ra­mı’nda tatlı ve çi­ko­la­ta­yı fazla ka­çır­mak bazı sağ­lık so­run­la­rı­na sebep ola­bil­mek­te­dir” dedi.
“ÖZELLİKLE ŞEKER HAS­TA­LA­RI­NIN MÜM­KÜN OL­DU­ĞU KADAR TAT­LI­LAR­DAN UZAK DUR­MA­LA­RI GEREKİR”
Ra­ma­zan son­ra­sı bay­ram ik­ram­lık­la­rın­da aşı­rı­ya ka­çıl­ma­ma­sı ge­rek­ti­ğin­den bah­se­den Ayaz, “Ra­ma­zan ayını ge­ri­de bı­ra­kır­ken, bu ayda su tü­ke­ti­mi­nin ye­ter­li mik­tar­da ol­ma­ma­sı du­ru­mu­nun bazı ra­hat­sız­lık­la­ra sebep ola­ca­ğın­dan bah­set­miş­tik. Ra­ma­za­nın bit­me­si ve bay­ra­mın gel­me­siy­le bir­lik­te ikram edi­len tat­lı­lar ve çi­ko­la­ta­la­rı da fazla ka­çır­ma­mak sağ­lı­ğı­mız açı­sın­dan son de­re­ce önem­li­dir. Aşırı yemek yemek, tatlı ve çi­ko­la­ta­ya özel­lik­le dik­kat et­me­si ge­re­ken ki­şi­ler de şeker, tan­si­yon, kalp has­ta­lı­ğı olan ki­şi­ler­dir. Ra­ma­zan ayı bo­yun­ca ya­vaş­la­yan sin­di­rim si­te­mi­ne bir ana yük­len­mek özel­lik­le bu tür has­ta­lar­da daha ciddi sı­kın­tı­la­ra sebep ola­bil­mek­te­dir. Bu yüz­den ra­ma­zan bay­ra­mı bo­yun­ca ve son­ra­sın­da ağır yi­ye­cek­ler­den uzak dur­mak sağ­lı­ğı­mı­zı riske at­ma­mak son de­re­ce önem­li. Ra­ma­zan Bay­ra­mı’nı nor­mal bes­len­me­mi­ze dön­mek için bir uyum sü­re­ci ola­rak dü­şü­ne­bi­li­riz” şek­lin­de ko­nuş­tu.
“HER ŞEYİN AZI KARAR ÇOĞU ZARAR”
Ra­ma­zan Bay­ra­mı’nda mi­de­ye bir anda yük­le­nil­me­me­si ge­rek­ti­ğin­den bah­se­den Ayaz, “Uzun süre açlık ge­rek­ti­ren Ra­ma­zan ayın­dan sonra bay­ra­ma gir­me­miz­le bir­lik­te ge­nel­de bir anda özel­lik­le tat­lı­la­ra yük­le­me ya­pı­yo­ruz. Bu­ra­da dik­kat et­me­si ge­re­ken ki­şi­ler özel­lik­le şeker has­ta­la­rı­dır. Şeker has­ta­la­rı dahil her­ke­sin daha sebze ağır­lık­lı ya da daha hafif be­sin­ler tü­ke­te­rek mi­de­ye yük­le­me yap­ma­ma­sı­nı öne­ri­riz. Ay­rı­ca çok fazla yemek yemek değil daha az ve hafif yi­ye­cek­ler­le ra­ma­zan bay­ra­mı­nı ge­çir­mek müm­kün. He­pi­mi­zin bil­di­ği bir düs­tur var her şeyin azı karar çoğu zarar. Bu özel­lik­le mi­de­mi­zin ra­ma­zan ayıy­la bir­lik­te ra­hat­la­ma­sın­dan sonra bay­ram­da tat­lı­la­ra fazla yük­len­me­miz ge­rek­ti­ği­nin de öne­mi­ne vurgu ya­pı­yor. Bu ko­nu­la­ra dik­kat eder­sek ra­ma­zan bay­ra­mı­nı da son­ra­sı­nı da daha sağ­lık­lı ge­çir­me­miz müm­kün” şek­lin­de bilgi verdi.
“BAY­RAM ZİYA­RET­LERİNDE SU­NU­LAN İKRAM­LAR­DA AŞI­RI­YA KAÇ­MA­YIN”
Be­sin­le­re bir anda yük­len­me­nin bazı has­ta­lık­la­ra se­be­bi­yet ve­re­bi­le­ce­ğin­den bah­se­den Ayaz, “Ra­ma­zan ayın­da kay­be­di­len sıvı mik­ta­rı­nı tek­rar ye­ri­ne ge­ti­re­bil­mek için bün­ye­ye göre günde en az 2-2,5 litre su tü­ke­til­me­sin­de fayda var­dır. Bunun dı­şın­da ra­ma­zan bay­ra­mın­da ikram edi­len şeker, çi­ko­la­ta, tatlı, hamur iş­le­ri gibi be­sin­ler kan şe­ke­ri­mi­zi hızla yük­sel­tir. Bu gibi be­sin­le­re bay­ram ge­lin­ce bir anda yük­len­mek kan şe­ke­ri­nin hızla yük­sel­me­si­ne sebep ol­du­ğu gibi bazı sin­di­rim sis­te­mi so­run­la­rı­na da yol aça­bil­mek­te­dir. Bay­ram zi­ya­ret­le­rin­de ik­ram­la­ra dik­kat et­me­li, aşı­rı­ya kaç­ma­dan ye­ter­li mik­tar­da tü­ket­me­miz hem sağ­lı­ğı­mız için hem de kilo al­ma­mak için önem­li­dir. Şeker has­ta­lı­ğı gibi kro­nik ra­hat­sız­lık­la­rı olan­lar ve özel bes­len­me te­da­vi­si uy­gu­la­yan­la­rın özel­lik­le bay­ram­da ve son­ra­sın­da da bu sü­re­ce uy­ma­ya devam et­me­sin­de fayda var” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Di­ya­bet Has­ta­la­rı Özel­lik­le Dik­kat Et­me­li
Bay­ram­da şeker ve tatlı tü­ke­ti­mi ar­tı­yor. Bu ne­den­le başta di­ya­bet has­ta­la­rı olmak üzere kan şe­ke­rin­de ani dal­ga­lan­ma­la­ra neden olan basit kar­bon­hid­rat tü­ke­ti­mi­ne dik­kat edil­me­li. Bay­ra­mı şe­ker­siz ge­çir­me­mek is­te­yen­ler ise şer­bet­li tat­lı­lar ye­ri­ne sütlü veya mey­ve­li tat­lı­lar­dan ‘ma­su­ma­ne por­si­yon­lar’ tü­ke­te­bi­lir.
BASİT KAR­BONHİDRAT TÜKETİMİNE DİKKAT
Bu yıl Ra­ma­zan ayı­nın ba­ha­ra denk gel­me­siy­le uzun sü­re­li bir açlık ve su­suz­luk dö­ne­mi­nin söz ko­nu­su ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ayaz “Bu dö­ne­min so­nun­da ise şeker gibi bir bay­ram bizi bek­li­yor. Di­ya­bet­li olsun ya da ol­ma­sın bütün bi­rey­le­rin şeker, tatlı gibi basit kar­bon­hid­rat­la­rın tü­ke­ti­mi­ne dik­kat et­me­sin­de fayda var” dedi.
ANİ DAL­GA­LAN­MA­LAR YA­ŞA­NABİLİR
Şeker, tatlı gibi basit kar­bon­hid­rat­la­rın tü­ke­ti­mi­nin kan şe­ke­rin­de ani dal­ga­lan­ma­la­ra se­be­bi­yet ve­re­bi­le­ce­ği­ne dik­kat çeken Ayaz, “Kont­rol­süz di­ya­bet­li has­ta­la­rın/bi­rey­le­rin bu be­sin­ler­den uzak dur­ma­sı önem­li. Ancak kont­rol­lü di­ya­bet has­ta­la­rın­da basit kar­bon­hid­rat­la­rın kana ka­rı­şım hı­zı­nı ya­vaş­la­ta­bil­mek açı­sın­dan sağ­lık­lı pro­te­in, süt, yo­ğurt, ayran, pey­nir gibi veya sağ­lık­lı yağ, çiğ fın­dık, badem, ceviz gibi al­ter­na­tif­le­ri de bes­len­me dü­ze­ni­ne ek­le­mek, müm­kün­se mik­tar­la­rı­na dik­kat ede­rek be­ra­ber tü­ke­ti­yor olmak önem­li. Ana öğün­le­re çiğ veya piş­miş seb­ze­le­ri ek­le­mek, bun­la­rı az yağlı, yağ­sız et, tavuk, balık gru­buy­la ter­cih etmek, bol su tü­ket­mek, gün için­de 40-45 da­ki­ka­lık yü­rü­yüş­ler plan­la­mak genel ola­rak sü­re­ci rahat yö­ne­te­bil­me­mi­ze yar­dım­cı ola­cak­tır. Me­di­kal te­da­vi alan bi­rey­le­rin ilaç­la­rı­nı dü­zen­li kul­lan­ma­la­rı unu­tul­ma­ma­lı” diye ko­nuş­tu.
DOĞAL TAT­LAN­DI­RI­CI­LAR KUL­LA­NIN
Şer­bet­li tat­lı­lar­dan zi­ya­de sütlü veya mey­ve­li tat­lı­la­rı daha ma­su­ma­ne por­si­yon­la­rı­nın ter­cih edi­le­bi­le­ce­ği­ni ak­ta­ran Ayaz,” “Bu tat­lı­la­rın şeker oranı azal­tı­la­bi­lir. Ar­zu­ya göre toz tar­çın ile tat­lan­dı­rı­la­bi­lir. Un kul­la­nı­lan al­ter­na­tif­ler­de daha tatlı bir ikame ola­rak ke­çi­boy­nu­zu unu kul­la­nı­la­bi­lir. Şeker ek­le­me­den ha­zır­la­nan tat­lı­lar -eğer tatlı pi­şi­ri­lir­se so­ğu­duk­tan veya ılın­dık­tan son­ra- şe­ker­siz pek­mez, doğal bal ile tat­lan­dı­rı­la­bi­lir. Pi­ya­sa­da sa­tı­lan ka­lo­ri­siz ancak tatlı tadı veren yapay tat­lan­dı­rı­cı­lar­dan ise uzak du­rul­ma­lı­dır” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
(İlknur Öncü)

YORUMLAR Bu Yazıya Henüz Yorum Yapılmadı.. Belki İlk Yorumu Sen Yapmalısın..

SOSYAL MEDYA BİZİ TAKİP EDİN